Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Turisme - Captiveri

Animals implicats

Aus, Rèptils, Felins, Primats, Amfibis, Cetacis, Èquids, Elefants, Óssos, Llops, Girafes, Foques, Lleons marins, Dromedaris, Camells

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

Milions d’animals salvatges són exhibits en condicions artificials en centres de captivitat de tot el món. Encara que hi ha santuaris que tenen una finalitat conservacionista i proteccionista real on el benestar dels animals preval per sobre de tot, la majoria dels centres que es fan anomenar refugis, orfenats o granges, així com els zoològics i els aquaris, són negocis que exhibeixen animals en captivitat amb ànims lucratius.

Els centres d’aquest tipus solen portar a terme les següents pràctiques de forma recorrent: capturar els animals de l’estat salvatge; criar-los malgrat no participar en cap projecte real de conservació; separar les mares de les cries; comerciar amb els animals i intercanviar-los amb altres centres, i inclús forçar-los a interactuar amb turistes o exhibir-los en espectacles.

Les condicions de vida dels animals són encara més precàries en els països en vies de desenvolupament, on la falta de legislació específica i la corrupció dificulten exigir un mínim benestar per a les espècies implicades.

Tan sols queden 3.000 tigres a la naturalesa, mentre que en captivitat a tot el món, hi viuen més de 30.000.

Un centre de recuperació real i curosament gestionat no reproduiria els seus animals, ni hi comerciaria. Tampoc els entrenaria per dur a terme activitats antinaturals i no permetria l’accés lliure als visitants sense guia. El dur i delicat treball dels verdaders santuaris se centra a acollir els animals que pel motiu que sigui ja no poden sobreviure al seu hàbitat natural, cuidar-los i rehabilitar-los amb l’objectiu de poder-los retornar al seu estat salvatge i, només en el cas que això no resulti possible, oferir-los les millors atencions i les condicions de vida com més naturalitzades possible.

En definitiva, els viatgers haurien d’informar-se molt bé abans de pagar l’entrada a un zoològic o de programar la visita a un “campament d’elefants”, una “granja de tortugues” o un “centre de tigres”, etc. ja que a tot el món hi ha centres que, jugant amb la sensibilitat i la bona fe dels turistes, exploten animals amb finalitats lucratives.

 

Actuació FAADA

A nivell estatal

  • A través del nostre projecte Turisme Responsable amb els Animals, a FAADA conscienciem sobre les problemàtiques relacionades amb l’ús d’animals en activitats turístiques.
  • Fem xerrades a universitats especialitzades.
  • Ajudem econòmicament a santuaris internacionals d’animals rescatats de la indústria turística.
  • Oferim assessorament especialitzat a empreses del sector i a viatgers particulars.

L’any 2016 la iniciativa de FAADA comptava amb el suport de 80 agències i 200 bloggers de viatges. Si ets agència de viatges o blogger del sector del turisme, t’animem que et posis en contacte amb nosaltres per sumar-te a aquesta iniciativa.

Què pots fer tu?

  • Informa’t del que implica l’ús d’animals salvatges en atraccions turístiques i no hi participis.
  • Ajuda’ns a difondre el nostre projecte i a sensibilitzar a més viatgers. A l’hora de reservar un viatge, fes-ho amb una de les agències que han firmat el compromís de FAADA per a empreses responsables.
  • Si vols ajudar els animals i et preocupa la conservació de les espècies, visita un santuari. És millor no pagar per veure animals en centres que els mantenen en captivitat amb ànims lucratius o portant a terme activitats antinaturals.
  • Si ets un professional del sector, demana’ns assessorament sobre les alternatives ètiques que hi ha i firma el nostre compromís.

Causes relacionades