En la major part dels casos, l’ús d’un animal salvatge en anuncis o pel·lícules és totalment prescindible: amb un simple gir al guió és possible aconseguir una peça igual d’impactant però lliure d’explotació animal. Quan la participació d’un animal salvatge continua sent indispensable per al missatge que es vol transmetre, avui dia hi ha diferents alternatives ètiques a l’ús d’animals reals i que ofereixen òptims resultats.
Entre altres, recordem els 3D/ CGI, VFX, SFX, Animatronics i imatges de recursos d’animals salvatges en llibertat.
Les noves tecnologies no només permeten realitzar treballs de gran qualitat, sinó que, a més, comporten importants avantatges per a les persones i les produccions a les quals són utilitzades. Per exemple: no existeixen riscos de seguretat al set relacionats amb possibles atacs per part dels animals; la reacció i la manera en què l’animal actua són totalment planificats; es pot generar una interacció massiva d’animals; ubicant cada un d’ells on el director disposi; no es requereixen atencions particulars al set; no és necessari tramitació legal pel trasllat d’animals i s’economitzen les tasques de neteja.
“El origen del Planeta de los Simios” (2011), “Noé” (2014) o “La Leyenda de Tarzán” (2016) són només algunes de les súper produccions que han optat per l'ús de les noves tecnologies.
Entre les produccions cinematogràfiques més famoses que han utilitzat aquestes noves tecnologies, recordem: Jurassic Park (1993) Mi gran amigo Joe (1998), El origen del Planeta de los Simios (2011), Noah (2014), i la saga Crepúsculo (2008-2012).
Entre els anuncis publicitaris: Elefant i Kiwi de Matutano de l’agència BBDO Barcelona (2009), Ós de Santalucía de l’agència SCPF (2011), The Bearde Canal Plus de l’agència BETC París (2011), Más ahorros para las famílias de Scottex (2013), Ypsilon elefantino de Lancia de l’agència Armando Testa (2013).
Inclús produccions que han utilitzat animals reals han hagut de recórrer a l’ús d’alternatives per a les filmacions de certes escenes que resultaven massa complexes o perilloses. Alguns exemples d’aquestes són Les Cròniques de Nàrnia (2005), L’últim Samurai (2003), Caballo de batalla (2011), Gladiator (2000) i La Vida de Pi (2012).
A nivell estatal
Entre els èxits de la iniciativa destaquen els següents: