La itinerància que caracteritza al circ, fa que es presentin problemes de seguretat que suposen riscos per als animals i per als humans. Resulta fàcil que els animals entrin en contacte directe amb les persones, com per exemple a través de barreres inapropiades; o que s’escapin, ja que les instal·lacions han de ser mòbils i, per tant, amb greus carències de seguretat. A tot això, se li ha de sumar que la major part de les vegades hi estan implicats animals potencialment perillosos, generalment amb alts nivells d’agressivitat o por provocats per la repressió en què viuen, per la qual cosa les situacions que es creen, poden arribar a ser molt perilloses.
No es pot oblidar que els animals salvatges són impredictibles, i encara que durant la major part del temps estiguin sotmesos pels cuidadors del circ, en determinades situacions poden rebel·lar-se i convertir-se, per tant, en incontrolables. Aquestes situacions ocorren més freqüentment del que ens pensem; els animals s’espanten davant d’un moviment del públic, un soroll, una llum, etc., o davant la presència del domador, que els controla a través de la por d’un possible càstig.
Catalunya és la primera comunitat autònoma en prohibir els circs amb animals salvatges. La llei es va aprovar l’any 2015 i va entrar en vigor el febrer de 2017.
També és molt comú als circs, treure els animals de les gàbies i utilitzar-los com a reclam davant la gent, fent-los passejar pels carrers o lligant-los en algun lloc visible com un anunci vistós del circ.
Quan un animal ataca una persona o s’escapa de les instal·lacions del circ, la majoria de les vegades acaba sacrificat. Hi ha un registre actualitzat des de l’any 1998 de tots els incidents que han tingut lloc amb animals de circ a Espanya, i que s’han vist involucrats no només els cuidadors (com la domadora del Circ Mundial, que va morir aixafada pel seu elefant l’any 2010), sinó també els ciutadans (com la tigressa que va arrancar el braç a un visitant l’any 2005, a Arganda, Madrid).
A nivell estatal
A través d'InfoCIRCOS, coalició formada per les entitats ANDA, Born Free Foundation i FAADA, que va néixer amb la finalitat de protegir tots els animals salvatges que són utilitzats en espectacles circenses, tant a Espanya com a altres països d’Europa.
A nivell europeu
Wiki FAADA
Què puc fer si en la meva ciutat s’instal·la un circ amb animals?
Què puc fer si vull que el meu municipi es declari lliure de circs amb animals?
Quins municipis d’Espanya s’han declarat lliures de circs amb animals salvatges?
Quins països s’han declarat lliures de circs amb animals salvatges?
Quines prohibicions existeixen en altres països en relació amb els circs amb animals?
Altres fonts