Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Zoos - Problemes per als animals

Animals implicats

Aus, Rèptils, Amfibis, Mamífers

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Internacional

Descripció

Com s’ha mencionat, els problemes atribuïbles a les instal·lacions dels parcs zoològics no contemplen només la falta d’espai, sinó també l’aïllament, i la carència d’estímuls com a conseqüència de viure aïllats en habitacles desnaturalitzats.

En relació a les condicions de qualitat de vida dels animals als zoològics, cal destacar que:

  • Els animals haurien de disposar sempre d’un lloc on resguardar-se i refugiar-se de la vista del públic. És intrínsec a la naturalesa de la fauna salvatge fugir del contacte amb l’humà, per la qual cosa el fet de no disposar d’aquest refugi pot provocar-los un alt nivell d’estrès, que prolongat en el temps causa comportaments anormals o estereotípies.
  • S’hauria de dissenyar un pla d’enriquiment ambiental per a cada espècie, que permeti oferir als animals eines i estructures que els estimulin, que els permetin fer altres coses i dedicar el seu temps, en la mesura possible, de la manera que ho farien en l’estat salvatge.
  • S’hauria de conèixer el comportament social de cada animal, les relacions que estableixen amb altres individus de la mateixa espècie i amb altres d’espècies diferents amb les quals compartirien el seu hàbitat natural.
Un 13% dels animals que hi ha al zoo de Barcelona són nascuts en llibertat.

Totes les mancances relacionades amb aquests factors, juntament amb altres factors importants també com són els espectacles i les interaccions que els animals es veuen obligats a realitzar, fan que puguin arribar a desenvolupar una àmplia diversitat de patologies i comportaments anormals, com els que s’indiquen a continuació:

  • Trastorns alimentaris: pot observar-se la bulímia, vòmits repetitius, ingestió del vòmit i regurgitació. És freqüent en goril·les i ximpanzés.
  • Coprofàgia: consisteix a jugar i/o menjar-se els excrements, estendre’ls per les parets, pels vidres, etc. És freqüent en goril·les i ximpanzés.
  • Autolesió: l’animal es provoca un dany físic a si mateix, com ara mossegar-se la cua o les potes, fer-se cops al cap o arrancar-se els pèls, entre altres. És freqüent en felins, óssos i primats.
  • Apatia: els animals es mostren indiferents, no reaccionen a cap estímul. Es pot observar en moltes espècies i és freqüent quan es produeix l’aïllament o la separació d’individus d’espècies que són socials.
  • Agressivitat: agressions intenses o que se succeeixen de manera freqüent, cap a altres individus o objectes. Pot ser causa de la convivència de grups amb estructures inadequades, d’un excés d’individus dominants, de l’estrès provocat per la frustració, etc.
  • Comportaments estereotipats: que l’animal realitza de manera compulsiva i repetitiva, sense cap objectiu. És freqüent en moltes espècies: elefants, tigres, óssos, etc.
  • Pacing: consisteix a caminar contínuament d’una banda a l’altra, seguint sempre el mateix camí. En aquests casos el camí pot veure’s clarament marcat al terra. És freqüent sobretot en grans felins, però pot observar-se en altres espècies com hienes, ossos rentadors, etc.
  • Girar en cercles: caminar seguint una ruta circular definida, arribant a col·locar els peus exactament a la mateixa posició cada vegada. És freqüent en óssos i elefants.
  • Jocs amb la llengua: llepar contínuament parets, barrots, portes, etc. És freqüent en girafes i camells.
  • Balanceig: balanceig constant del cap i les espatlles, de vegades del cos sencer. És freqüent en elefants i óssos.
  • Poliment excessiu: una neteja que es realitza de manera compulsiva, per exemple llepant-se excessivament o arrancant-se els pèls. És freqüent en primats, i també en óssos i lloros, que arriben a arrancar-se les plomes.

 

Actuació FAADA

A nivell estatal

A través d'InfoZOOS, coalició formada per les entitats ANDA, BORN FREE i FAADA, creada per incidir, de forma efectiva, a la manera en què són gestionats i tractats els animals salvatges als parcs zoològics.

  • Fem looby a l’administració perquè s’apliqui la legislació als parcs zoològics i se sancionin o es tanquin aquells que no ho fan.
  • Denunciem els centres que incompleixen la llei.
  • Realitzem inspeccions als zoos i elaborem els corresponents informes per a les autoritats i els propis centres.
  • Difonem el patiment que suposa per als animals salvatges la vida en captivitat, en particular als zoològics.

Què pots fer tu?

  • Informa els teus coneguts i familiars, especialment els nens, dels problemes que pateixen els animals als zoològics.
  • Visita centres de recuperació de fauna: allà, s’hi mantenen animals decomissats de situacions de maltractament o abandonament, que t’ajudaran a entendre les problemàtiques associades amb la captivitat. Si tens nens, també pots portar-los a veure documentals educatius, al teatre, a passejar a la platja, a conèixer la fauna local que habita els boscos i les muntanyes, a protectores de gossos i gats, als santuaris d’animals a ajudar: hi ha moltes alternatives als zoològics.
  • Informa’t sobre la Llei 31/2003, 27-10 de conservació de la fauna silvestre als parcs zoològics i informa’ns de qualsevol anomalia que puguis observar en aquests centres aportant, quan sigui possible, fotografies o imatges de vídeo.

Causes relacionades