Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Convivivència respectuosa - Identificació

Animals implicats

Gossos, Gats

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

La identificació dels animals anomenats “de companyia” és obligatòria en totes les comunitats de l’estat.

La identificació és crucial en casos de pèrdua. Quan una clínica veterinària, refugi o centre d’acollida reben un animal perdut, el primer que fan, mitjançant un lector de microxip, és comprovar la identificació de l’animal per poder contactar amb la seva família. En cas que no disposi de microxip, la recuperació serà més lenta i difícil i és possible que mai s’arribi a reunir l’animal amb el responsable.

La inserció del microxip és un procediment realment ràpid, fàcil i indolor, que han de realitzar els veterinaris. El microxip és una petita càpsula de vidre biocompatible de les dimensions d’un gra d’arròs, és innòcua i s’insereix sota la pell a la zona prop del coll. La implantació es realitza amb un aplicador estèril, és indolora i no requereix sedació. El microxip emmagatzema la informació en forma de codi alfanumèric de 15 xifres.

Una vegada implantat, s’ha de donar d’alta a l’arxiu corresponent de cada comunitat autònoma. És molt important mantenir sempre les dades actualitzades: adreça, telèfons, correus electrònics, etc. per poder recuperar ràpidament l’animal en cas de pèrdua.

A Espanya hi ha els següentsREGISTRes D'IDENTIFICACIÓ DE MICROxip

Algunes comunitats encara accepten el tatuatge com a mètode d’identificació. El microxip és més aconsellable i obligatori a la majoria. El tatuatge pot perdre claredat amb el temps, pot estar escrit de forma il·legible i és molt fàcil de manipular en cas de voler canviar una xifra. Tampoc hi ha una base de dades de tatuatges.

La probabilitat de trobar un animal perdut és del 90% si està identificat, però de tan sols el 15% si no n’està.

Paral·lelament al microxip, els animals haurien de (en algunes comunitats autònomes és també obligatori) portar una xapa identificativa amb els números de telèfon de la família. És un mètode encara més fàcil i ràpid d’identificar l’animal i que, d’aquesta manera, es reuneixi de seguida amb la seva família en cas de pèrdua, ja que no és necessari anar a un centre que disposi de lector de microxip o trucar la policia municipal. Algunes protectores tenen botiga on venen aquest tipus de xapes. Pot ser una bonica manera d’identificar a qui més estimes i, a més, col·laborar amb una bona causa.

Al final d’aquest apartat, et donem tota la informació complementària que pots necessitar en referència a la identificació dels animals anomenats “de companyia”. Des de què és un microxip i què és l’ANICOM, a què fer en cas de trobar un animal perdut sense la seva corresponent identificació.

 

Actuació FAADA

  • Informem i conscienciem per tal que la gent conegui com millorar les condicions de vida de l’animal amb el qual conviuen.
  • Pressionem i col·laborem amb les administracions per tal que realitzin campanyes de prevenció.
  • Publiquem articles amb informació i consells útils per tal que qualsevol pugui posar en pràctica allò après.
  • A la nostra web Sóc Responsable publiquem durant tot l’any una llista de centres veterinaris que ofereixen preus reduïts.
  • Realitzem una campanya anual d’identificació i esterilització amb la qual s’ha aconseguit actuar a favor de més de 100.000 animals en 9 anys (del 2012 al 2020).

Què pots fer tu?

  • Identifica el teu animal, sobretot per evitar-ne la pèrdua, però també per legalitzar-lo i poder demostrar que ets el seu responsable.
  • Assegura’t que una vegada s’ha inserit el microxip de l’animal, es doni d’alta a l’arxiu d’identificació corresponent, ja que si no és així, no en serà possible la localització en cas de pèrdua.
  • Mantingues sempre les dades actualitzades: adreça, telèfons i correus electrònics per poder recuperar-lo ràpidament en cas de pèrdua.
  • Informa els teus amics de la importància i obligatorietat de la identificació.

Causes relacionades