Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Circs - Seguretat

Animals implicats

Rèptils, Felins, Primats, Ungulats, Gossos, Dromedaris, Hipopòtams, Cavalls, Cocodrils, Zebres, Girafes, Elefants, Tigres, Lleons, Camells

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Internacional

Descripció

La itinerància que caracteritza al circ, fa que es presentin problemes de seguretat que suposen riscos per als animals i per als humans. Resulta fàcil que els animals entrin en contacte directe amb les persones, com per exemple a través de barreres inapropiades; o que s’escapin, ja que les instal·lacions han de ser mòbils i, per tant, amb greus carències de seguretat. A tot això, se li ha de sumar que la major part de les vegades hi estan implicats animals potencialment perillosos, generalment amb alts nivells d’agressivitat o por provocats per la repressió en què viuen, per la qual cosa les situacions que es creen, poden arribar a ser molt perilloses.

No es pot oblidar que els animals salvatges són impredictibles, i encara que durant la major part del temps estiguin sotmesos pels cuidadors del circ, en determinades situacions poden rebel·lar-se i convertir-se, per tant, en incontrolables. Aquestes situacions ocorren més freqüentment del que ens pensem; els animals s’espanten davant d’un moviment del públic, un soroll, una llum, etc., o davant la presència del domador, que els controla a través de la por d’un possible càstig.

Catalunya és la primera comunitat autònoma en prohibir els circs amb animals salvatges. La llei es va aprovar l’any 2015 i va entrar en vigor el febrer de 2017.

També és molt comú als circs, treure els animals de les gàbies i utilitzar-los com a reclam davant la gent, fent-los passejar pels carrers o lligant-los en algun lloc visible com un anunci vistós del circ.

Quan un animal ataca una persona o s’escapa de les instal·lacions del circ, la majoria de les vegades acaba sacrificat. Hi ha un registre actualitzat des de l’any 1998 de tots els incidents que han tingut lloc amb animals de circ a Espanya, i que s’han vist involucrats no només els cuidadors (com la domadora del Circ Mundial, que va morir aixafada pel seu elefant l’any 2010), sinó també els ciutadans (com la tigressa que va arrancar el braç a un visitant l’any 2005, a Arganda, Madrid).

 

Actuació FAADA

A nivell estatal

A través d'InfoCIRCOS, coalició formada per les entitats ANDA, Born Free Foundation i FAADA, que va néixer amb la finalitat de protegir tots els animals salvatges que són utilitzats en espectacles circenses, tant a Espanya com a altres països d’Europa.

  • Fem lobby a l’administració pública per promoure en aquelles localitats on encara hi ha circs amb animals, que es proclamin “ciutats lliures de circs amb animals salvatges”.
  • Assessorem partits polítics, entitats i particulars interessats en promoure una prohibició de l’ús d’animals als circs.
  • Sol·licitem a les autoritats (Seprona) que realitzin inspeccions als circs, per comprovar la legalitat dels animals i les condicions en què són utilitzats segons la legislació de protecció animal de les diferents CCAA. També per assegurar que es compleixin les lleis sobre l’ús d’animals potencialment perillosos, l’ús comercial d’animals CITES, etc.
  • Informem i conscienciem a la ciutadania sobre les problemàtiques dels animals als circs.
  • Pressionem els ajuntaments quan un circ instal·lat a la seva localitat incompleix alguna llei, sol·licitant tota la documentació oficial tramitada, per tal de permetre la instal·lació del circ en qüestió al municipi.
  • Duem a terme xerrades a escoles sobre la problemàtica de l’ús d’animals salvatges i domèstics al circ.
  • Ajudem al rescat i a la reubicació d’animals il·legals o maltractats que són decomissats, a centres de rescat i/o santuaris.

 

A nivell europeu

  • A través d'ENDCAP, coalició activa des de 2006 i formada per 20 organitzacions de 17 països europeus que treballen per millorar les condicions dels animals salvatges que es mantenen en captivitat.
  • Treballem amb altres professionals d’Europa per tal d’identificar arguments sòlids que emparin la prohibició dels animals salvatges al circ.
  • Elaborem informes de caràcter tècnic per posar de manifest les problemàtiques que desenvolupen les diverses espècies al circ.
  • Fem lobby a la Comissió Europea i als europarlamentaris per donar a conèixer els problemes de benestar animal implícit en aquestes activitats, així com el creixent rebuig de la societat.
  • Promovem des de la coalició, les prohibicions nacionals de l’ús d’animals salvatges als circs.
  • Posem de manifest la incoherència de l’ús al circ d’animals allistats al conveni CITES.
  • Fem campanyes de conscienciació per informar els ciutadans dels diferents països d’Europa sobre les problemàtiques dels animals salvatges al circ.

 

Què pots fer tu?

  • Escull no acudir als circs amb animals. Hi ha alternatives com ara musicals, teatres i fins i tot circs que no utilitzen animals i són circs famosos i d’una qualitat espectacular com ara el Circ du Solei.
  • Informa els teus coneguts i familiars sobre la problemàtica dels animals als circs.
  • Difon els nostres cartells (Lleó, Ximpanzé, Foca) i fulletons “Els circs no són divertits per als animals”.
  • Demana el nostre material informatiu escrivint a: circos@infocircos.org
  • Utilitza el nostre material per organitzar protestes i/o manifestacions.
  • Recull firmes i entrega-les a l’alcalde per sol·licitar que no es permeti l’accés de circs amb animals al teu municipi.
  • Sol·licita a les escoles que informin els nens de quina és la realitat dels animals al circ.

Causes relacionades