L’espai: Ni a la piscina més gran del món, els cetacis poden nedar les mateixes distàncies que a la naturalesa. No només a causa de les dimensions de la superfície, sinó també a causa de la profunditat. S’estima que els dofins poden submergir-se fina a 90 metres sota l’aigua per alimentar-se de determinats peixos. A Espanya, el punt de la piscina del delfinari més profund mesura 10 metres. A la resta de casos, els cetacis han de conformar-se amb piscines d’entre 3 i 6 metres. Tampoc la forma d’aquestes piscines sol ser gaire adequada per animals que poden arribar a velocitats de 50 km/h en línia recta. Només està pensada per tal que el públic pugui observar els animals des de diferents angles i és ovalada, fet que provoca que els cetacis hi acabin nedant en cercles.
Grups artificials: Els dofins en captivitat han de viure en grups reduïts i decidits per les persones. Hi ha casos de cetacis als quals es mantenen en completa solitud, com és el cas de l’orca Lolita, al Miami Seaquarium, o l’orca Kshamenk a Mundo Marino, Argentina. Alguns individus no tenen afinitat amb la resta i es generen conflictes que no poden solucionar-se ja que els animals no tenen lloc on escapar o amagar-se. No tots els individus provenen del mateix lloc, ni han arribat d’igual forma a la vida a un delfinari, cosa que dificulta encara més l’entesa entre els individus.
Alimentació artificial: Els delfinaris no poden proporcionar la gran varietat d’aliments de la qual els cetacis disposen al seu hàbitat natural. La dieta d’aquests animals es redueix a unes poques espècies de peixos que, a més, estan congelats. Aquest format implica un repte nutricional addicional pels animals, que generalment han de ser hidratats i suplementats amb vitamines per evitar que emmalalteixin.
A la naturalesa, els cetacis poden submergir-se fins a 90 metres sota l’aigua. A Espanya, el delfinari més profund mesura 10 metres.
Dependència absoluta: Als delfinaris, els cetacis depenen de les persones per a tot. Necessiten atenció mèdica per poder sobreviure als múltiples problemes que origina la captivitat, necessiten que se’ls proporcioni menjar a diari perquè no hi ha aliment a les piscines de forma natural. Han d’obeir les persones si volen rebre totes dues coses. És a dir, la submissió a la voluntat dels seus entrenadors és l’únic que els manté amb vida.
Estereotípies: Les estereotípies són comportaments repetitius sense cap funció fisiològica que presenten els animals com a resposta davant d’una situació permanent d’estrès o ansietat. En el cas dels cetacis, se’ls pot observar nedant, traçant sempre el mateix recorregut exacte, realitzant un salt al mateix punt, mossegant els angles sortints o els barrots de la piscina o regurgitant el menjar una vegada rere una altra. A més de ser un senyal clar que l’animal no gaudeix de bona salut mental, aquests comportaments poden ocasionar-los danys físics afegits com ara problemes dentals o digestius.
Agressivitat: Al contrari dels animals en un entorn natural, s’han donat nombrosos casos d’atacs de cetacis captius a persones. A tot el món, s’han registrat més de 70 casos d’atacs d’orques als seus entrenadors, 4 dels quals van ser mortals. Les morts més recents van tenir lloc l’any 2010 als EUA i l’any 2009 a Loro Parque, Tenerife. D’aquesta manera, s’han donat també casos de dofins que han atacat visitants, a entrenadors i fins i tot bussos de manteniment dels tancs.
A nivell europeu
Des de SOSdelfines, que advoca en favor de l’eliminació de la captivitat dels cetacis.
A través de la Dolphinaria-Free Europe, coalició formada per diverses entitats, professionals i experts europeus en mamífers marins i que treballa per al fi de la captivitat de dofins.
A nivell internacional
Treballem amb experts en cetacis i altres científics amb l’objectiu de definir i crear solucions com per exemple: la creació de santuaris marins on els dofins actualment explotats puguin acabar els seus dies de forma digna.
Wiki FAADA
Què puc fer si percebo comportaments anormals en un espectacle amb dofins?
Què faig si trobo un cetaci encallat a la platja?
Quants delfinaris hi ha a Espanya?
Quant temps viuen els cetacis?
Es pot nedar amb dofins a Espanya?
És eficient la delfinoteràpia o teràpia assistida amb dofins (DAT)?
Són perillosos els cetacis?
Els delfinaris porten a terme programes de conservació o d’investigació?
Pot tornar a la mar un cetaci que ha viscut en captivitat?
Quants cetacis viuen en captivitat arreu del món?
Altres fonts
SOSdelfines
Dolphinaria-Free Europe
Informe ENDCAP sobre delfinarios en Europa
Empty The Tanks
Adéu Delfinari