Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Convivivència respectuosa - Embaràs i Toxoplasmosi

Animals implicats

Gossos, Gats

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

Són molts, els dubtes sobre l’embaràs i la malaltia de la toxoplasmosi que s’han generalitzat des de l’arribada d’internet i gràcies a nombroses fonts de dubtosa qualitat. Des de FAADA, volem respondre a les principals preguntes sobre la toxoplasmosi quan convivim amb un gat i aclarir tots els dubtes.

Què és la toxoplasmosi?

La toxoplasmosi és una malaltia causada per un paràsit de la família dels coccidis anomenat Toxoplasma gondii. Pot viure a les cèl·lules de gran varietat d’espècies animals, com ara els porcs, les ovelles, els rosegadors, els ocells, els gats o les persones. Tan sols en el cas del gat es reprodueix de forma sexual i elimina, per tant, els oocistes (els ous d’on surten els paràsits) des del sistema digestiu. A la resta d’espècies, el paràsit roman en forma de quist a la musculatura de l’individu.

En persones sanes, el paràsit produeix pocs efectes, similars als d’un constipat, i després de la primera infecció, queda immunitat per a tota la vida; és a dir, que no es torna a patir aquesta malaltia com passa amb la varicel·la.

La majoria de persones no saben si han tingut toxoplasmosi o no, en general es descobreix quan, amb una analítica, es detecten els anticossos contra el Toxoplasma. És el cas de les embarassades, a les quals se’ls realitza de forma rutinària una anàlisi de sang per determinar si hi ha anticossos o no. És important realitzar aquesta prova perquè en dones embarassades, el contacte amb el paràsit per primera vegada pot provocar avortaments i malformacions al fetus (hi ha un 40% de probabilitat que el paràsit arribi al fetus).

Quin és el risc per a les dones embarassades?

Si la prova surt positiva vol dir que ja has tingut contacte amb el paràsit i el teu cos té anticossos per combatre’l en cas d’un altre contacte, per tant, no hi ha motiu per a preocupacions. En els últims anys, la prevalença en persones a Espanya és entre el 9 i el 22% (és a dir, la majoria de la població és negativa).

Si la prova surt negativa, vol dir que mai has contactat amb el paràsit i, per tant, si hi entressis en contacte durant l’embaràs, especialment en el primer i segon trimestre, podria haver-hi conseqüències per al fetus. En aquest cas, has de prendre precaucions per evitar contagiar-te. A pesar del que algunes persones creuen, desfer-te del gat no és necessari en absolut.

La primera causa de contagi de toxoplasmosi és el consum de carn (30-63% dels casos d’infecció). La segona causa més freqüent és pel contacte amb la terra (6-17% dels casos).

De quina manera adquireixen les persones la toxoplasmosi?

El Toxoplasma gondii pot contraure’s de tres maneres:

  1. Per la ingesta de quists presents als músculs d’un altre individu (per menjar carn contaminada).
  2. També les fruites i verdures crues poden contagiar la toxoplasmosi en haver estat en contacte amb terra contaminada, ja que és el mitjà més comú on podem trobar el paràsit.
  3. Per la ingesta de oocistes presents en les defecacions d’un gat infectat.

Per tal que els oocistes siguin infecciosos han d’estar esporulats. Això passa entre 24 hores i 5 dies després que un gat infectat i en període d’eliminació defequi. El període d’eliminació té lloc només en gats infectats per primera vegada després de 3-10 dies i dura de 2 a 3 setmanes.

Els gats es contagien en consumir carn contaminada. Per aquesta raó, si vols prevenir que el teu gat contragui el paràsit, seria millor no permetre’l que caci ni oferir-li carn crua.

Com pot evitar-se el contagi?

Per evitar la primera via de contagi, es recomana no consumir carn crua i rentar-se bé les mans si s’hagués de manipular.

Per evitar la segona via, s’ha de procurar no ingerir femta contaminada. Per això, s’hauria de rentar bé qualsevol producte procedent de la terra, com ara les verdures, per eliminar restes de terra que puguin contenir oocistes.

Una altra precaució important és rentar-se bé les mans després d’haver estat tocant terra per qualsevol raó, com per exemple en tasques de jardineria o si acariciem algun gat. A més, si la persona conviu amb gats, s’haurien de recollir les femtes diàriament i desinfectar la safata. Per anar bé, ho hauria de fer una altra persona que no estigués embarassada.  

Un gat pot posar en risc un embaràs?

Per tal que un gat pugui suposar un risc per al seguiment normal de l’embaràs o el bon estat de salut del bebè s’haurien de donar a la vegada els següents factors:

  1. Que no hagis estat mai en contacte amb el paràsit.
  2. Que el teu gat consumeixi carn infectada.
  3. Que el teu gat s’infecti per primera vegada.
  4. Que la infecció succeís fa menys d’un mes.
  5. Que toquis sense guants les femtes del teu gat entre 1 i 5 dies després que defequi.
  6. Que ingereixis alguna partícula de la femta del gat.
  7. Que estiguis embarassada.
  8. Que el paràsit travessi la barrera placentària i arribi al fetus.

Les mesures de les quals tens el control especialment són la 5 i la 7. La prevenció d’aquests factors és molt senzilla i constitueix, de fet, part d’un hàbit saludable a aplicar per qualsevol persona: rentar-se les mans.

És molt més probable que es contagiï pel consum de carn (30-63% dels casos d’infecció es deuen a aquesta via). La segona causa més freqüent és pel contacte amb terra (6-17% dels casos).

Un estudi realitzat en diferents països d’Europa va determinar que el contacte amb gats no és un factor de risc per contraure la toxoplasmosi.

 

Actuació FAADA

  • Informem i conscienciem per tal que la gent conegui com millorar les condicions de vida de l’animal amb el qual conviuen.
  • Pressionem i col·laborem amb les administracions per tal que realitzin campanyes de prevenció.
  • Publiquem articles amb informació i consells útils per tal que qualsevol pugui posar en pràctica allò après.
  • A la nostra web Sóc Responsable publiquem durant tot l’any una llista de centres veterinaris que ofereixen preus reduïts.
  • Realitzem una campanya anual d’identificació i esterilització amb la qual s’ha aconseguit actuar a favor de més de 100.000 animals en 9 anys (del 2012 al 2020).

Causes relacionades