Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Vestimenta - Cuir

Animals implicats

Bovins, Ovelles, Cabres, Porcs

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

S'anomena cuir a la pell dels animals que s'ha transformat i utilitzat per confeccionar certs productes per als éssers humans. Les diverses substàncies químiques que s'empren fan que les pells siguin dures, menys flexibles i puguin ser utilitzades per fer guants, sabates, roba, cinturons, bosses, carteres, portamonedes, seients, sofàs, etc.

A Espanya no hi ha tradició d'adobar la pell de porc, mentre que sí la de bestiar boví, per dos motius. El primer és que part de la pell de porc es comercialitza juntament amb la carn. L'altre és que els porcs de corral que s'han engreixat en captivitat i s'han alimentat amb pinso, tenen una estructura de pell molt poc resistent als processos mecànics de l'adobament.

En general, en el món, les vaques, els porcs, els cavalls i altres animals són els més utilitzats per a la producció del cuir. Després d'una vida d'explotació i d'haver estat sacrificats per al consum humà, fins i tot la seva pell és utilitzada perquè les persones puguin treure un benefici econòmic.

A més, cal recordar que els processos de preparació o adobament de la pell poden crear diversos problemes per al medi ambient. En primer lloc, es produeixen una gran quantitat de residus sòlids. L'abonament de cada tona de cuir produeix una mitjana d'al voltant de 450 Kg de retalls de pell. En segon lloc, l'adobament produeix un volum elevat d'efluents (líquids que es colen en els corrents naturals d'aigua) contaminats amb substàncies tòxiques com l'alumini, el sulfur de crom i la sosa càustica.

Finalment, l'adobament d'una tona de cuir requereix al voltant de 50 metres cúbics d'aigua, que en acabar el procés conté diverses substàncies contaminants. Si aquests residus sòlids i líquids no es tracten adequadament abans del seu abocament, produeixen una contaminació considerable.

Els diferents tipus de productes químics utilitzats en els processos d'adobament poden ser una font important de contaminació si s'aboquen directament i sense cap tractament a l'aigua superficial o a les aigües residuals. El sulfur crea problemes d'olors que poden donar lloc a mals de cap i nàusees.

Avui en dia hi ha cada vegada més alternatives (cuir de pinya, de poma, etc.) estèticament molt semblants, boniques i resistents, a l'ús del cuir i cada persona hauria de plantejar-se si apostar per les mateixes o si seguir fomentant una indústria que s'alimenta de l'explotació i la mort d'altres éssers vius.

 

Actuació FAADA

  • Des de FAADA, conscienciem i divulguem material educatiu sobre la problemàtica relacionada amb l’ús de pells, pèls i plomes d’animals.

Què pots fer tu?

  • Transmetre i difondre la problemàtica relacionada amb l’ús de pells d’animals, pèls i plomes. Com viuen els animals, el patiment que pateixen i les alternatives que hi ha.
  • Escull sempre no comprar roba ni complements fets de pell, cuir, etc. així com qualsevol objecte (catifa, sofàs, etc.) fet amb pell animal. Mirar les etiquetes o preguntar abans sempre és una bona opció. Hi ha nombroses alternatives de teixits sintètics que protegeixen tant o més de les baixes temperatures, són més lleugers i no impliquen la mort injustificada dels animals.
  • Llegeix bé les etiquetes dels productes rivetejats amb pell. Si no indica clarament l’origen i no en pots estar segur, no ho compris. No pensis que perquè la peça de roba és econòmica ha de ser de pell sintètica. Els venedors no sempre saben si el pèl és real o no, assegura-te’n que no ho sigui.
  • Demana a les botigues que venen productes de pèl que deixin de fer-ho o que com a mínim separin la real de la sintètica i indiquin clarament l’origen.
  • Si reps catàlegs d’empreses que venen productes de pell, expressa el teu rebuig de forma educada però rotunda.
  • Si disposes de productes de pell, fes-los arribar a un refugi d’animals que ho utilitzaran per mantenir les cries calentes. 

Causes relacionades