Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Salut - Esterilizació

Animals implicats

Gossos, Gats

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

L’esterilització és una intervenció que té com a objectiu anular la facultat de reproducció. Avui dia hi ha únicament i exclusivament la vasectomia i la lligadura de trompes per evitar la fecundació. També hi ha la orquiectomia, ovari histerectomia o ovariectomia, per eliminar el cicle sexual.

La major part de les persones que creuen les seves gosses o gates té bones intencions i bones expectatives per als cadells, però la realitat és que és molt difícil aconseguir llars per a tots ells, especialment en el cas de cadellades nombroses. Encara és més difícil aconseguir que tots els animals acabin en famílies que es responsabilitzin del seu benestar durant tota la seva vida. Molts d’aquests cadells acabaran sent maltractats i/o abandonats.

La decisió d’esterilitzar el nostre animal és un acte de responsabilitat cap a ell. Aquesta decisió tan bàsica prevé i evita problemes de salut i de benestar general (emocional, físic i hormonal), però també cap a la resta d’animals de la seva espècie. Mitjançant l’esterilització es pot evitar el sacrifici i l’abandonament de milers de gossos i gats cada any.

Avui dia les tècniques quirúrgiques permeten que l’esterilització sigui un procediment poc invasiu. L’animal es recupera en 24-48 hores, les cures després de l’operació són mínimes i l’animal torna a la seva vida normal en molt poc temps.

En aquest apartat desmuntarem els principals mites que envolten l’esterilització en els denominats animals “de companyia” i veurem els avantatges que comporta prendre aquesta decisió responsable.

Beneficis de l’esterilització

Una vida més llarga i sana:

 • En femelles, l’esterilització ajuda a prevenir les infeccions uterines i els càncers de mama i de matriu (quists i tumors ovàrics i mamaris). Elimina el zel i desapareixen els embarassos psicològics.
 • En mascles, prevé el càncer testicular (quists, brucel·losi, tumors testiculars, prostàtics i anals). Evita comportaments no desitjats i perillosos com ara fugues o baralles.
 • L’esterilització també prevé el contagi de malalties com ara la leucèmia i la immunodeficiència felina.

Control de la població: evita els embarassos no desitjats i que la descendència tingui un futur incert. Redueix el número de gossos i gats abandonats i sacrificats i incrementa el número d’animals que són adoptats de refugis i gosseres.

Si s’esterilitza les femelles abans del primer zel, les possibilitats de tenir un càncer de mama són gairebé nul·les. En canvi, si es realitza després del primer zel, les possibilitats s’incrementen fins al 7%, pujant fins al 25% si es realitza després del segon zel.

Millora del comportament:

 • Elimina l’aparició del zel. El zel d’una femella pot provocar baralles entre els mascles o la fuga de l’animal que pot derivar en pèrdua, atropellament, etc.
 • Desapareixen els marcatges i els comportaments de vegades agressius en els mascles. Els animals esterilitzats centren la seva atenció en la família i són més dòcils.

Una decisió econòmicament rendible: el cost de l’esterilització és inferior al d’haver de cuidar les cries i al cost de tractar les malalties que poden patir els animals no esterilitzats.

Una decisió responsable: permetre que l’animal tingui cries sense intenció de cuidar-les després és una irresponsabilitat. L’esterilització és una acció preventiva que, a banda de millorar la qualitat de vida física i psicològica de l’animal, contribueix al control de la natalitat d’aquestes espècies.

Evita la superpoblació: amb l’esterilització s’eviten els naixements no desitjats que sovint acaben sent abandonats al carrer per després saturar les protectores o acabar en un centre on poden ser ràpidament sacrificats.

Mites i llegendes en relació a l’esterilització

 • Els animals esterilitzats s’engreixen: l’esterilització dels animals no predisposa a l’obesitat. És necessari que l’animal continuï amb el mateix estil de vida, d’acord a la seva edat, sexe, mida i que faci suficient activitat física. Sempre que l’animal faci activitat adequada, no hi ha motius per engreixar-se. També hi ha al mercat pinsos específics per animals esterilitzats.
 • Els canvia la conducta: els gossos i gats no es veuen afectats de forma negativa per l’esterilització, no els canvia el caràcter. Inclús alguns mascles amb problemes d’agressió poden millorar, ja que l’agressivitat pot estar relacionada amb alts nivells de testosterona. Pel que fa a les femelles, deixen de presentar comportaments associats al zel com ara irritabilitat, agressió o fuga a la cerca de mascles per a la munta.
 • És bo que criï una vegada: és fals que les femelles de gos o gat hagin de criar una vegada a la vida per mantenir-se sanes. No hi ha una relació conscient amb la reproducció com a part necessària del seu benestar emocional. La seva sexualitat és diferent a la de l’humà i està totalment dictada per les hormones, per la qual cosa no presentaran emocions com la frustració o el desig de tenir fills a un nivell conscient. Si la cirurgia es realitza abans del primer zel, les possibilitats de tenir un càncer de mama són gairebé zero. En canvi, si es realitza després del primer zel, les possibilitats s’incrementen fins al 7%, pujant fins al 25% si es realitza després del segon zel.

Taula estadística de reproducció de gats i gossos

Considerant que una femella tingui només dues cadellades al llarg de la seva vida, i comptant que la meitat dels animals nascuts siguin femelles que criaran en la mateixa proporció (dues vegades al llarg de la seva vida) i que el percentatge de supervivència de les femelles sigui del 100%:
 

Anys

1 Gat

1 Gos

1

12

8

2

84

40

3

588

200

4

4.116

1.000

5

28.812

5.000

 

 

 

 

 


Avantatges de l’esterilització

 • Per a l’animal: perquè gaudirà d’una millor salut física i psicològica.
 • Per a tu: perquè t’estalviaràs problemes i diners en un futur.
 • Per a l’espècie canina i felina: perquè ajudaràs a mantenir el control de la població i a disminuir l’abandonament.
 • Per a les entitats protectores: perquè ajudaràs a disminuir l’entrada d’animals als refugis i centres d’acollida que estan saturats.
 • Per a la societat: perquè els animals abandonats poden representar un perill per a ells mateixos i per a les persones, perquè la seva gestió genera una despesa pública i perquè fomentar el respecte cap als éssers amb sentiments és un tema de justícia universal.

 

Actuació FAADA

 • Realitzem una campanya anual a Catalunya i a d'altres CCAA sobre esterilització i identificació dirigida a animals de particulars a preus més assequibles: Sóc Responsable.
 • A la nostra web Sóc Responsable, mantenim durant tot l’any informació actualitzada de centres veterinaris que fan preus econòmics per a famílies que poden acreditar falta de recursos.
 • Des FAADA informem sobre els beneficis de l'esterilització en els animals de companyia i les seves conseqüències en el cas de no fer-ho.

Què pots fer tu?

 • Escull l’esterilització per als animals que convisquin amb tu.
 • Informa els teus coneguts sobre els avantatges de l’esterilització dels animals considerats de companyia.
 • Difon les campanyes d’esterilització de les quals tinguis coneixement, a fi que el màxim número de persones pugui esterilitzar el seu animal.

Causes relacionades