Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Delfinaris

Animals implicats

Dofins, Orques, Belugues

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Internacional

Descripció

Els delfinaris, ja sigui en parcs zoològics o dins dels parcs aquàtics, són centres que mantenen cetacis (dofins, orques, belugues) en captivitat. En la major part dels casos, els animals han de participar en espectacles diaris per a l’entreteniment dels visitants, sessions de fotos, interaccions dins l’aigua i fins i tot programes de delfinoteràpia.

Les necessitats bàsiques dels cetacis, espècies que recorren grans distàncies diàriament i que formen grups socials molt complexos, fan que sigui impossible garantir-ne el benestar en condicions de captivitat. L’alimentació a base de peix congelat i que obtenen a canvi d’obeir les ordres dels entrenadors, també té conseqüències negatives per la salut i porta associada la inutilització del seu sentit més característic: la ecolocalització.

La seva conducta natural es veu modificada dràsticament: a més de realitzar comportaments que mai portarien a terme a la naturalesa i no disposar d’un entorn ric per explorar, els cetacis marins en captivitat passen la major part del seu temps amb el cap fora de l’aigua, esperant rebre ordres o menjar. Al seu hàbitat natural, aquests mamífers marins transcorren el 80% del temps sota l’aigua, relacionant-se amb l’entorn, buscant aliment i nedant: surten a la superfície tan sols per respirar.

Desafortunadament, la forma de la mandíbula dels cetacis s’assembla a un rictus que els humans acostumen a associar a un somriure i que projecta la falsa imatge d’uns animals feliços. En realitat, la majoria d’ells estan deprimits i estressats a causa de la vida en captivitat, per la qual cosa han de ser medicats diàriament i acaben emmalaltint o tornant-se agressius.

Japó, la Xina, EUA, Mèxic, Rússia, Ucraïna i Espanya són els 7 països amb major número de delfinaris. Espanya encapçala la llista a la UE amb 12 delfinaris, dins dels quals viuen uns 100 dofins, 6 orques i 2 belugues.

Espanya, desgraciadament, és el delfinari d’Europa: és el país amb el número més gran de delfinaris de tots els estats membre. Aquests centres es regeixen per la Llei 31/2003, de 77 d'octubre, de conservació de la fauna silvestre als parcs zoològics. És a dir, els delfinaris a Espanya haurien de tenir un paper a l’educació, investigació i a la conservació. A més, haurien d’allotjar els animals en condicions que permetin satisfer-ne les necessitats biològiques i no haurien de consentir-ne la utilització en espectacles ni altres activitats que es trobin clarament allunyades de les tasques educatives. Aquestes condicions s’incompleixen sistemàticament en tots els centres d’aquest tipus de la península ibèrica.

Països com ara Costa Rica, Xile o Índia ja han prohibit el manteniment de cetacis en captivitat. Altres han aconseguit acabar amb els delfinaris prohibint la importació de nous animals (Suïssa) o bé posant uns requisits massa estrictes com perquè els centres puguin complir la llei (Regne Unit).

 

Actuació FAADA

A nivell europeu

Des de SOSdelfines, que advoca en favor de l’eliminació de la captivitat dels cetacis.

  • Treballem per conscienciar la societat, a través de la difusió de material informatiu i xerrades a les escoles, dels problemes que pateixen els cetacis en captivitat, amb l’objectiu que en un futur no gaire llunyà, ningú visiti aquests llocs.
  • A Espanya, a nivell administratiu, facilitem la informació als diferents municipis i governs, aconsellant-los millores i modificacions legals contra aquest tipus de pràctiques.

A través de la Dolphinaria-Free Europe, coalició formada per diverses entitats, professionals i experts europeus en mamífers marins i que treballa per al fi de la captivitat de dofins.

  • Treballem amb entitats d’altres països per tal que aquestes qüestions siguin tema de debat al Parlament Europeu.

A nivell internacional

Treballem amb experts en cetacis i altres científics amb l’objectiu de definir i crear solucions com per exemple: la creació de santuaris marins on els dofins actualment explotats puguin acabar els seus dies de forma digna.

 

Què pots fer tu?

  • Escull no acudir a centres que mantinguin cetacis en captivitat.
  • Explica a la teva família, a l’escola o al centre on treballis perquè no s’haurien de visitar delfinaris.
  • Escriu a l’alcalde o al govern regional sobre la teva disconformitat pel que fa a l’existència d’un delfinari ubicat al territori.
  • Reparteix fulletons informatius a col·lectius del teu municipi, en àrees properes a un delfinari o en zones d’alta afluència turística. Demana el nostre material escrivint-nos a formacion@sosdelfines.org.
  • Participa en esdeveniments com ara el Empty The Tanks, manifestació internacional que se celebra de forma anual per mostrar el rebuig col·lectiu a la captivitat dels cetacis.
  • Comparteix la informació a les xarxes socials i firma les peticions actives en contra d’aquests centres o de les pràctiques que duen a terme.

Causes relacionades