Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Animals de companyia

Animals implicats

Gossos, Gats, Fures

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

Les xifres parlen per si soles. El comerç d’animals de companyia és un negoci molt rendible: la venda de gossos i gats a Europa ascendeix anualment a 1.300 milions d’euros. Es calcula que cada mes es comercialitzen 46.000 gossos entre els estats membre de la UE.

El 42% del comerç de gossos i el 22% de gats és il·legal. Segons un estudi realitzat per la Comissió Europea, l’any 2012 hi havia 60 milions de gossos i 66 milions de gats com a animals de companyia, xifra que va en augment; com a mínim el 49,3% de les llars espanyoles conviuen amb un animal, segons la Fundación Affinitty, 9 milions són animals de companyia (gossos, gats).

I d’on surten tants animals? El problema s’aborda des de tres punts diferents: les botigues i comerços; les granges de cadells conegudes com a Puppy Mill; i, com s’ha fet sempre, la cria entre particulars. Cada un d’aquests vèrtex té les seves pròpies repercussions per als animals i la seva manera de comercialitzar-los.

L’any 2015 es van comptabilitzar a tota Espanya 525 criadors legalitzats, als quals s’ha d’afegir els milers d’animals que arriben procedents dels Puppy Mill –granges de cadells dels països de l’est–, i que es venen en botigues.

Gràcies a la connectivitat que propicia Internet, ha proliferat el comerç il·legal entre particulars, en gran part a causa de la falta de control als portals d’anuncis i xarxes socials.

L’alternativa passa sempre pel mateix punt: l’adopció responsable d’animals. Però té també altres implicacions: l’esterilització i corresponent identificació dels animals que conviuen amb nosaltres, la denúncia davant de situacions irregulars a les autoritats i la incidència política que des de FAADA realitzem, i a la qual sempre et pots sumar, per convèncer els poders públics que han de prendre mesures urgents, realistes i eficaces per als animals.

Et convidem a conèixer la realitat del comerç amb animals coneguts com de companyia i que facis un pas endavant pels seus drets. Al cap i a la fi, tant la persona que compra un animal per desconeixement, com qui l’adopta acaba trobant-se amb la mateixa realitat: els animals són també part de la família.

Actuació FAADA

A nivell estatal

A Catalunya

  • Col·laborem amb la Generalitat de Catalunya i amb l’Ajuntament de Barcelona per impulsar una convivència més respectuosa amb els animals de companyia.
  • Assessorem els ciutadans.

Què pots fer tu?

  • Adopta en comptes de comprar. Els avantatges són molts i seràs exemple davant la resta de persones.
  • Informa tots els teus coneguts. Molts dels animals que es venen per internet o en botigues estan malalts, presenten problemes genètics, o són de procedència il·legal. Indirectament, amb la compra d’aquests animals estàs sent còmplice i perpetuant un gravíssim problema. Ofereix sempre alternatives i informació sense jutjar les altres persones.
  • Si sospites que hi ha un centre de cria o botiga il·legal, denuncia-ho a les autoritats competents.

Causes relacionades