Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Audiovisual

Animals implicats

Aus, Rèptils, Felins, Primats, Amfibis, Cetacis, Elefants, Óssos, Llops, Girafes, Foques, Zebres, Lleons marins

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

El rodatge amb animals d’una peça per publicitat, cine, videoclips i televisió no comença ni acaba al plató. Gravar amb animals salvatges implica obtenir-los, entrenar-los, transportar-los i mantenir-los. La verdadera problemàtica és, sovint, invisible a primera vista. L’ús d’animals salvatges per gravar anuncis o pel·lícules té greus conseqüències, tant físiques com psicològiques, per a la fauna involucrada.

Les empreses de càstings d’animals necessiten proveir-se d’animals que procedeixen d’altres empreses dedicades a la cria i compravenda d’animals per aquest objectiu, així com de parcs zoològics, circs i particulars. Alguns, fins i tot, com ara els elefants, són capturats en el seu estat salvatge: el 2016, les dues elefantes que s’utilitzen per al sector audiovisual a Espanya, Dumba i Babaty, han estat capturades al seu hàbitat natural. Algunes de les empreses que proporcionen animals per al sector audiovisual a Espanya, solen autonomenar-se “centres de rescat” (malgrat no comptar amb les autoritzacions corresponents ni portar a terme el treball d’un santuari) per justificar el seu negoci. Donen a entendre al públic i a la indústria que utilitzen els animals en produccions audiovisuals en benefici dels mateixos.

Les condicions en les quals viuen aquests animals, en gàbies o en petits recintes generalment sense suficient enriquiment ambiental, no poden satisfer les necessitats de benestar físic o social més bàsiques i els impossibilita portar a terme els seus comportaments naturals. L’entrenament al qual són sotmesos els animals per tal que actuïn, especialment quan són forçats a executar comportaments impropis a la seva espècie, acostumen a basar-se en el control per gana i, tal com corroboren diversos exensinistradors (Pat Derby o Ric O’Barry, entre altres), en la violència física.

Dumba i Babaty, les 2 elefantes utilitzades per a produccions audiovisuals a Espanya, han estat capturades de l’estat salvatge.

Això, juntament amb l’estrès que pot implicar-los actuar en un ambient artificial i ser traslladats, pot irritar i espantar els animals, i pot provocar que puguin atacar persones humanes o altres animals. Per la impossibilitat d’interactuar amb animals salvatges de manera completament segura, els responsables d’aquests animals els mutilen (als grans felins se’ls acostumen a extreure les urpes -desunglar- i als primats a tallar-los els ullals, per exemple), els seden i recorren a l’ús de cadenes, precintes o instruments de càstig (en el cas dels elefants, per exemple, un barrot amb ganxo d’acer denominat Bullhook).

Quan els animals creixen i es fan massa grans, controlar-los pot arribar  a ser inclús més complicat i perillós i aquestes empreses de lloguer d’animals acaben desfent-se’n, venent-los a circs, zoològics, particulars o confinant-los a una gàbia per a tota la vida.

L’ús d’espècies en perill d’extinció com ara tigres, elefants i ximpanzés, segons corroboren els experts, té, a més, un impacte negatiu per a la conservació d’aquests animals, oferint al públic una imatge distorsionada de la seva condició, i fomenta el tràfic legal o il·legal contribuint a empitjorar encara més l’estat d’espècie amenaçada.

Tal com demostren les produccions exitoses com “El origen del Planeta de los Simios” (2011), “Noé” (2014) o “La Leyenda de Tarzán” (2016), existeixen vàlides alternatives tecnològiques a l’ús d’animals reals al cine o la publicitat: Animatronics, VFX i 3D ofereixen efectes espectaculars i eliminen moltes de les problemàtiques (legals, de seguretat, etc.) que implica treballar amb animals salvatges.

Actuació FAADA

A nivell estatal

  • A través del nostre projecte ADnimalsfree conscienciem sobre les problemàtiques relacionades amb l’ús d’animals en el sector audiovisual.
  • Organitzem xerrades a universitats especialitzades.
  • Ajudem econòmicament a santuaris nacionals d’animals rescatats de la indústria audiovisual.
  • Realitzem acció legal a Espanya.
  • Oferim assessorament a empreses nacionals del sector audiovisual.

Entre els èxits de la iniciativa destaquen els següents:

  • Premi a la “Millor Campanya Online 2014” als GOLIADS per a la campanya “Wild Advertising Awards” realitzada en col·laboració amb l’agència CONTRAPUNTO BBDO.
  • Col·laboració amb la Fundació Mundo Ciudad que deixa d’acceptar obres protagonitzades per animals salvatges als seus 8 festivals i des de 2013 entrega els premis “Adnimalsfree” a la gala del Publifestival, Festival Internacional de Publicitat Social.
  • Retirada de les imatges d’un tigre blanc a l’anunci de Nivea “Experiencias increïbles bajo la ducha de Nivea”.
  • TT a Espanya amb el hashtag #ApagónVayaFauna l’any 2015.
  • Compromís per part de Unilever de no tornar a utilitzar animals salvatges a produccions audiovisuals europees l’any 2016.
  • Or als Premios Eficacia 2016 a la categoria “Responsabilitat Social ONG” per la campanya #ElCastingMásBestia realitzada en col·laboració amb l’agència CONTRAPUNTO BBDO i que supera el milió i mig de visualitzacions en RRSS.

 

Què pots fer tu?

  • Informa’t del que implica l’ús d’animals salvatges en produccions audiovisuals. Ajuda’ns a difondre el nostre projecte i a sensibilitzar més persones.
  • Si necessites contractar una agència de publicitat o un professional del sector, fes-ho amb una de les agències que han firmat el compromís de FAADA per a empreses responsables.
  • Si ets un professional del sector, demana’ns assessorament sobre les alternatives digitals que existeixen i firma el nostre compromís.

Causes relacionades