Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Abandonament

Animals implicats

Gossos, Gats

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

288.000 animals considerats com “de companyia” (gossos i gats) es van recollir durant el 2022 per protectores i gosseres de tota Espanya segons l’estudi de la Fundació Affinity. Aquesta xifra correspon als que arriben als centres, dels que continuen al carrer, moren per accidents o malalties o són acollits per particulars, no hi ha dades. Dels animals que van arribar als centres d'acollida durant el 2022, només el 26% dels gossos estava identificat amb microxip, i en el cas dels gats només el 3%.

Les principals causes que motiven l'abandonament són:

 1. Les ventrades no desitjades.
 2. La fi de la temporada de caça.
 3. Els problemes de comportament.
 4. La pèrdua d'interès en l'animal.

Tenint en compte que actualment, només a Catalunya i Madrid s’ha prohibit el sacrifici d’animals als centres d’acollida, els que no tinguin la sort d’acabar en una protectora d’animals, seran sacrificats als pocs dies d’entrar al centre tret que la família els reclami o siguin adoptats.

A més de l’abandonament, l’altra problemàtica important és la sobrepoblació d'individus que col·lapsen les protectores i gosseres de tot l’estat. La prohibició del sacrifici d’animals en aquests centres és un important objectiu, però de res serveix fer mesures en aquesta direcció si no s’acompanyen de campanyes de conscienciació que eduquin la població tant sobre la necessitat d’adoptar animals en comptes de comprar-los, com sobre la importància de no fer-los criar i la seva identificació.

Al 2021 van ingressar en els centres d'acollida 60.500 animals provinents de ventrades no desitjades.

Per això, tenint en compte que les ventradas indesitjades són el principal motiu d'abandonament, cal posar èmfasi en la importància de l'esterilització dels animals. Mitjançant l'esterilització dels animals de companyia, no només en millora la qualitat de vida, sinó que també té un impacte directe en la reducció d'animals abandonats i, per tant, en la superpoblació dels centres d'acollida.

D'altra banda, la identificació és un factor clau perquè els animals puguin tornar amb les famílies. Del total d'animals que entren als centres d'acollida, només el 12% torna amb la família, mentre que en el cas dels animals que arriben identificats al centre, la xifra d'animals recuperats és del 60%. Es pot dir que un factor imprescindible per a la tinença responsable d'animals és la correcta identificació, tant amb la implantació de microxip, com amb l'actualització de les dades de contacte de les persones responsables.

A través de la Wiki FAADA, trobaràs la resposta a preguntes habituals que acostumen a arribar-nos sobre els animals abandonats. Com, per exemple, què es pot fer si trobem un animal al carrer, solucions en cas que ja no et puguis fer càrrec de l’animal o quins passos has de seguir si perds l’animal amb el qual convius.

No dubtis en contactar amb nosaltres si tens més dubtes en tema d'animals abandonats, una xacra social que aconseguirem erradicar amb l'ajuda de tots.

 

Actuació FAADA

 • Informem i conscienciem per tal que la gent conegui la problemàtica i les solucions per posar fre a aquesta greu situació.
 • Denunciem casos d’abandonament a Catalunya.
 • Realitzem una campanya a Espanya per facilitar els particulars que identifiquin i esterilitzin els seus animals: Sóc Responsable.
 • Pressionem les administracions per tal que realitzin campanyes de prevenció i apliquin la normativa existent sancionant els casos d’abandonament.
 • Treballem per tal que es creïn protocols d’identificació dels animals morts a les carreteres a fi que el responsable pugui ser denunciat i sancionat.

Què pots fer tu?

 • Identifica sempre el teu animal per poder recuperar-lo en cas de pèrdua: a banda del xip, una placa amb el seu nom i el teu telèfon serà de gran utilitat.
 • Esterilitza sempre. A banda d’ajudar a mantenir el control de la població i a disminuir l’abandonament, el teu animal gaudirà d’una millor salut física i psicològica.
 • A l’hora d’incorporar un animal a la família, reflexiona molt sobre la responsabilitat que comporta i opta sempre per l’adopció en un centre d’acollida o associació de protecció dels animals.
 • Difon aquest missatge de protecció als animals, i informa els teus coneguts sobre la problemàtica existent i sobre els beneficis del control de la natalitat.
 • Denuncia els criadors il·legals a l’administració competent. En trobaràs més informació a la nostra web.

Causes relacionades