Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Caça

Animals implicats

Perros, Conejos, Zorros, Jabalíes, Ciervos, Liebres

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

A l’actualitat, la caça es presenta a la societat com una “eina de gestió i conservació del Medi Ambient” que es veu refermada econòmicament i públicament per algunes administracions. Els caçadors es declaren “part de la naturalesa”, al·legant ser els únics que coneixen la verdadera realitat i, per tant, els únics capaços de gestionar-la.

Però la realitat és molt diferent: l’activitat de la caça s’ha convertit en una indústria, amb importants beneficis econòmics, amb un gran poder i grans privilegis, un enorme lobby que anteposa els seus interessos i la seva “afició”, cada vegada més incompresa per una societat que evoluciona, a tota la resta.

La caça no té només una incidència directa sobre les espècies que contempla, que en són moltes, sinó que a més, és causa d’una gran diversitat de conseqüències indirectes que afecten altres espècies i els seus hàbitats: la caça mata a més de 25 milions d’animals cada any, causa importants desequilibris a l’ecosistema, és una important font de contaminació, es retroalimenta a si mateixa a través de granges que crien espècies que després s’alliberen per ser caçades, és una de les principals causes de la sobrepoblació de protectores i gosseres (a Espanya s’abandonen cada any uns 50.000 gossos llebrers), limita molt els drets de la resta de la societat, i així un llarg etcètera.

Gairebé una trentena de persones moren cada any per l’ús d’armes de foc a la caça.

Paral·lelament, cal destacar que en els últims anys, la societat ha experimentat un gran canvi, i com a conseqüència, la caça provoca cada vegada més rebuig: es mira amb ulls més crítics, que la veuen com una activitat primitiva que ja no té cabuda a la societat del segle XXI.

Com ja va dir William James, un psicòleg del segle XIX: “Ja que l’afany sanguinari dels éssers humans és una part primitiva de nosaltres, resulta molt difícil erradicar-lo, sobretot quan es promet com a part de la diversió una lluita o una cacera”.

 

Actuació FAADA

A Catalunya

 • Fem lobby a l’administració pública en tot el que es refereix a la caça.
 • Dialoguem i ens reunim amb les autoritats competents per proposar alternatives als mètodes de gestió actuals.
 • Investiguem experiències d’altres països i proposem alternatives ètiques per a la gestió de poblacions.
 • Col·laborem amb altres institucions per promoure l’aplicació de mesures ètiques a la caça.
 • Treballem per promoure una modificació de la llei que estableixi mesures de control a la caça lúdica.
 • Publiquem articles i informes sobre la caça i les seves múltiples conseqüències.
 • Oferim assessorament a ajuntaments de Catalunya que acudeixen a nosaltres.
 • Participem en campanyes de conscienciació contra la caça.

Què pots fer tu?

 • Informa’t de les reals implicacions de la caça per a persones, animals i medi ambient.
 • Ajuda’ns a difondre el nostre material informatiu i campanyes entre els teus coneguts i a les xarxes socials.
 • Escriu a l’alcalde o a l’ajuntament sobre la teva disconformitat pel que fa a l’organització de batudes de caça al teu territori.
 • Si has sigut víctima d’algun tipus d’accident, directament o indirectament provocat per la caça, denuncia el que hagi passat a l’administració.
 • Si treballes en un ajuntament de Catalunya i necessites informació per a la posada en marxa de projectes de gestió ètica de poblacions, posa’t en contacte amb nosaltres.

Causes relacionades