Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Turisme - Tradicions

Animals implicats

Aus, Rèptils, Felins, Primats, Amfibis, Cetacis, Èquids, Elefants, Óssos, Llops, Girafes, Foques, Lleons marins, Dromedaris, Camells

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

A tot el món s’organitzen activitats tradicionals que preveuen la participació o l’ús d’animals i que, generalment, els solen implicar greus prejudicis i fins i tot la mort. A la majoria dels casos, l’assistència de turistes a aquestes festes o exhibicions representa un important incentiu per a l’organització d’aquestes activitats que, en part, acaben perpetuant-se a causa de la participació de viatgers que desconeixen les implicacions per als animals.

Pel que fa a les festes populars, el cas més emblemàtic és probablement el de les corrides i festes amb toros, que avui dia segueixen tenint lloc a Espanya, Portugal, França, Veneçuela, Mèxic, Argentina i Colòmbia. Només a Espanya cada any s’organitzen 16.000 festivitats d’aquest tipus. “San Fermín”, una de les festes més populars de la península ibèrica i que té lloc al mes de juliol a la ciutat de Pamplona, acull cada any la participació d’un alt número de turistes, més de la meitat estrangers (dades 20 minutos 2015). Turistes que, generalment, desconeixen que els “encierros” acaben cada any amb el sacrifici de 48 toros utilitzats a aquesta festivitat.

A més de les festes populars, hi ha altres tipus d’ofertes turístiques tradicionals que impliquen importants problemes pels animals. És aquest el cas, per exemple, dels encantadors de serps, que és possible trobar-ne a països com a l’Índia i Marroc i que cacen furtivament milers de serps cada any, i s’ha convertit en una de les principals causes de la seva desaparició.

Un altre cas similar és el dels óssos ballarins que encara és possible veure en algunes localitats turístiques de països d’Europa de l’Est, Índia i Pakistan. Aquests animals solen ser capturats de la naturalesa quan encara són cadells per poder-los arrancar dents i urpes i travessar el musell amb anelles metàl·liques: cosa que permetrà als seus “cuidadors” controlar-los a través del dolor, per tal que, mitjançant els moviments que fan, faci la impressió als turistes que els animals estan ballant.

Hi ha una llarga llista d’activitats tradicionals, des d’un punt de vista de la cultura, de la religió i fins i tot de l’alimentació, que impliquen l’ús d’animals i abans de visitar qualsevol país és imprescindible informar-se’n sobre les implicacions reals.

 

Actuació FAADA

A nivell estatal

  • A través del nostre projecte Turisme Responsable amb els Animals, a FAADA conscienciem sobre les problemàtiques relacionades amb l’ús d’animals en activitats turístiques.
  • Fem xerrades a universitats especialitzades.
  • Ajudem econòmicament a santuaris internacionals d’animals rescatats de la indústria turística.
  • Oferim assessorament especialitzat a empreses del sector i a viatgers particulars.

L’any 2016 la iniciativa de FAADA comptava amb el suport de 80 agències i 200 bloggers de viatges. Si ets agència de viatges o blogger del sector del turisme, t’animem que et posis en contacte amb nosaltres per sumar-te a aquesta iniciativa.

Què pots fer tu?

  • Informa’t del que implica l’ús d’animals salvatges en atraccions turístiques i no hi participis.
  • Ajuda’ns a difondre el nostre projecte i a sensibilitzar a més viatgers. A l’hora de reservar un viatge, fes-ho amb una de les agències que han firmat el compromís de FAADA per a empreses responsables.
  • Si vols ajudar els animals i et preocupa la conservació de les espècies, visita un santuari. És millor no pagar per veure animals en centres que els mantenen en captivitat amb ànims lucratius o portant a terme activitats antinaturals.
  • Si ets un professional del sector, demana’ns assessorament sobre les alternatives ètiques que hi ha i firma el nostre compromís.

Causes relacionades