Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Audiovisual - Alternatives

Animals implicats

Aus, Rèptils, Felins, Primats, Amfibis, Cetacis, Elefants, Óssos, Llops, Girafes, Foques, Zebres, Lleons marins

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

En la major part dels casos, l’ús d’un animal salvatge en anuncis o pel·lícules és totalment prescindible: amb un simple gir al guió és possible aconseguir una peça igual d’impactant però lliure d’explotació animal. Quan la participació d’un animal salvatge continua sent indispensable per al missatge que es vol transmetre, avui dia hi ha diferents alternatives ètiques a l’ús d’animals reals i que ofereixen òptims resultats.

Entre altres, recordem els 3D/ CGI, VFX, SFX, Animatronics i imatges de recursos d’animals salvatges en llibertat.

Les noves tecnologies no només permeten realitzar treballs de gran qualitat, sinó que, a més, comporten importants avantatges per a les persones i les produccions a les quals són utilitzades. Per exemple: no existeixen riscos de seguretat al set relacionats amb possibles atacs per part dels animals; la reacció i la manera en què l’animal actua són totalment planificats; es pot generar una interacció massiva d’animals; ubicant cada un d’ells on el director disposi; no es requereixen atencions particulars al set; no és necessari tramitació legal pel trasllat d’animals i s’economitzen les tasques de neteja.

“El origen del Planeta de los Simios” (2011), “Noé” (2014) o “La Leyenda de Tarzán” (2016) són només algunes de les súper produccions que han optat per l'ús de les noves tecnologies.

Entre les produccions cinematogràfiques més famoses que han utilitzat aquestes noves tecnologies, recordem: Jurassic Park (1993) Mi gran amigo Joe (1998), El origen del Planeta de los Simios (2011), Noah (2014), i la saga Crepúsculo (2008-2012).

Entre els anuncis publicitaris: Elefant i Kiwi de Matutano de l’agència BBDO Barcelona (2009), Ós de Santalucía de l’agència SCPF (2011), The Bearde Canal Plus de l’agència BETC París (2011), Más ahorros para las famílias de Scottex (2013), Ypsilon elefantino de Lancia de l’agència Armando Testa (2013).

Inclús produccions que han utilitzat animals reals han hagut de recórrer a l’ús d’alternatives per a les filmacions de certes escenes que resultaven massa complexes o perilloses. Alguns exemples d’aquestes són Les Cròniques de Nàrnia (2005), L’últim Samurai (2003), Caballo de batalla (2011), Gladiator (2000) i La Vida de Pi (2012).

 

Actuació FAADA

A nivell estatal

  • A través del nostre projecte ADnimalsfree conscienciem sobre les problemàtiques relacionades amb l’ús d’animals en el sector audiovisual.
  • Organitzem xerrades a universitats especialitzades.
  • Ajudem econòmicament a santuaris nacionals d’animals rescatats de la indústria audiovisual.
  • Realitzem acció legal a Espanya.
  • Oferim assessorament a empreses nacionals del sector audiovisual.

Entre els èxits de la iniciativa destaquen els següents:

  • Premi a la “Millor Campanya Online 2014” als GOLIADS per a la campanya “Wild Advertising Awards” realitzada en col·laboració amb l’agència CONTRAPUNTO BBDO.
  • Col·laboració amb la Fundació Mundo Ciudad que deixa d’acceptar obres protagonitzades per animals salvatges als seus 8 festivals i des de 2013 entrega els premis “Adnimalsfree” a la gala del Publifestival, Festival Internacional de Publicitat Social.
  • Retirada de les imatges d’un tigre blanc a l’anunci de Nivea “Experiencias increïbles bajo la ducha de Nivea”.
  • TT a Espanya amb el hashtag #ApagónVayaFauna l’any 2015.
  • Compromís per part de Unilever de no tornar a utilitzar animals salvatges a produccions audiovisuals europees l’any 2016.
  • Or als Premios Eficacia 2016 a la categoria “Responsabilitat Social ONG” per la campanya #ElCastingMásBestia realitzada en col·laboració amb l’agència CONTRAPUNTO BBDO i que supera el milió i mig de visualitzacions en RRSS.

 

Què pots fer tu?

  • Informa’t del que implica l’ús d’animals salvatges en produccions audiovisuals. Ajuda’ns a difondre el nostre projecte i a sensibilitzar més persones.
  • Si necessites contractar una agència de publicitat o un professional del sector, fes-ho amb una de les agències que han firmat el compromís de FAADA per a empreses responsables.
  • Si ets un professional del sector, demana’ns assessorament sobre les alternatives digitals que existeixen i firma el nostre compromís.

Causes relacionades