El comerç d’animals salvatges, també anomenat tràfic d’animals salvatges, comprèn tan el comerç legal com el comerç il·legal d’individus d’espècies d’animals salvatges, parts dels seus cossos i productes derivats.
El tràfic d’animals és la segona causa de pèrdua de biodiversitat al món, després de la destrucció d’hàbitats, ja que produeix un enorme impacte a les poblacions d’espècies, moltes de les quals es troben actualment al límit de l’extinció. Des de l’any 1975 hi ha el conveni internacional sobre el Comerç Internacional d’Espècies de Fauna i Flora Silvestres Amenaçades (CITES) que regula i controla el tràfic legal d’animals silvestres. En aquesta convenció es troben incloses entre unes 3.000 i unes 3.500 espècies animals per a les quals hi ha regulacions que els països membres han de complir.
Els animals es comercialitzen per ser utilitzats com a companyia, per a entreteniment (circs, zoos, atraccions turístiques, etc.) i per a ser consumits. També s’utilitzen les seves parts (pells, ossos, ullals, etc.) per fins medicinals, de vestimenta, cosmètica o decoració.
En aquest apartat veurem, a banda del que comporta el tràfic d’animals, les conseqüències de la convivència amb aquest tipus d’animals o el risc que pot suposar per a la resta d’animals autòctons i de la zona.
A nivell europeu
A nivell estatal
A Catalunya