Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Delfinaris - Espectacles

Animals implicats

Dofins, Orques, Belugues

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Internacional

Descripció

Els espectacles (també mal anomenats “sessions o exhibicions educatives”), són la principal forma d’atracció de visitants dels delfinaris. Sempre amb música de fons, i unes grades on les persones poden seure còmodament a veure el xou, aquestes exhibicions són protagonitzades per cetacis que actuen a canvi d’uns quants peixos congelats.

Per tal que un dofí realitzi aquests exercicis ha de ser entrenat durant diversos mesos i que assumeixi el seu rol d’obediència davant les persones. En el millor dels casos, s’utilitza el reforç positiu, una tècnica que consisteix a premiar les accions que la persona vol que l’animal dugui a terme (normalment mitjançant el subministrament de menjar). Per desgràcia, encara queden entrenadors que utilitzen la força per obligar els animals a actuar.

Els exercicis no consisteixen només en les postures bàsiques que han de realitzar per facilitar l’exploració veterinària (extraccions de sang, revisió de la boca, ecografies, etc.) sinó que sempre inclouen alguna activitat, l’objectiu de la qual és impressionar al públic. Per exemple: realitzar molts salts seguits o salts molt alts; girar sobre  fora de l’aigua; esquitxar aigua amb les aletes, etc. És molt comú veure com els cetacis han d’empènyer els peus als entrenadors per tota la piscina, com són utilitzats a mode de taula de surf o utilitzats per tirar de petites embarcacions on pugen uns quants nens. Hi ha centre en què fins i tot fan espectacles de natació sincronitzada i ball amb dofins.

És molt comú veure dofins realitzant acrobàcies però també es realitzen les mateixes activitats amb orques, animals de 4-5 tones de pes i que s’han convertit, per exemple, en les estrelles de la multinacional Sea World. A països, com Rússia o la Xina, és possible veure fins i tot belugues participant en aquests espectacles.

El que acostumen a ser 2 o 3 xous diaris durant la resta de l’any, se sol incrementar a 5 o 6 sessions en temporada d’alta afluència de públic, especialment a l’estiu. A més dels espectacles, en temporada alta també incrementen el número de sessions fotogràfiques i interaccions entre visitants i animals, ja que és l’època en la qual més profit econòmic se’n pot treure.

Els cetacis posseeixen una oïda molt sensible, és el sentit que més desenvolupat tenen, ja que representa la seva principal forma de comunicació. No hauria de semblar estrany, per tant, tenint en compte l’alt volum de la música i que l’aigua transmet els sons a major velocitat i intensitat que l’aire, que els cetacis s’estressin molt durant els espectacles o en presència d’una gran massa de públic aplaudint i cridant.

Ni la música ni les activitats que realitzen els dofins pretenen educar el públic, sinó entretenir-lo. És molt important entendre aquesta diferència, ja que  aquests centres es defensen argumentant que mantenen aquests espectacles per tal que el públic aprengui sobre els cetacis.  Empènyer un entrenador pels peus o veure un dofí nedant en cercles per una piscina no ensenya res sobre la biologia, l’hàbitat natural o el comportament normal d’aquest animal.  Si s’analitza el contingut educatiu real d’aquests espectacles, comptant les explicacions que es transmeten des de la megafonia, de mitja a Espanya tan sols un 7% del temps es destina a aquest objectiu.

 

Actuació FAADA

A nivell europeu

Des de SOSdelfines, que advoca en favor de l’eliminació de la captivitat dels cetacis.

  • Treballem per conscienciar la societat, a través de la difusió de material informatiu i xerrades a les escoles, dels problemes que pateixen els cetacis en captivitat, amb l’objectiu que en un futur no gaire llunyà, ningú visiti aquests llocs.
  • A Espanya, a nivell administratiu, facilitem la informació als diferents municipis i governs, aconsellant-los millores i modificacions legals contra aquest tipus de pràctiques.

A través de la Dolphinaria-Free Europe, coalició formada per diverses entitats, professionals i experts europeus en mamífers marins i que treballa per al fi de la captivitat de dofins.

  • Treballem amb entitats d’altres països per tal que aquestes qüestions siguin tema de debat al Parlament Europeu.

A nivell internacional

Treballem amb experts en cetacis i altres científics amb l’objectiu de definir i crear solucions com per exemple: la creació de santuaris marins on els dofins actualment explotats puguin acabar els seus dies de forma digna.

 

Què pots fer tu?

  • Escull no acudir a centres que mantinguin cetacis en captivitat.
  • Explica a la teva família, a l’escola o al centre on treballis perquè no s’haurien de visitar delfinaris.
  • Escriu a l’alcalde o al govern regional sobre la teva disconformitat pel que fa a l’existència d’un delfinari ubicat al territori.
  • Reparteix fulletons informatius a col·lectius del teu municipi, en àrees properes a un delfinari o en zones d’alta afluència turística. Demana el nostre material escrivint-nos a formacion@sosdelfines.org.
  • Participa en esdeveniments com ara el Empty The Tanks, manifestació internacional que se celebra de forma anual per mostrar el rebuig col·lectiu a la captivitat dels cetacis.
  • Comparteix la informació a les xarxes socials i firma les peticions actives en contra d’aquests centres o de les pràctiques que duen a terme.

Causes relacionades