Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Convivivència respectuosa - Al·lèrgies

Animals implicats

Gossos, Gats

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

Aproximadament un 15% de la població és al·lèrgica als gossos o gats, però això no significa que al primer símptoma ens haguem de desfer de l’animal. És possible conviure amb un animal de companyia sent al·lèrgic, no és complicat i n’hi ha prou amb prendre unes petites precaucions.

Per què es produeixen les al·lèrgies?

Els al·lèrgens dels animals són proteïnes que, quan es respiren o estan en contacte amb la pell, produeixen una reacció al·lèrgica que provoca que l’organisme produeixi histamina. La histamina pot produir inflor o irritació i dóna lloc als símptomes típics de la rinoconjuntivitis al·lèrgica i l’asma.

Si es produeix algun d’aquests símptomes, no s’ha de perdre la calma. Lamentablement, encara són molts, els metges que recomanen, com a única mesura pal·liativa, desfer-se del gos o gat. És una solució ràpida, poc ètica i que té nefastes conseqüències per als humans i els altres animals: primer, perquè hi ha un vincle afectiu per totes dues parts que es trenca amb l’abandonament i també pot provocar una ferida a l’animal que difícilment se’n podria recuperar; i segon, perquè es contribueix a saturar els refugis d’animals abandonats, quan podria ser evitable amb una mica de precaució.

S’ha demostrat que viure amb un animal durant el primer any de vida redueix la possibilitat de desenvolupar al·lèrgies en un futur, ja que reforça el sistema immunitari. I sovint, els nens superen les al·lèrgies quan creixen.

Aquí us presentem una sèrie de precaucions que es poden prendre si té lloc aquesta situació. No curen les al·lèrgies, però ajuden a controlar la intensitat de les respostes al·lèrgenes i fer que la convivència sigui possible i més tolerable.

A casa

 • És important que l’animal no entri al dormitori, per tal que la persona al·lèrgica pugui dormir sense àcars i per tal que pugui descansar durant un mal període.
 • Ventileu i netegeu la casa amb freqüència, utilitzant aspiradors amb filtres d’alta eficiència HEPA. És essencial treure la pols i aspirar a les zones on l’animal fa més vida.
 • Utilitzeu fundes hipoal·lergògenes per matalassos i coixins que no acumulin al·lèrgens. Netegeu-les freqüentment.
 • Poseu purificadors d’aire per tota la casa. Hi ha diverses marques i models de filtres d’aire que agafen les partícules que es troben suspeses a l’aire (uns 100€).
 • Eviteu els accessoris de casa que puguin atrapar pols com ara cortines, catifes, moquetes, decoracions que no tinguin utilitat, etc.
 • Renteu ben sovint el llit de l’animal.
 • Hi ha netejadors de terra amb alt poder desinfectant, formulats amb molècules que redueixen els efectes de l’al·lèrgia. Les molècules es dispersen a l’ambient, busquen les partícules al·lèrgenes, les embolcallen i les porten al terra per destruir-les.

Abans de decidir prescindir d’un animal s’ha de pensar en ell i no oblidar el compromís que vam adquirir quan el vam incorporar a la família. És possible viure còmodament amb un animal, malgrat ser al·lèrgic. Només fa falta una bona comprensió de la condició al·lèrgica i el compliment d’algunes mesures preventives.

 

Actuació FAADA

 • Informem i conscienciem per tal que la gent conegui com millorar les condicions de vida de l’animal amb el qual conviuen.
 • Pressionem i col·laborem amb les administracions per tal que realitzin campanyes de prevenció.
 • Publiquem articles amb informació i consells útils per tal que qualsevol pugui posar en pràctica allò après.
 • A la nostra web Sóc Responsable publiquem durant tot l’any una llista de centres veterinaris que ofereixen preus reduïts.
 • Realitzem una campanya anual d’identificació i esterilització amb la qual s’ha aconseguit actuar a favor de més de 100.000 animals en 9 anys (del 2012 al 2020).

Què pots fer tu?

 • Fes-te un estudi mèdic del grau d’al·lèrgia. Hi ha vacunes que poden prevenir o alleujar símptomes com esternuts i tos, de la rinitis al·lèrgica (anomenada febre del fenc) i de l’asma al·lèrgic. No és necessari aplicar una vacuna contra les al·lèrgies per cada al·lergen: el que es fa és una mescla personalitzada d’al·lèrgens per cada persona i s’administra en una sola vacuna de manera periòdica i continuada en el temps.
 • Hi ha altres tractaments per a les al·lèrgies que, malgrat ser simptomàtics (antihistamínics, aerosols nasals, inhaladors, etc.) hem d’assegurar-nos de prendre regularment i no només quan passa l’episodi al·lèrgic,  sempre sota supervisió mèdica.
 • Neteja’t les mans després de tocar l’animal. També hi ha productes de neteja antial·lergògens per la roba i les moquetes.
 • Al mercat hi ha algunes locions no tòxiques que encapsulen els al·lèrgens de la caspa i disminueixen la seva concentració al 15-20%. S’apliquen una vegada a la setmana sobre el pèl de l’animal. Abans de l’aplicació, és convenient raspallar meticulosament l’animal, per tal que es desprengui la quantitat més gran possible de pèls solts. Després, s’humiteja un drap amb la loció tòpica i es fricciona amb cura la pell de l’animal seguint la direcció del pèl, i aleshores en sentit oposat. Un d’aquests productes és Vetriderm, una loció tòpica per a ús extern per a gossos i gats.
 • Raspalla l’animal una vegada per setmana, més inclús a l’època de la muda de pèl. El millor és fer-ho en un espai obert lluny de casa. Això, a més, ho hauries de fer amb regularitat, ja que té efectes molt beneficiosos per a l’animal.
 • Una dieta rica en nutrients essencials i àcids grassos  (Omega 3 i 6) ajudarà a mantenir el seu pèl humit i a reduir la caiguda de la caspa. Els pinsos amb massa blat o blat de moro poden ser dolents per a la digestió de l’animal i provocar més caiguda de pèl i caspa.

Causes relacionades