Abans de poder vendre un producte, s’ha de demostrar que és segur per a les persones i que no els causarà cap mal. Durant anys productes cosmètics (com ara perfums, xampús, tint, cremes, maquillatge i desodorants) i productes d’higiene de la llar, així com els ingredients que en formen part, s’han testat en animals.
Els animals amb els quals més s’experimenta per aquests propòsits són les rates, conills i conills porquins. Animals que són fàcils de mantenir en captivitat, d’allotjar, i també de fàcil reproducció.
Avui dia hi ha nombroses proves i mètodes per validar els procediments que no utilitzen animals. També es poden obtenir nous productes cosmètics utilitzant ingredients que ja han estat aprovats com a segurs pels humans. Avui dia ja hi ha més de 15.000 ingredients que han estat acceptats com a segurs.
L’experimentació animal per a propòsits cosmètics està prohibida a tota la Unió Europea des de 2013. L’any 2009 es va acceptar que l’experimentació animal per a cosmètics era totalment innecessària, i després d’un procés comprès per dues fases d’aplicació, a partir de març de 2013, va quedar ja prohibida la venda a la UE de tots els productes cosmètics acabats o ingredients de cosmètics que hagin sigut prohibits sobre animals, així com la importació d’ingredients testats en animals.
Als EUA cada any s’utilitzen per a la cosmètica més d’un milió d’animals en experiments, i a Canadà més de 3 milions.
Qualsevol empresa que fabriqui productes de cosmètica dins la Unió Europea s’ha de cenyir al Reglament (CE) Nº 1223/2009 del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de novembre de 2009, sobre els productes cosmètics.
Gràcies a aquesta decisió presa a la UE i a la gran demanda per part dels ciutadans, a dia d’avui hi ha una gran quantitat de cosmètics i productes per a la llar que no són provats en animals.
Tot i així, fora de la UE l’experimentació animal en cosmètica segueix vigent en molts països. L’experimentació amb animals per aquest propòsit als EUA és de gran preocupació. Grans marques d’importància a nivell mundial segueixen provant els seus productes en animals a pesar de la demanda del consumidor i de les moltes alternatives existents.
Per aquest motiu és molt important mirar la procedència dels productes cosmètics que trobem a la venda, ja que poden ser d’importació i si són de fora de la UE la no experimentació amb animals no està assegurada. A més, hi ha empreses que fabriquen cosmètics amb ingredients que fora de la UE estan sent testats en animals.
Altres fonts
Protecció dels animals utilitzats per a experimentació i altres propòsits científics
Directiva 2010/63/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 22 de setembre de 2010, relativa a la protecció dels animals utilitzats per propòstits científics
Informes anuals de l'ús d'animals en la investigació i docència