La història dels circs es remunta al llegat cultural de civilitzacions antigues. Durant anys, els animals han format part de l’espectacle dels circs, on són disfressats, caricaturitzats, ridiculitzats, subjugats i transformats en “animals artistes”.
Els animals als circs, tant a Espanya com a altres llocs, són obligats a realitzar accions i adoptar postures impròpies per la seva espècie i fisiologia. Això arriba a provocar greus problemes com ara respostes fisiològiques a l’estrès, trastorns emocionals i físics, comportaments anormals, problemes de salut, etc. Aquestes activitats estan mancades de qualsevol valor educatiu, ja que no ensenyen la verdadera naturalesa dels animals en qüestió.
La naturalesa itinerant dels circs impossibilita proporcionar els entorns i grups socials adequats pels animals, i els obliga a viure en petits espais com ara gàbies i remolcs, encadenats i viatjant constantment.
L’any 2017 hi ha 400 municipis lliures de circs amb animals salvatges a tota Espanya.
L’ús d’animals salvatges per l’entrenament implica, a més, greus problemes relacionats amb el seu ensinistrament. Les espècies salvatges, en no estar naturalment adaptades per conviure i relacionar-se amb l’ésser humà, no poden rebre un entrenament basat en el reforç positiu com en el cas dels animals domèstics. Això implica la necessitat de recórrer a tècniques violentes o abusives (com la separació prematura de mares i cries) per tal que els sigui possible controlar-los, o bé, en alguns casos, la sedació o la mutilació.
A causa de la impossibilitat de controlar els instints d’un animal salvatge, qualsevol tipus d’entreteniment o interacció amb exemplars d’aquestes espècies implica també riscos per a les persones (tant treballadores dels circs com assistents als espectacles).
A Espanya, no hi ha un registre públic dels circs, ni dels animals que hi habiten, per la qual cosa es desconeix el número exacte de circs registrats, les visites que reben, els moviments que realitzen, on s’instal·len o fins i tot els animals que s’intercanvien entre uns circs i els altres.
A nivell estatal
A través d'InfoCIRCOS, coalició formada per les entitats ANDA, AAP, AnimaNaturalis, Born Free Foundation i FAADA, que va néixer amb la finalitat de protegir tots els animals salvatges que són utilitzats en espectacles circenses, tant a Espanya com a altres països d’Europa.
A nivell europeu
Wiki FAADA
Què puc fer si en la meva ciutat s’instal·la un circ amb animals?
Què puc fer si vull que el meu municipi es declari lliure de circs amb animals?
Quins municipis d’Espanya s’han declarat lliures de circs amb animals salvatges?
Quins països s’han declarat lliures de circs amb animals salvatges?
Quines prohibicions existeixen en altres països en relació amb els circs amb animals?
Altres fonts