Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Zoos - Alternatives al zoo

Animals implicats

Aus, Rèptils, Amfibis, Mamífers

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Internacional

Descripció

La societat ha anat evolucionant i a l’actualitat ja una bona part ha manifestat el rebuig als zoos originant el debat sobre si aquests centres haurien d’existir o no, i  quin hauria de ser el model de zoo adequat al segle en què vivim.

Avui dia hi ha multituds de mètodes alternatius per apropar-se a la naturalesa. Les persones tenen la possibilitat de viatjar, pujar muntanyes, anar al bosc, visitar centres de rescat, navegar o fer submarinisme. Inclús sense desplaçar-se és possible aprendre sobre les diferents espècies animals: amb llibres, documentals i a través d’internet, disponible gairebé sempre des de qualsevol lloc i a qualsevol moment.

A FAADA, disposem de tota una web amb recursos sobre turisme responsable per a qui vulgui aproximar-se a la naturalesa i en vulgui gaudir de forma sostenible i ètica: www.turismo-responsable.com. A Espanya es poden visitar aquests centres (Guia d'Alternatives al Zoo).

Els parcs zoològics tenen la possibilitat d’invertir els seus recursos a les noves tecnologies per, d’aquesta manera, recrear hàbitats naturals, ecosistemes, poblats d’animals (en 3D, per exemple) i explicar als seus visitants tot sobre els costums, el comportament, l’alimentació, etc., de qualsevol espècie. No és necessari mantenir animals salvatges en captivitat durant tota una vida per transmetre coneixement.

Actuació FAADA

A nivell estatal

A través d'InfoZOOS, coalició formada per les entitats ANDA, BORN FREE i FAADA, creada per incidir, de forma efectiva, a la manera en què són gestionats i tractats els animals salvatges als parcs zoològics.

  • Fem looby a l’administració perquè s’apliqui la legislació als parcs zoològics i se sancionin o es tanquin aquells que no ho fan.
  • Denunciem els centres que incompleixen la llei.
  • Realitzem inspeccions als zoos i elaborem els corresponents informes per a les autoritats i els propis centres.
  • Difonem el patiment que suposa per als animals salvatges la vida en captivitat, en particular als zoològics.

Què pots fer tu?

  • Informa els teus coneguts i familiars, especialment els nens, dels problemes que pateixen els animals als zoològics.
  • Visita centres de recuperació de fauna: allà, s’hi mantenen animals decomissats de situacions de maltractament o abandonament, que t’ajudaran a entendre les problemàtiques associades amb la captivitat. Si tens nens, també pots portar-los a veure documentals educatius, al teatre, a passejar a la platja, a conèixer la fauna local que habita els boscos i les muntanyes, a protectores de gossos i gats, als santuaris d’animals a ajudar: hi ha moltes alternatives als zoològics.
  • Informa’t sobre la Llei 31/2003, 27-10 de conservació de la fauna silvestre als parcs zoològics i informa’ns de qualsevol anomalia que puguis observar en aquests centres aportant, quan sigui possible, fotografies o imatges de vídeo.

Causes relacionades