El consum de lactis està molt estès a la nostra societat: llet líquida o en pols, nata, iogurts, formatges, mantega són només alguns dels productes que es consumeixen a occident.
Espanya és el 7è productor de llet de vaca de la Unió Europea, el 1r en producció de llet d’ovella i el 2n en llet de cabra.
Al món hi ha uns 370 milions de vaques i búfales que són explotades per la llet. El mateix ocorre amb ovelles i cabres, animals que necessiten viure en manada, de forma gregària, formant vincles forts entre elles i reconeixent a tots els membres del grup. A les explotacions ramaderes s’insemina de forma artificial les femelles de les cabres, que tenen aproximadament un part l’any. Les seves cries amb prou feines viuen 45 dies per obtenir la carn tan valorada del cabrit lletó.
A les explotacions ramaderes d’Espanya, les vaques, animals molt sensibles, són mantingudes amb vida fins els 6-7 anys i forçades a passar per unes 4-5 gestacions de 9 mesos cada una. A la majoria dels casos el vedell sol ser separat de la mare a les 24 hores de néixer (temps que varia a cada explotació entre les 6 hores i els 21 dies), ja que no interessa que s’alimenti de la llet, la producció de la qual està destinada a la venda. Contràriament al que moltes persones pensen, les “vaques lleteres” no existeixen: tan sols són mares que produeixen llet després d’haver donat llum a la seva cria.
Cada vegada hi ha més oferta al mercat que substitueix els tradicionals productes lactis i que no suposen cap perjudici per als animals. Des de FAADA, t’invitem que els descobreixis i incorporis a la teva vida i a la teva dieta hàbits que siguin positius per a tu, per als animals i per a la resta del planeta.
Per a més informació sobre com viuen els animals a les granges de producció làctia a Espanya, segueix llegint els nostres informes.
Informe sobre la indústria dels lactis