Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Circs

Animals implicats

Primats, Rèptils, Lleons, Tigres, Elefants, Dromedaris, Hipopòtams, Girafes, Camells, Cavalls, Zebres, Gossos

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Internacional

Descripció

La història dels circs es remunta al llegat cultural de civilitzacions antigues. Durant anys, els animals han format part de l’espectacle dels circs, on són disfressats, caricaturitzats, ridiculitzats, subjugats i transformats en “animals artistes”.

Els animals als circs, tant a Espanya com a altres llocs, són obligats a realitzar accions i adoptar postures impròpies per la seva espècie i fisiologia. Això arriba a provocar greus problemes com ara respostes fisiològiques a l’estrès, trastorns emocionals i físics, comportaments anormals, problemes de salut, etc. Aquestes activitats estan mancades de qualsevol valor educatiu, ja que no ensenyen la verdadera naturalesa dels animals en qüestió.

La naturalesa itinerant dels circs impossibilita proporcionar els entorns i grups socials adequats pels animals, i els obliga a viure en petits espais com ara gàbies i remolcs, encadenats i viatjant constantment.

L’any 2017 hi ha 400 municipis lliures de circs amb animals salvatges a tota Espanya.

L’ús d’animals salvatges per l’entrenament implica, a més, greus problemes relacionats amb el seu ensinistrament. Les espècies salvatges, en no estar naturalment adaptades per conviure i relacionar-se amb l’ésser humà, no poden rebre un entrenament basat en el reforç positiu com en el cas dels animals domèstics. Això implica la necessitat de recórrer a tècniques violentes o abusives (com la separació prematura de mares i cries) per tal que els sigui possible controlar-los, o bé, en alguns casos, la sedació o la mutilació.

A causa de la impossibilitat de controlar els instints d’un animal salvatge, qualsevol tipus d’entreteniment o interacció amb exemplars d’aquestes espècies implica també riscos per a les persones (tant treballadores dels circs com assistents als espectacles).

A Espanya, no hi ha un registre públic dels circs, ni dels animals que hi habiten, per la qual cosa es desconeix el número exacte de circs registrats, les visites que reben, els moviments que realitzen, on s’instal·len o fins i tot els animals que s’intercanvien entre uns circs i els altres.

 

Actuació FAADA

A nivell estatal

A través d'InfoCIRCOS, coalició formada per les entitats ANDA, AAP, AnimaNaturalis, Born Free Foundation i FAADA, que va néixer amb la finalitat de protegir tots els animals salvatges que són utilitzats en espectacles circenses, tant a Espanya com a altres països d’Europa.

 • Fem lobby a l’administració pública per promoure en aquelles localitats on encara hi ha circs amb animals, que es proclamin “ciutats lliures de circs amb animals salvatges”.
 • Assessorem partits polítics, entitats i particulars interessats en promoure una prohibició de l’ús d’animals als circs.
 • Sol·licitem a les autoritats (Seprona) que realitzin inspeccions als circs, per comprovar la legalitat dels animals i les condicions en què són utilitzats segons la legislació de protecció animal de les diferents CCAA. També per assegurar que es compleixin les lleis sobre l’ús d’animals potencialment perillosos, l’ús comercial d’animals CITES, etc.
 • Informem i conscienciem a la ciutadania sobre les problemàtiques dels animals als circs.
 • Pressionem els ajuntaments quan un circ instal·lat a la seva localitat incompleix alguna llei, sol·licitant tota la documentació oficial tramitada, per tal de permetre la instal·lació del circ en qüestió al municipi.
 • Duem a terme xerrades a escoles sobre la problemàtica de l’ús d’animals salvatges i domèstics al circ.
 • Ajudem al rescat i a la reubicació d’animals il·legals o maltractats que són decomissats, a centres de rescat i/o santuaris.

 

A nivell europeu

 • A través d'ENDCAP, coalició activa des de 2006 i formada per 20 organitzacions de 17 països europeus que treballen per millorar les condicions dels animals salvatges que es mantenen en captivitat.
 • Treballem amb altres professionals d’Europa per tal d’identificar arguments sòlids que emparin la prohibició dels animals salvatges al circ.
 • Elaborem informes de caràcter tècnic per posar de manifest les problemàtiques que desenvolupen les diverses espècies al circ.
 • Fem lobby a la Comissió Europea i als europarlamentaris per donar a conèixer els problemes de benestar animal implícit en aquestes activitats, així com el creixent rebuig de la societat.
 • Promovem des de la coalició, les prohibicions nacionals de l’ús d’animals salvatges als circs.
 • Posem de manifest la incoherència de l’ús al circ d’animals allistats al conveni CITES.
 • Fem campanyes de conscienciació per informar els ciutadans dels diferents països d’Europa sobre les problemàtiques dels animals salvatges al circ.

 

Què pots fer tu?

 • Escull no acudir als circs amb animals. Hi ha alternatives com ara musicals, teatres i fins i tot circs que no utilitzen animals i són circs famosos i d’una qualitat espectacular com ara el Circ du Solei.
 • Informa els teus coneguts i familiars sobre la problemàtica dels animals als circs.
 • Difon els nostres cartells (Lleó, Ximpanzé, Foca) i fulletons “Els circs no són divertits per als animals”.
 • Demana el nostre material informatiu escrivint a: circos@infocircos.org
 • Utilitza el nostre material per organitzar protestes i/o manifestacions.
 • Recull firmes i entrega-les a l’alcalde per sol·licitar que no es permeti l’accés de circs amb animals al teu municipi.
 • Sol·licita a les escoles que informin els nens de quina és la realitat dels animals al circ.

Causes relacionades