Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Abandonament - Sobrepoblació

Animals implicats

Gossos, Gats

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

La sobrepoblació canina i felina és una problemàtica que afecta a nivell mundial i ocasiona greus problemes per als animals i de convivència a la societat. La gran majoria de governs i administracions locals han mostrat un verdader desinterès en implementar solucions, i es limiten periòdicament a realitzar captures i a eliminar els animals. Aquesta decisió no és ètica per als animals ni és vàlida per a qui ens en preocupem. A més, està demostrat que no és eficaç, ja que al cap de poc temps la població animal s’ha tornat a descontrolar, i provoca una situació permanent d’injustícia, maltractament i de malbaratament de recursos públics.

Actualment alguns països i regions comencen a prestar interès a la problemàtica, i destinen mitjans per al control de la natalitat i realitzen campanyes de prevenció enfocada a les famílies dels animals. De forma paral·lela també comença a haver-hi un enduriment de les lleis prohibint la comercialització il·legal i la cria dels animals particulars. I malgrat que aquestes actuacions poden ser correctes encara no són suficients per eradicar aquesta problemàtica.

La falta de control de la natalitat comporta animals abandonats al carrer, falta d’atencions bàsiques com ara l’alimentació o l’atenció veterinària, accidents, malalties, maltractament, amuntegament a centres d’acollida i matances massives.

Només el 25% dels gossos i el 5% dels gats de Catalunya estan identificats.

La solució a aquest gravíssim problema és responsabilitat de tots. Es necessita: conscienciació social sobre la responsabilitat que tenen qui conviuen amb un animal; fomentar la cultura de l’adopció; la prohibició de la cria de gossos i gats per part de particulars; la prohibició de la comercialització dels animals; i l’obligació de l’esterilització com a sistema realment eficaç de control.

 

Actuació FAADA

 • Informem i conscienciem per tal que la gent conegui la problemàtica i les solucions per posar fre a aquesta greu situació de sobrepoblació d’animals a Espanya.
 • Difonem els beneficis de l’esterilització als animals de companyia i conseqüències de no fer-ho.
 • Realitzem una campanya anual a Catalunya i Madrid per facilitar a particulars que identifiquin i esterilitzin els seus animals: Sóc responsable.
 • Pressionem les administracions per tal que realitzin campanyes de prevenció, perquè implementin la normativa més proteccionista i avançada i apliquin la vigent, sancionant els casos de cria il·legal.

Què pots fer tu?

 • Esterilitza. A més d’ajudar l’espècie mantenint un control de la població i a disminuir l’abandonament, l’animal gaudirà d’una millor salut física i psicològica.
 • Difon el missatge, informant als de la teva vora sobre la problemàtica existent i sobre els beneficis del control de la natalitat.
 • Denuncia els criadors il·legals a l’administració competent.
 • Escull no comprar animals i, en canvi, adopta sempre.
 • A l’hora d’incorporar un animal a la família, reflexiona bé sobre la responsabilitat que comporta i opta sempre per l’adopció en un centre d’acollida o associació de protecció dels animals.
 • Pressiona el teu ajuntament per tal que destini recursos econòmics per esterilitzar les colònies de gats ferals de la teva localitat. A la Wiki FAADA tens tota la informació necessària per saber qui ha d’intervenir al tema de les colònies de gats ferals a la teva ciutat.
 • Promou l’adopció d’animals de refugis i associacions de protecció animal.

Causes relacionades