Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Animals salvatges

Animals implicats

Mamífers, Aus, Peixos, Rèptils, Amfibis, Artròpodes

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

El comerç d’animals salvatges, també anomenat tràfic d’animals salvatges, comprèn tan el comerç legal com el comerç il·legal d’individus d’espècies d’animals salvatges, parts dels seus cossos i productes derivats.

El tràfic d’animals és la segona causa de pèrdua de biodiversitat al món, després de la destrucció d’hàbitats, ja que produeix un enorme impacte a les poblacions d’espècies, moltes de les quals es troben actualment al límit de l’extinció. Des de l’any 1975 hi ha el conveni internacional sobre el Comerç Internacional d’Espècies de Fauna i Flora Silvestres Amenaçades (CITES) que regula i controla el tràfic legal d’animals silvestres. En aquesta convenció es troben incloses entre unes 3.000 i unes 3.500 espècies animals per a les quals hi ha regulacions que els països membres han de complir.

Els animals es comercialitzen per ser utilitzats com a companyia, per a entreteniment (circs, zoos, atraccions turístiques, etc.) i per a ser consumits. També s’utilitzen les seves parts (pells, ossos, ullals, etc.) per fins medicinals, de vestimenta, cosmètica o decoració.

En aquest apartat veurem, a banda del que comporta el tràfic d’animals, les conseqüències de la convivència amb aquest tipus d’animals o el risc que pot suposar per a la resta d’animals autòctons i de la zona.

Actuació FAADA

A nivell europeu

  • Formem part de la Coalició Europea per la Fauna Salvatge (ENDCAP).
  • També formem part de la Coalició per a la Mona de Gibraltar amb l’objectiu d’augmentar la protecció i la conservació d’aquesta espècie. Cada any col·laborem amb la campanya de sensibilització “Paso del Estrecho”. A més, actualment estem treballant en un projecte pilot per reforçar el control del tràfic il·legal amb l’objectiu d’augmentar els decomisos a les fronteres dels ports principals entre Espanya i el Marroc.

A nivell estatal

  • Conscienciem i divulguem sobre la problemàtica dels animals salvatges en captivitat.

A Catalunya

  • Investiguem els casos de comerç il·legal d’animals salvatges: venda per internet, a botigues, a grans empreses, venda de particulars, etc.
  • Investiguem la tinença il·legal de fauna salvatge per part de particulars, així com la legalitat i les condicions de benestar dels animals en diferents nuclis zoològics amb fauna salvatge i perillosa a Catalunya.
  • Elaborem protocols (de maneig, de decomís, etc.) així com censos i registres de tots els casos de maltractament, abandonaments o d’animals trobats.
  • Col·laborem amb la realització del reglament de la llei de protecció d’animals, amb el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i amb altres entitats de fauna salvatge: AnimaNaturalis, ANDA, APAEC, APAN, Born Free Foundation, International Animal Rescue, Stichting AAP, Fundació MONA, etc.
  • Fem lobby polític per aconseguir restringir el comerç d’animals salvatges i fins i tot prohibir-lo.
  • Denunciem casos de tinença il·legal d’animals salvatges, comerç il·legal o maltractament.
  • Ajudem a reubicar i rescatar animals salvatges que han estat abandonats, trobats o decomissats.
  • Assessorem les persones que ja tenen animals salvatges a casa per una tinença responsable, per oferir-los el màxim de benestar possible o fins i tot per reubicar-los en un lloc on puguin tenir una vida més digna.
  • Realitzem xerrades a col·legis per conscienciar nens de totes les edats sobre la problemàtica dels animals salvatges: comerç, tinença, captivitat i entreteniment.
  • Pressionem les administracions per tal que compleixin amb les seves obligacions: fer complir la llei, realitzar inspeccions, sancionar, crear noves lleis, etc.

 

Què pots fer tu?

  • Denuncia els casos de maltractament, comerç i cria il·legal o tinença il·legal d’animals salvatges a les autoritats.
  • Informa les associacions protectores.
  • Transmet i difon la problemàtica sobre la tinença d’animals salvatges i el comerç als teus familiars, amics, coneguts, etc.
  • Demana la creació de centres de recuperació d’animals salvatges no autòctons.
  • No compris mai un animal salvatge.
  • En cas de voler tenir un animal salvatge i voler ajudar, adopta sempre animals salvatges que han sigut abandonats i que ofereixen algunes entitats protectores que necessiten cases d’acollida o adopció (com La Madriguera, APAEC, EriSOS, etc.). L’adopció ha de ser sempre després d’haver-te informat prèviament sobre les necessitats de l’espècie en particular i acceptant la responsabilitat que comporta tenir un animal.
  • Fes-te voluntari o col·labora amb qualsevol associació de protecció animal.

Causes relacionades