Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Abandonament - Adopta

Animals implicats

Gossos, Gats

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

Adoptar és adquirir la responsabilitat de la custòdia i l’atenció d’un animal abandonat durant tota la seva vida.

Adoptar és una oportunitat per a tu i una segona oportunitat per a ell. Donaràs una llar i afecte a un animal abandonat que està desemparat i, en moltes ocasions, maltractat. Encara que la majoria d’animals que esperen en una gàbia a ser adoptats són sociables i confiats, també hi ha altres animals als quals els han quedat seqüeles psicològiques i poden tenir molta por. Si decideixes adoptar-los podràs viure la meravellosa transformació d’un animal traumatitzat que torna a recuperar la confiança.

Cada any es recullen prop de 140.000 animals de companyia abandonats a Espanya. Així doncs, val la pena no fer cas als mites i llegendes sobre els animals adoptats i contribuir, amb una mica d’empatia, a buidar els centenars de refugis –la majoria sobrepoblats– que hi ha a tot el territori.

Tot animal necessita estabilitat, seguretat i referents. Amb molta paciència i afecte, podràs oferir-li el més elemental i necessari del món: una família. Adoptar un animal significa augmentar la teva família, comprometre’t amb l’animal i amb la societat. Per sempre.

Cada 18 minuts es recull un animal de companyia en una protectora o centre d'acollida.

Consideracions abans d’adoptar

 • Caldrà que consideris que tindràs despeses de menjar, veterinaris, assegurança, accessoris, etc.
 • Hauràs de dedicar-li temps cada dia, fer-li atencions, passejar-lo si és un gos, etc.
 • Passaràs per una fase d’adaptació: encara que no sigui habitual, casa teva i/o el jardí podria patir alguns desperfectes.
 • Hauràs de planificar bé les vacances i els caps de setmana per emportar-te’l o deixar-lo a càrrec d’algú de molta confiança o en una residència amb bons referents d’atenció als animals.

A continuació, et resolem algunes de les preguntes més freqüents en tema d’adopció.

On puc adoptar?

A qualsevol entitat de protecció animal o en un centre d’acollida públic (subvencionat per l’administració). Els centres d’acollida privats se solen mantenir principalment  amb les quotes dels seus socis o padrins.

Animals en adopció   Bambú Difunde   Protectores d'Animals i Centres d'acollida
 

Cadell o adult? Mascle o femella?

El millor és deixar-se assessorar pel responsable de l’entitat que coneix els animals i el seu caràcter. El que sí que t’avancem és que ja et pots oblidar dels mites que circulen: que els animals adults són més difícils, que no s’adapten, que les femelles són més dòcils, etc. Cada animal és únic i sempre hi ha una llar a la qual pot encaixar perfectament. Qui t’atengui sabrà quin animal té més possibilitats d’adaptar-se bé a la teva família. El millor és que no vagis amb una idea preconcebuda de com vols l’animal i, en canvi, sí que tinguis una idea de les vostres necessitats com a família.

Per què s’ha de pagar per adoptar?

En moltes comunitats autònomes és obligatori entregar l’animal identificat amb microxip, vacunat, desparasitat i esterilitzat, i totes aquestes actuacions tenen un cost. La teva aportació cobrirà part d’aquestes despeses.

Abans de l’adopció, i per conèixer bé l’estat físic del teu nou company, assegura’t que té:

 • El microxip implantat i donat d’alta al registre corresponent.
 • Està desparasitat, vacunat i esterilitzat.

 

Actuació FAADA

 • Col·laborem econòmicament amb refugiats per sufragar part de les despeses d’alimentació i atenció veterinària. També financem projectes de manteniment de les instal·lacions.
 • Destinem un apartat de la nostra web per ajudar a la difusió d’animals en adopció de diferents refugis i associacions de protecció animal.

Què pots fer tu?

 • Després de prendre la decisió meditada i consensuada amb la resta de la família d’incorporar un animal al nucli familiar, opta sempre per l’adopció d’un animal que es trobi en un refugi o centre d’acollida. Anima els teus coneguts que també adoptin.  
 • Consciencia els del teu cercle que és poc ètic i inclús il·legal el fet de fer criar animals de companyia. Cada cadell nascut a casa d’un particular impedirà que un animal abandonat sigui adoptat i farà que segueixi tancat a una gàbia o sigui sacrificat a una gossera.
 • Cada animal adoptat deixa un espai al refugi perquè un altre que ho necessiti pugui ocupar el seu lloc.

 

Wiki FAADA

¿Què és una adopció?

 

Causes relacionades