Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Caça

Animals implicats

Gossos, Conills, Guineus, Porcs senglars, Cérvols, Llebres

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Catalunya

Descripció

A l’actualitat, la caça es presenta a la societat com una “eina de gestió i conservació del Medi Ambient” que es veu refermada econòmicament i públicament per algunes administracions. Els caçadors es declaren “part de la naturalesa”, al·legant ser els únics que coneixen la verdadera realitat i, per tant, els únics capaços de gestionar-la.

Però la realitat és molt diferent: l’activitat de la caça s’ha convertit en una indústria, amb importants beneficis econòmics, amb un gran poder i grans privilegis, un enorme lobby que anteposa els seus interessos i la seva “afició”, cada vegada més incompresa per una societat que evoluciona, a tota la resta.

La caça no té només una incidència directa sobre les espècies que contempla, que en són moltes, sinó que a més, és causa d’una gran diversitat de conseqüències indirectes que afecten altres espècies i els seus hàbitats: la caça mata més de 25 milions d’animals cada any a Espanya, causa importants desequilibris a l’ecosistema, és una important font de contaminació, es retroalimenta a si mateixa a través de granges que crien espècies que després s’alliberen per ser caçades, limita molt els drets de la resta de la societat, i així un llarg etcètera.

Gairebé una trentena de persones moren cada any a Espanya per l’ús d’armes de foc a la caça.

Paral·lelament, cal destacar que en els últims anys, la societat ha experimentat un gran canvi, i com a conseqüència, la caça provoca cada vegada més rebuig: es mira amb ulls més crítics, que la veuen com una activitat primitiva que ja no té cabuda a la societat del segle XXI.

Com ja va dir William James, un psicòleg del segle XIX: “Ja que l’afany sanguinari dels éssers humans és una part primitiva de nosaltres, resulta molt difícil erradicar-lo, sobretot quan es promet com a part de la diversió una lluita o una cacera”.

 

Actuació FAADA

A Catalunya

  • Formem part de la coalició La veritat de la cacera que preten assenyalar i regular els riscos que representa l'activitat de la caça.
  • Fem lobby a l’administració pública en tot el que es refereix a la caça.
  • Dialoguem i ens reunim amb les autoritats competents per proposar alternatives als mètodes de gestió actuals.
  • Investiguem experiències d’altres països i proposem alternatives ètiques per a la gestió de poblacions.
  • Col·laborem amb altres institucions per promoure l’aplicació de mesures ètiques a la caça.
  • Treballem per promoure una modificació de la llei que estableixi mesures de control a la caça lúdica.
  • Publiquem articles i informes sobre la caça i les seves múltiples conseqüències.
  • Oferim assessorament a ajuntaments de Catalunya que acudeixen a nosaltres.
  • Participem en campanyes de conscienciació contra la caça.

Què pots fer tu?

  • Informa’t a través de La veritat de la cacera de les reals implicacions de la caça per a persones, animals i medi ambient.
  • Ajuda’ns a difondre el nostre material informatiu i campanyes entre els teus coneguts i a les xarxes socials.
  • Escriu a l’alcalde o a l’ajuntament sobre la teva disconformitat pel que fa a l’organització de batudes de caça al teu territori.
  • Si has sigut víctima d’algun tipus d’accident, directament o indirectament provocat per la caça, denuncia el que hagi passat a l’administració.
  • Si treballes en un ajuntament de Catalunya i necessites informació per a la posada en marxa de projectes de gestió ètica de poblacions, posa’t en contacte amb nosaltres.

Causes relacionades