Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Alimentació

Animals implicats

Bovins, Èquids, Crustacis, Mol·luscs, Aus, Peixos, Porcs, Conills, Ovelles, Cabres

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Internacional

Descripció

L’alimentació, una necessitat bàsica per l’ésser humà, és la causa que més impacte genera en el patiment animal. Des que a les escoles s’estudien els aliments elementals a la dieta de les persones, ja s’inclouen els d’origen animal com a principals. Per sort, cada vegada són més els estudis que indiquen que l’ésser humà pot viure perfectament, i superant grans metes esportives o intel·lectuals, sense la necessitat de menjar productes d’origen animal.

Atletes com ara Fiona Oakes, Carl Lewis, Scott Yurek, Bart Rasso o la catalana Elena Congost Mohedano, segueixen dietes 100% vegetals. També esportistes d’elit com l’escalador Alex Honnold, el futbolista espanyol Carlos Cuéllar, el jugador de la NFL David Carter o la bicampiona de ciclisme espanyola Anna Ramírez Bauxell. Els esports de força tampoc són un problema per als culturistes com Robert Cheeke o Frank Medrano, o l’iranià Patrick Babouniam, que ostenta el títol de l’home més fort d’Alemanya.

Inclús se sap que els nivells actuals de consum de carn al primer món són perjudicials de forma greu per a la salut humana. L'estudi de l'OMS d'octubre de 2015 relaciona el consum de carns vermelles i processades amb l’augment del risc de patir o incrementar certs tipus de càncer. Per carn processada entenem tota la que ha estat transformada, és a dir, carns com ara el pernil, la cecina, les salsitxes, hamburgueses, carn en llauna, etc. La majoria conté carn de porc o de bou però moltes també porten subproductes càrnics tals com la sang.

La ramaderia industrial també ens porta riscos innecessaris que fan perillar la nostra salut pels medicaments o les hormones que s’ingereixen juntament amb aquests productes. Hi ha risc de zoonosi; possibilitat, com hem vist, de  diferents tipus de càncer relacionats amb el consum de carns processades; augment d’emissions nocives per al medi ambient; increment de l’ús del petroli per al transport d’animals i dels seus aliments; malbaratament d’aigua potable; destrucció de la naturalesa i transformació dels camps per augmentar la producció d’aliment per als animals; així com la desocupació, l’explotació i l’augment de la pobresa en algunes zones.

Al món moren 60.000 milions d’animals l’any per a l’alimentació humana.

El consum de productes d’origen animal per a la nostra dieta ens ha portat a cometre tot tipus d’atrocitats contra els animals: selecció genètica per tal que les gallines ponguin més ous, els pollastres creixin més o les vaques tinguin cries més grans; intensificació dels sistemes de producció que comporta l’amuntegament i així la impossibilitat d’expressar comportaments naturals, la separació mare-cria o les mutilacions; els sistemes de pesca que arrasen amb tot; els transports en condicions pèssimes i a grans distàncies.

Per sobre de tot, l’ús d’animals per a l’alimentació implica un greu problema de tipus ètic: els animals no humans, com passa amb la resta d’éssers vius que senten, tenen la necessitat i l’anhel de viure la seva vida. I de fer-ho sense patiment, ni estrès, en condicions que els permetin desenvolupar els comportaments intrínsecs de la seva espècie i gaudir de les relacions naturals amb els altres animals.

En definitiva i independentment de com transcorren les seves existències, els animals utilitzats per al consum humà són sacrificats abans de temps. Aquest fet per si mateix, impossibilita justificar l’ús d’animals per a l’alimentació, ja que no hi ha manera “humana” de matar algú que vulgui viure.

A continuació, pots informar-te a través dels diferents apartats d’Alimentació, sobre tota la problemàtica referent als productes d’origen animal més utilitzats, per tal que puguis prendre decisions informades.

 

Actuació FAADA

  • Hem coproduït el documental EMPATIA, estrenat l’any 2017 als principals cines d’Espanya.
  • Promocionem els “Dilluns Sense Carn” com a primer pas per adoptar una alimentació 100% vegetariana.
  • Oferim cursos de nutrició vegana i informació rellevant pel que fa a l’alimentació.
  • Som membres d'Eurogroup for Animals i difonem campanyes europees per a l’enduriment i la millora de les lleis que regulen el benestar dels animals utilitzats per al consum.
  • Donem suport a restaurants i iniciatives vegetarianes o veganes.

Què pots fer tu?

  • Informa’t sobre les opcions que no contenen productes d’origen animal.
  • Informa’t sobre els diferents sistemes de producció, llegeix les etiquetes i escull treure els animals de la teva cistella de la compra.
  • Explica als teus coneguts o conegudes l’impacte que la seva dieta genera al món.
  • Empatitza amb el patiment dels animals i pensa a fer un canvi, per petit que sigui, al teu dia a dia.
  • Contracta l’ajuda d’un nutricionista/dietista que sigui col·legiat per poder planificar una dieta especialitzada i adaptada a les teves necessitats concretes en cas de necessitar-ho.
  • Demana ajuda per portar una alimentació vegana en blogs especialitzats o fòrums d’internet.
  • Proposa al teu restaurant favorit o al menjador de l’escola o de la teva feina, que ofereixin menús vegetarians i/o vegans ben elaborats i planificats com a opció diària.
  • Ajuda’ns a difondre EMPATIA i la resta de materials informatius de la nostra web.

Causes relacionades