La societat ha anat evolucionant i a l’actualitat ja una bona part ha manifestat el rebuig als zoos originant el debat sobre si aquests centres haurien d’existir o no, i quin hauria de ser el model de zoo adequat al segle en què vivim.
Avui dia hi ha multituds de mètodes alternatius per apropar-se a la naturalesa. Les persones tenen la possibilitat de viatjar, pujar muntanyes, anar al bosc, visitar centres de rescat, navegar o fer submarinisme. Inclús sense desplaçar-se és possible aprendre sobre les diferents espècies animals: amb llibres, documentals i a través d’internet, disponible gairebé sempre des de qualsevol lloc i a qualsevol moment.
A FAADA, disposem de tota una web amb recursos sobre turisme responsable per a qui vulgui aproximar-se a la naturalesa i en vulgui gaudir de forma sostenible i ètica: www.turismo-responsable.com. A Espanya es poden visitar aquests centres (Guia d'Alternatives al Zoo).
Els parcs zoològics tenen la possibilitat d’invertir els seus recursos a les noves tecnologies per, d’aquesta manera, recrear hàbitats naturals, ecosistemes, poblats d’animals (en 3D, per exemple) i explicar als seus visitants tot sobre els costums, el comportament, l’alimentació, etc., de qualsevol espècie. No és necessari mantenir animals salvatges en captivitat durant tota una vida per transmetre coneixement.
A nivell estatal
A través d'InfoZOOS, coalició formada per les entitats ANDA, BORN FREE i FAADA, creada per incidir, de forma efectiva, a la manera en què són gestionats i tractats els animals salvatges als parcs zoològics.
Wiki FAADA
Quin tipus d’informació sobre l’animal ha de mostrar-se en un zoo?
Serveixen els zoos per a la conservació de les espècies?
Què ocorre si s’escapa un animal d’un zoo?
Es poden tocar els animals als zoos?
Un zoo ha de contribuir econòmicament en projectes de conservació en el país d’origen dels animals?
És útil la cria en captivitat als zoològics?
Altres fonts