El projecte Shanaan neix arrel del rescat de Shanaan (2017), una egua que vivia en una finca de Sant Pere de Vilamajor (Barcelona) en un veritable infern. Ella i els altres cavalls amb els que compartia l'espai només menjaven quan hi havia pastura, i si no, es veien obligats a escapar-se a les finques dels veïns, saltant tanques i creuant carreteres, amb el consegüent risc per als animals i les persones. Els cavalls anaven criant i morint sense que el seu propietari ni tan sols es prengués la molèstia de enterrar-los. La finca era un antic càmping, plena de ferros i ferralla per tot arreu, construccions a mig caure i una infinitat de perills per als animals. I en aquest entorn van acabar morint diversos d'ells.
Des de FAADA vam trigar 2 anys de llargues gestions per aconseguir treure a la rajada de la finca. La Shanaan va ser duta al refugi d'ADE (Associació per a la Defensa dels Èquids) i allí es va iniciar el seu procés de recuperació, dur i lent. Després d'uns mesos de teràpies de socialització i en néixer el seu poltre Shakar, l'egua va recuperar la confiança i la seguretat que li havien estat arrabassades. Mare i poltre van ser adoptats i duts a la seva nova llar en una finca del Parc Natural del Montseny, on la Shanaan va morir aquest any.
El projecte, que en els seus inicis va ser impulsat per la Fundació DAINA i que ara és en la seva totalitat una iniciativa de FAADA, gràcies a la inestimable col·laboracio de La Finestra Sul Cielo, vol ser el punt de partida per seguir ajudant a aquells cavalls que al nostre país estan vivint situacions de maltractament.
El procés de rehabilitació dels animals té lloc en els nostres centres col·laboradors. Un mateix èquid pot ser tractat com a màxim per a dues persones, un professional i un voluntari o dos professionals, que treballen coordinadament.
Davant la demanda per part d'un refugi els professionals de l'equip visitaran l'èquid i faran una valoració. Es decidirà llavors si se'l pot acollir, depenent de si hi ha plaça en els centres col·laboradors, i segons el diagnòstic o valoració, si es veu possible la seva recuperació. Un cop feta la valoració es començarà la rehabilitació pròpiament dita.
L'èquid s'allotjarà primer individualment, però tindrà contacte visual amb altres èquids. Durant la primera setmana s'observarà el seu comportament i les seves reaccions amb altres èquids i amb els humans. Després s'elaborarà un pla de treball. Aquest tindrà com a objectiu la rehabilitació de l'animal des de tots els punts de vista perquè la recuperació sigui integral.
Tot aquest procés de rehabilitació té lloc a la centre veterinari Eguisof, on els seus veterinaris col·laboren amb el projecte desinteressadament. A Eguisof disposem d'un espai on podem portar a terme tot el procés de rehabilitació amb els nostres voluntaris i professionals que ofereixen el seu temps i coneixements sense cap despeses econòmiques.
Un cop rehabilitat l'animal, s'iniciarà el procés d'adopció, que implicarà una selecció, per part dels experts de FAADA, de les famílies interessades. Amb l'objectiu que les adopcions tinguin èxit, mai es donarà en adopció un animal abans que hagi finalitzat completament el seu procés de rehabilitació.
Requisits mínims que s'exigiran als possibles adoptants:
L'èquid es lliurarà xipat, desparasitat i vacunat. En el cas dels mascles també castrat.
Fotos d'Antuà Blonde Barcelona
El projecte es nodreix de voluntaris i col·laboradors en diferents àmbits, tant de professionals del món equí com de principiants que vulguin aprendre i col·laborar. Diferents maneres de col·laborar:
Centres col·laboradors
Poden ser tant centres equins professionals (hípiques, centres de coaching, teràpia assistida amb cavalls, etc.), com particulars. Poden col·laborar únicament acollint a un èquid del projecte en el seu centre, o portant també a terme la seva rehabilitació.
Professionals del món equí
Necessitem professionals de tots els àmbits: podòlegs, veterinaris, transportistes, nutricionistes, que vulguin col·laborar. S'acordarà amb cadascun la col·laboració desinteressada i les despeses que el Projecte Shanaan pugui cobrir.
Col·laboradors voluntaris
Els que tinguin alguna base i formació en maneig d'èquids, comunicació equina o doma natural podran, si es requereix, ajudar al professional que dugui a terme la rehabilitació. La resta de voluntaris realitzaran tasques diverses i necessàries per dur a terme el projecte: recaptació de fons, preparació de material, ajuda en fires, congressos i cursos, etc. També es comptarà amb ells per a tasques d'higiene i passeig per als cavalls, sempre sota supervisió.
Empreses Solidàries i donants
Necessitem l'ajuda de tots els particulars i empreses que vulguin ajudar-nos econòmicament a dur a terme el projecte.
Para més informació o col·laborar amb el projecte, contactar amb l'Àrea d'Èquids al nostre formulari de contacte: