Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Audiovisual - Condicions de vida

Animals implicats

Aus, Rčptils, Felins, Primats, Amfibis, Cetacis, Elefants, Óssos, Llops, Girafes, Foques, Zebres, Lleons marins

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

Fins i tot amb les millors intencions, és impossible reproduir l’hàbitat i les complexes relacions socials dels animals salvatges. En la majoria dels casos, aquells animals utilitzats per a filmacions viuen en espais reduïts i privats d’enriquiment ambiental.

També hi ha proveïdors que mantenen els seus animals en closes relativament grans i adaptades. Però encara que s’assegurin d’oferir-los les millors condicions de vida, acaben fomentant, i també servint-se, de la mateixa indústria de la qual es volen distanciar. Al cap i a la fi, tanquen a les seves instal·lacions els animals privant-los de la llibertat i dels comportaments físics i socials propis de la seva espècie pels quals estan adaptats. Mentre segueixi existint demanda d’animals salvatges per aquest i altres tipus de pràctiques, fenòmens com la caça i el contraban d’animals salvatges no desapareixeran mai

Loti i Tarzan, ximpanzés rescatats a Espanya de la indústria audiovisual, van trigar 9 anys a superar els problemes d'agorafòbia i tornar a sortir a l'exterior.

Les condicions ambientals i psicològiques antinaturals en les quals són obligats a viure aquests animals, els poden causar traumes i problemes psicològics per a tota la vida. Loti i Tarzán, dos ximpanzés que van aparèixer en diverses produccions audiovisuals (La Marató de TV3 de 2006, entre altres) i van viure diversos anys en un remolc de camió, en són un exemple. Quan van ser rescatats pel Centre de Rescat Rainfer (Madrid) presentaven greus problemes cutanis (falta de pèl, de color i dermatitis severa), falta de desenvolupament múscul-esquelètic i greus trastorns psicològics (apatia profunda, por de les persones i agorafòbia). No va ser fins l’any 2016, després de 9 anys al centre i moltíssimes atencions, que van aconseguir superar per primera vegada la por a l’exterior i posar un peu a la terra del recinte a cel obert.

 

Actuació FAADA

A nivell estatal

  • A través del nostre projecte ADnimalsfree conscienciem sobre les problemàtiques relacionades amb l’ús d’animals en el sector audiovisual.
  • Organitzem xerrades a universitats especialitzades.
  • Ajudem econòmicament a santuaris nacionals d’animals rescatats de la indústria audiovisual.
  • Realitzem acció legal a Espanya.
  • Oferim assessorament a empreses nacionals del sector audiovisual.

Entre els èxits de la iniciativa destaquen els següents:

  • Premi a la “Millor Campanya Online 2014” als GOLIADS per a la campanya “Wild Advertising Awards” realitzada en col·laboració amb l’agència CONTRAPUNTO BBDO.
  • Col·laboració amb la Fundació Mundo Ciudad que deixa d’acceptar obres protagonitzades per animals salvatges als seus 8 festivals i des de 2013 entrega els premis “Adnimalsfree” a la gala del Publifestival, Festival Internacional de Publicitat Social.
  • Retirada de les imatges d’un tigre blanc a l’anunci de Nivea “Experiencias increïbles bajo la ducha de Nivea”.
  • TT a Espanya amb el hashtag #ApagónVayaFauna l’any 2015.
  • Compromís per part de Unilever de no tornar a utilitzar animals salvatges a produccions audiovisuals europees l’any 2016.
  • Or als Premios Eficacia 2016 a la categoria “Responsabilitat Social ONG” per la campanya #ElCastingMásBestia realitzada en col·laboració amb l’agència CONTRAPUNTO BBDO i que supera el milió i mig de visualitzacions en RRSS.

 

Què pots fer tu?

  • Informa’t del que implica l’ús d’animals salvatges en produccions audiovisuals. Ajuda’ns a difondre el nostre projecte i a sensibilitzar més persones.
  • Si necessites contractar una agència de publicitat o un professional del sector, fes-ho amb una de les agències que han firmat el compromís de FAADA per a empreses responsables.
  • Si ets un professional del sector, demana’ns assessorament sobre les alternatives digitals que existeixen i firma el nostre compromís.

Causes relacionades