Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Circs

Animals implicats

Primates, Reptiles, Leones, Tigres, Elefantes, Dromedarios, Hipopótamos, Jirafas, Camellos, Caballos, Cebras, Perros

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Internacional

Descripció

La historia de los circos se remonta al legado cultural de civilizaciones antiguas. Durante años los animales han formado parte del espectáculo de los circos, donde son disfrazados, caricaturizados, ridiculizados, subyugados y transformados en “animales artistas”.

Los animales en los circos, tanto en España como en otros sitios, son obligados a realizar acciones y adoptar posturas impropias de su especie y su fisiología. Esto llega a provocar graves problemas como respuestas fisiológicas al estrés, trastornos emocionales y físicos, comportamientos anormales, problemas de salud, etc. Dichas actividades carecen de cualquier valor educativo, ya que no enseñan la verdadera naturaleza de los animales en cuestión.

La naturaleza itinerante de los circos imposibilita proporcionar los entornos y grupos sociales adecuados para los animales, obligándoles a vivir en pequeños espacios como jaulas y remolques, encadenados y viajando constantemente.

En 2017 existen 400 municipios libres de circos con animales salvajes en toda España.

El uso de animales salvajes para el entretenimiento, implica además, graves problemas relacionados con el adiestramiento de los mismos. Las especies salvajes, al no estar naturalmente adaptadas para convivir y relacionarse con el ser humano, no pueden recibir un entrenamiento basado en el refuerzo positivo como en el caso de los animales domésticos. Esto implica la necesidad de recurrir a técnicas violentas o abusivas (como la separación prematura de madres y crías) para que sea posible controlarles, así como, en algunos casos, su sedación o mutilación.

Debido a la imposibilidad de controlar los instintos de un animal salvaje, cualquier tipo de entretenimiento o interacción con ejemplares de estas especies implica también riesgos para las personas (tanto trabajadores de los circos como asistentes a los espectáculos).  

En España no hay un registro público de los circos, ni de los animales que en ellos se mantienen, por lo que se desconoce el número exacto de circos registrados, las visitas que reciben, los movimientos que realizan, dónde se instalan o incluso los animales que se intercambian entre unos circos y otros.

 

Actuació FAADA

A nivell estatal

 • A través d'InfoCIRCOS, coalició formada per les entitats ANDA, BORN FREE i FAADA, que va néixer amb la finalitat de protegir tots els animals salvatges que són utilitzats en espectacles circenses, tant a Espanya com a altres països d’Europa.
 • Fem lobby a l’administració pública per promoure en aquelles localitats on encara hi ha circs amb animals, que es proclamin “ciutats lliures de circs amb animals salvatges”.
 • Assessorem partits polítics, entitats i particulars interessats en promoure una prohibició de l’ús d’animals als circs.
 • Sol·licitem a les autoritats (Seprona) que realitzin inspeccions als circs, per comprovar la legalitat dels animals i les condicions en què són utilitzats segons la legislació de protecció animal de les diferents CCAA. També per assegurar que es compleixin les lleis sobre l’ús d’animals potencialment perillosos, l’ús comercial d’animals CITES, etc.
 • Informem i conscienciem a la ciutadania sobre les problemàtiques dels animals als circs.
 • Pressionem els ajuntaments quan un circ instal·lat a la seva localitat incompleix alguna llei, sol·licitant tota la documentació oficial tramitada, per tal de permetre la instal·lació del circ en qüestió al municipi.
 • Duem a terme xerrades a escoles sobre la problemàtica de l’ús d’animals salvatges i domèstics al circ.
 • Ajudem al rescat i a la reubicació d’animals il·legals o maltractats que són decomissats, a centres de rescat i/o santuaris.

 

A nivell europeu

 • A través d'ENDCAP, coalició activa des de 2006 i formada per 20 organitzacions de 17 països europeus que treballen per millorar les condicions dels animals salvatges que es mantenen en captivitat.
 • Treballem amb altres professionals d’Europa per tal d’identificar arguments sòlids que emparin la prohibició dels animals salvatges al circ.
 • Elaborem informes de caràcter tècnic per posar de manifest les problemàtiques que desenvolupen les diverses espècies al circ.
 • Fem lobby a la Comissió Europea i als europarlamentaris per donar a conèixer els problemes de benestar animal implícit en aquestes activitats, així com el creixent rebuig de la societat.
 • Promovem des de la coalició, les prohibicions nacionals de l’ús d’animals salvatges als circs.
 • Posem de manifest la incoherència de l’ús al circ d’animals allistats al conveni CITES.
 • Fem campanyes de conscienciació per informar els ciutadans dels diferents països d’Europa sobre les problemàtiques dels animals salvatges al circ.

 

Què pots fer tu?

 • Escull no acudir als circs amb animals. Hi ha alternatives com ara musicals, teatres i fins i tot circs que no utilitzen animals i són circs famosos i d’una qualitat espectacular com ara el Circ du Solei.
 • Informa els teus coneguts i familiars sobre la problemàtica dels animals als circs.
 • Difon els nostres cartells (Lleó, Ximpanzé, Foca) i fulletons “Els circs no són divertits per als animals”.
 • Demana el nostre material informatiu escrivint a: circos@infocircos.org
 • Utilitza el nostre material per organitzar protestes i/o manifestacions.
 • Recull firmes i entrega-les a l’alcalde per sol·licitar que no es permeti l’accés de circs amb animals al teu municipi.
 • Sol·licita a les escoles que informin els nens de quina és la realitat dels animals al circ.

Causes relacionades