Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Zoos

Animals implicats

Aus, Rèptils, Amfibis, Mamífers, Peixos

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Internacional

Descripció

Les primeres restes de col·lecció privada d’animals que es coneix se situa ja a l’any 3.500 aC., a Egipte, fruit de l’expansió que comença l’ésser humà pel planeta, trobant-se amb espècies que li criden l’atenció i li desperten el desig de posseir-les. No va ser fins el segle XIV, amb la col·lecció privada de Lluís XIV, al seu Palau de Versalles (França), que sorgeix realment el concepte de jardí zoològic. Sense cap tipus de funció ni objectius educatius o científics, el jardí es mantenia simplement per ostentació del rei i gaudi de l’aristocràcia francesa. Aquestes col·leccions es van convertir, per tant, en un simple passatemps associat fonamentalment a les classes altes, que tenien tendència a acumular exemplars estranys als seus jardins, com ara simples objectes d’exposició. Al segle XIX, a les ciutats cada vegada més poblades, també es va començar a voler disposar d’animals per entretenir els ciutadans. Les col·leccions privades van donar lloc aleshores als zoos i l’any 1828 va sorgir el primer zoo conegut com a tal a Londres a Regent’s Park. Els zoològics s’han mantingut des d’aleshores i durant segles: com a col·leccions d’animals vius per a l’exhibició i l’entreteniment del públic.

Els animals als zoos, a la gran majoria dels casos, viuen de manera permanent en pèssimes condicions: com a éssers vius i éssers que senten, tenen la necessitat de portar a terme els seus comportaments naturals, al seu hàbitat per al qual estan naturalment adaptats. El seu ús, i en especial el d’exemplars d’espècies salvatges, per a l’entreteniment humà, no només no els permet desenvolupar aquests comportaments amb greus perjudicis per a la seva salut física i psicològica, sinó que adorm la societat en l’empatia i el respecte de la resta d’éssers vius.

Només un 8% de les espècies que es mantenen als zoos d’Europa formen part d’un programa oficial de cria.

L’observació d’animals emplaçats en un entorn artificial i portant a terme comportaments impropis per a la seva espècie i fins i tot estereotipats, no posseeix la funció educativa que els parcs zoològics al·leguen desenvolupar. Igualment, tal com demostra el fet que només una mínima part dels zoos d’Europa ha arribat a reintroduir espècies a la naturalesa i que tan sols el 8% dels animals de tots els zoos d’Europa formen part d’un projecte real de conservació, els parcs zoològics tampoc contribueixen a la supervivència de les espècies.

Al segle XXI, resulta imprescindible replantejar-se l’actual model de zoològic com a col·lecció d’animals per el gaudi humà i treballar cap a alternatives més ètiques: l’ús de les noves tecnologies per apropar les persones al respecte dels animals i la protecció dels hàbitats naturals, i una reconversió, a mig termini, en centres de rescat que ofereixen un retir digne a aquells individus que ho requereixin.

 

Actuació FAADA

A nivell estatal

A través d'InfoZOOS, coalició formada per les entitats ANDA, BORN FREE i FAADA, creada per incidir, de forma efectiva, a la manera en què són gestionats i tractats els animals salvatges als parcs zoològics.

  • Fem looby a l’Administració perquè s’apliqui la legislació als parcs zoològics i se sancionin o es tanquin aquells que no ho fan.
  • Denunciem els centres que incompleixen la llei.
  • Realitzem inspeccions als zoos i elaborem els corresponents informes per a les autoritats i els propis centres.
  • Difonem el patiment que suposa per als animals salvatges la vida en captivitat, en particular als zoològics.

Què pots fer tu?

  • Informa els teus coneguts i familiars, especialment els nens, dels problemes que pateixen els animals als zoològics.
  • Visita centres de recuperació de fauna: allà, s’hi mantenen animals decomissats de situacions de maltractament o abandonament, que t’ajudaran a entendre les problemàtiques associades amb la captivitat. Si tens nens, també pots portar-los a veure documentals educatius, al teatre, a passejar a la platja, a conèixer la fauna local que habita els boscos i les muntanyes, a protectores de gossos i gats, als santuaris d’animals a ajudar: hi ha moltes alternatives als zoològics.
  • Informa’t sobre la Llei 31/2003, 27-10 de conservació de la fauna silvestre als parcs zoològics i informa’ns de qualsevol anomalia que puguis observar en aquests centres aportant, quan sigui possible, fotografies o imatges de vídeo.

Causes relacionades