A la pista, els animals són presentats com a submisos a l’ésser humà: bèsties dominades per l’ésser humà suposadament superior a elles, i obligades a realitzar tot tipus d’acrobàcies que se’ls ordeni. Amb aquest objectiu es força els animals a realitzar comportaments totalment antinaturals i que els ridiculitzin: elefants que ballen o fan el pi, monos vestits de ballarina i óssos que han de muntar en bicicleta.
Però malgrat el que algunes persones poden seguir pensant, els animals salvatges no realitzen voluntàriament aquest tipus de comportaments que van en contra de la seva naturalesa, sinó que són reprimits i se’ls obliga a actuar per força. És per això, que l’entrenament d’animals salvatges implica en la majoria dels casos l’ús de tècniques violentes o de privació ( d’aliment, de relació amb altres, d’espai, etc.) que s’apliquen fins a aconseguir que els animals arribin a un estat de submissió i realitzin aleshores aquestes accions.
Dels components del circ, les eines que utilitzen els entrenadors són molt variades i, a més, s’amaguen molt bé durant l’espectacle: pals a la màniga, ganxos amb flors, piques elèctriques ocultes, fuets que semblen inofensius, etc. Tot això acompanyat de paraules clau i gestos que posen en alerta l’animal i li recorden com ha de comportar-se i què li passarà si no obeeix el domador del circ.
A nivell estatal
A través d'InfoCIRCOS, coalició formada per les entitats ANDA, Born Free Foundation i FAADA, que va néixer amb la finalitat de protegir tots els animals salvatges que són utilitzats en espectacles circenses, tant a Espanya com a altres països d’Europa.
A nivell europeu
Wiki FAADA
Què puc fer si en la meva ciutat s’instal·la un circ amb animals?
Què puc fer si vull que el meu municipi es declari lliure de circs amb animals?
Quins municipis d’Espanya s’han declarat lliures de circs amb animals salvatges?
Quins països s’han declarat lliures de circs amb animals salvatges?
Quines prohibicions existeixen en altres països en relació amb els circs amb animals?
Altres fonts