Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

#MillorsAmics

 

El projecte

#MillorsAmics vol facilitar l'allotjament de les persones sense llar amb els seus animals en els albergs i en els habitatges socials o d'inclusió de Barcelona i en un segon moment de tot Catalunya. La idea va sorgir a partir d'un treball en el Postgrau d'Antrozoología de la UAB, realitzat a través d'una beca concedida a FAADA per la Càtedra Fundación Affinity Animals i Salut.

 

La problemàtica

A Catalunya hi viuen moltes persones sense llar que tenen animals i que per aquest motiu es veuen privades de la possibilitat d'accedir als albergs tant públics com privats.

Aquesta situació, que s'agreuja quan arriba l'hivern, fa que aquestes persones hagin de pernoctar al carrer, en plena onada de fred, per tal de no separar-se del seu company.

Molt complicada és també la realitat d'aquests homes i dones que, tot i tenir llar viuen en condicions precàries, arribant a racionalitzar els seus escassos recursos per poder cobrir les necessitats dels seus animals i, en moltes ocasions, sense poder proporcionar-los l'atenció veterinària que aquests requereixen.

 

Sabem que ajudar a aquests animals és ajudar també al seu company humà i per aquest motiu ens hem posat mans a l'obra.

 

 

Objectius del projecte

 • Permetre que s'acceptin a les persones sense llar amb els seus animals en els albergs i en els habitatges socials o d'inclusió de Barcelona i Catalunya.
 • Assessorar a totes aquelles entitats que, en els seus centres, vulguin oferir opcions a les persones vulnerables que comparteixen la seva vida amb animals.Lluís i Ares
 •  Col·laborar amb l'Ajuntament de Barcelona per vehicular els departaments responsables de l'administració i els centres interessats en el projecte.
 • Aconseguir que es comenci a recopilar dades: a data d'avui cap administració ha recollit ni registrat informació del nombre de persones en situació de pobresa i exclusió que conviuen amb animals. A falta de xifres, aquesta realitat és una qüestió de percepció, cosa que impedeix establir un full de ruta.
 • Incloure les donacions de menjar per a animals de companyia a les recollides d'aliments que es realitzin en aquest tipus de centres.
 • Proporcionar atenció veterinària gratuïta per als animals de les persones sense llar i les que puguin acreditar greus problemes econòmics.
 • Oferir formació a aquells professionals que estan en contacte amb aquest perfil de persones i els seus animals perquè disposin de totes les eines necessàries.

Foto: Lluís amb el seu gat Ares, el primer gat
que accedeix a un alberg a España

Què estem fent

 • Informant-nos al respecte sobre el marc legal.
 • Entrevistant-nos amb persones sense llar per descobrir la seva realitat, conèixer com gestionen el dia a dia amb els seus animals de companyia i les dificultats amb les que es troben.
 • Parlant amb el president del Banc d'Aliments per estudiar la possibilitat que s'acceptin aliments per a animals de companyia.
 • Reunint-nos amb els responsables de l'Ajuntament de Barcelona de l'àrea de Drets Socials i Benestar Animal.
 • Parlant amb representants d'ONGs com la Fundació Pere Claver, la Creu Roja, Assís Centre d'Acollida, la Fundació Mambre, la Fundació Filles de la Caritat, Càritas i la Fundació Arrels, entitats que formen part de la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar (XAPSS) per conèixer la situació des de la seva experiència i perspectiva, i com gestionen aquesta realitat. Arran de les nombroses reunions mantingudes amb el sector, ha quedat patent el gran interès i l'afany de solucionar aquesta situació a curt-mig termini o almenys oferir solucions.
 • Conscients de la importància de demanar dades sobre els animals que acompanyen les persones sense llar, hem participat en el Recompte 2017 organitzat per la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL). Aquest any per primera cop s'ha afegit a l'APP que utilitzaven els voluntaris la dada dels animals: un gran avenç per començar a disposar d'una radiografia real d'aquesta situació.

 

Notícies relacionades