Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Zoos - Instal·lacions

Animals implicats

Aus, Rèptils, Amfibis, Mamífers

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Internacional

Descripció

Als zoològics, les condicions en què viuen els animals es troben molt allunyades del que seria el seu hàbitat natural. Cap centre pot reproduir la complexa biodiversitat dels hàbitats de cada espècie. Inevitablement els espais han de limitar-se i resulten insuficients per als animals allotjats. A més de restringits, aquests espais són també asèptics, amb estructures artificials i sense cap tipus de naturalització ni enriquiment, més similars a una gàbia que a qualsevol altra cosa. Als zoològics, els animals tenen molt pocs estímuls i són privats de la possibilitat de desenvolupar les conductes pròpies de la seva espècie, des de les més bàsiques i instintives, com escalar o córrer llargues distàncies, fins a altres comportaments més complexos com la caça, o les relacions socials i reproductives.

Tot això provoca que els animals pateixin frustració, estrès, apatia, depressió, etc. que acaben manifestant-se moltes vegades en comportaments estereotipats. Les estereotípies són comportaments anormals, obsessius i repetitius, que l’animal realitza sense cap objectiu, i que com ja confirmen estudis científics, només s’observen en animals en captivitat. Entre altres, recordem: el balanceig lateral dels elefants, el pacing dels grans felins (desplaçar-se d’un lloc a un altre de la gàbia contínuament) i el fet de polir-se excessivament o l’autolesió en els primats.

Actuació FAADA

A nivell estatal

A través d'InfoZOOS, coalició formada per les entitats ANDA, BORN FREE i FAADA, creada per incidir, de forma efectiva, a la manera en què són gestionats i tractats els animals salvatges als parcs zoològics.

  • Fem looby a l’administració perquè s’apliqui la legislació als parcs zoològics i se sancionin o es tanquin aquells que no ho fan.
  • Denunciem els centres que incompleixen la llei.
  • Realitzem inspeccions als zoos i elaborem els corresponents informes per a les autoritats i els propis centres.
  • Difonem el patiment que suposa per als animals salvatges la vida en captivitat, en particular als zoològics.

Què pots fer tu?

  • Informa els teus coneguts i familiars, especialment els nens, dels problemes que pateixen els animals als zoològics.
  • Visita centres de recuperació de fauna: allà, s’hi mantenen animals decomissats de situacions de maltractament o abandonament, que t’ajudaran a entendre les problemàtiques associades amb la captivitat. Si tens nens, també pots portar-los a veure documentals educatius, al teatre, a passejar a la platja, a conèixer la fauna local que habita els boscos i les muntanyes, a protectores de gossos i gats, als santuaris d’animals a ajudar: hi ha moltes alternatives als zoològics.
  • Informa’t sobre la Llei 31/2003, 27-10 de conservació de la fauna silvestre als parcs zoològics i informa’ns de qualsevol anomalia que puguis observar en aquests centres aportant, quan sigui possible, fotografies o imatges de vídeo.

Causes relacionades