Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Alimentació - Mel

Animals implicats

Abelles

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Internacional

Descripció

La vida de les abelles, com la de qualsevol animal, té com a tal, un valor intrínsec incalculable. Però a més, aquests animals juguen un paper fonamental als ecosistemes com a pol·linitzadores. Sense les abelles, les conseqüències per al nostre planeta serien desastroses.

Les abelles conegudes com a mel·líferes, un tipus d’abelles entre les més de 20.000 espècies que hi ha al món, utilitzen el pol·len per alimentar-se i alimentar les cries. La gelea reial és l’aliment principal de la reina, paper de la qual és fonamental per al desenvolupament del rusc. El pròpolis és utilitzat per poder fer reparacions necessàries a l’estructura del rusc i per fixar-ne algunes parts. Com veiem, no hi ha res que estigui deixat a l’atzar: tot té un sentit i tot serveix a aquests animals per satisfer-ne les necessitats.

L’estructura social de les abelles ha sigut la més estudiada per com d’interessant resulta. S’organitzen en una perfecta jerarquia i totes tenen una funció social per complir per tal d’assegurar la supervivència del rusc. És a dir, els interessos individuals es veuen supeditats al benestar general de la comunitat. 

Hi ha tres tipus d’abelles: les reines, les obreres i els abellots. Tenen uns rols socials molt ben definits que permet a les abelles treballar unides sempre. Un bon exemple n’és la forma en què tenen les obreres de protegir la reina quan es produeix una baixada de les temperatures de la seva llar; amb el moviment de les ales i la calor dels seus cossos mantenen la reina calenta.

A les explotacions apícoles hi ha diversos factors que poden ser perjudicials per a les abelles: un rusc mal ventilat; la falta d’aigua o aliment (un excés de producció les esgota i una falta de nutrients les debilita). En alguns centres inclús es procedeix al sacrifici de les reines quan ja són velles.

Potser pot costar una mica més empatitzar amb una abella, ja que en sabem ben poca cosa, però no per ser més petites importen menys. Les seves vides són l’única cosa que tenen i, a causa d’aquest important rol que compleixen a la nostra societat, protegir-les seria quelcom just però sobretot intel·ligent.

 

Informe sobre la indústria de la mel

 

Actuació FAADA

 • Hem coproduït el documental EMPATIA, estrenat l’any 2017 als principals cines d’Espanya.
 • Promocionem els “Dilluns Sense Carn” com a primer pas per adoptar una alimentació 100% vegetariana.
 • Oferim cursos de nutrició vegana i informació rellevant pel que fa a l’alimentació.
 • Som membres d'Eurogroup for Animals i difonem campanyes europees per a l’enduriment i la millora de les lleis que regulen el benestar dels animals utilitzats per al consum.
 • Donem suport a restaurants i iniciatives vegetarianes o veganes.

Què pots fer tu?

 • Informa’t sobre les opcions que no contenen productes d’origen animal.
 • Informa’t sobre els diferents sistemes de producció, llegeix les etiquetes i escull treure els animals de la teva cistella de la compra.
 • Explica als teus coneguts o conegudes l’impacte que la seva dieta genera al món.
 • Empatitza amb el patiment dels animals i pensa a fer un canvi, per petit que sigui, al teu dia a dia.
 • Contracta l’ajuda d’un nutricionista/dietista que sigui col·legiat per poder planificar una dieta especialitzada i adaptada a les teves necessitats concretes en cas de necessitar-lo.
 • Demana ajuda per portar una alimentació vegana en blogs especialitzats o fòrums d’internet.
 • Proposa al teu restaurant favorit o al menjador de l’escola o de la teva feina, que ofereixin menús vegetarians i/o vegans ben elaborats i planificats com a opció diària.
 • Ajuda’ns a difondre EMPATIA i la resta de materials informatius de la nostra web.

Causes relacionades