Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Caça - Gossos

Animals implicats

Gossos, Conills, Guineus, Porcs senglars, Cérvols, Cabirols, Daines, Llebres

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

El concepte de gossada fa referència a un “conjunt de gossos que acostumen a caçar junts”. El número oscil·la entre 14 i 24. Espanya és l’únic país d’Europa que permet la caça amb gossos (a Anglaterra, la caça de la guineu està prohibida des de 2004). Tant és així, que aquest mètode de caça és conegut com a “montería a la espanyola”. A Espanya es va constituir fins i tot l’Asociación Española de Rehalas (Gossades, en català). Les gossades constitueixen una eina fonamental per als caçadors i la majoria d’aquestes es mantenen en dubtoses condicions: tots ajuntats en gàbies, amb una falta d’atenció veterinària regular, que en alguns casos és total, i en altres és molt escassa. Els gossos surten de les gàbies només per entrenar o per a les caceres, per això són transportats en petits remolcs, en condicions que també causen molta controvèrsia als caçadors, ja que són motiu de queixes i d’inspeccions.

Durant les caceres, diversos animals resulten ferits, i de vegades aquestes ferides suposen costos veterinaris tan alts que els propietaris prefereixen sacrificar els gossos, en ocasions amb mètodes cruels i arcaics, o abandonar-los desemparats a la muntanya.

La caça, o activitat cinegètica, fomenta el maltractament i l’abandonament de gossos. Entre les races més utilitzades pels caçadors hi han els llebrers, el Pòinter, el Brac Alemany, el Setter Anglès, etc. Una enquesta realitzada per FAADA a través de la CIPAC, durant els anys 2012-2013 constatava que un 60% dels gossos de refugis i protectores de Catalunya eren gossos de caça o n’eren creuats. 

 

Actuació FAADA

A Catalunya

  • Formem part de la coalició La veritat de la cacera que preten assenyalar i regular els riscos que representa l'activitat de la caça.
  • Fem lobby a l’administració pública en tot el que es refereix a la caça.
  • Dialoguem i ens reunim amb les autoritats competents per proposar alternatives als mètodes de gestió actuals.
  • Investiguem experiències d’altres països i proposem alternatives ètiques per a la gestió de poblacions.
  • Col·laborem amb altres institucions per promoure l’aplicació de mesures ètiques a la caça.
  • Treballem per promoure una modificació de la llei que estableixi mesures de control a la caça lúdica.
  • Publiquem articles i informes sobre la caça i les seves múltiples conseqüències.
  • Oferim assessorament a ajuntaments de Catalunya que acudeixen a nosaltres.
  • Participem en campanyes de conscienciació contra la caça.

Què pots fer tu?

  • Informa’t a través de La veritat de la cacera de les reals implicacions de la caça per a persones, animals i medi ambient.
  • Ajuda’ns a difondre el nostre material informatiu i campanyes entre els teus coneguts i a les xarxes socials.
  • Escriu a l’alcalde o a l’ajuntament sobre la teva disconformitat pel que fa a l’organització de batudes de caça al teu territori.
  • Si has sigut víctima d’algun tipus d’accident, directament o indirectament provocat per la caça, denuncia el que hagi passat a l’administració.
  • Si treballes en un ajuntament de Catalunya i necessites informació per a la posada en marxa de projectes de gestió ètica de poblacions, posa’t en contacte amb nosaltres.

Causes relacionades