Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Vestimenta

Animals implicats

Bovins, Aus, Foques, Xinxilles, Visons, Guineus, Conills, Coiots, Óssos rentadors, Coipús, Castors, Ovelles, Cabres, Llames, Porcs, Serps, Cocodrils, Llops, Gossos, Gats

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

La pelleteria és la indústria dedicada a l’elaboració d’indumentària i complements a partir de la pell o el pèl de l’animal. El seu origen es remunta a la prehistòria i segurament és la forma més antiga d’elaboració de la vestimenta.

A la indústria pelletera es podria utilitzar qualsevol animal que tingui pèl o inclús algun que no en tingui, però normalment hi ha dos criteris bàsics que s’utilitzen per escollir l’animal: que el seu pèl tingui un mínim de qualitat i que sigui suficientment abundant com per suportar una producció sostinguda.

Els animals més utilitzats a la pelleteria són els animals domèstics que es crien per obtenir-ne la carn, per la qual cosa la seva pell és un subproducte. Entre aquests animals hi trobem les vaques, conills, cabres i xais. La pell, com a subproducte de la indústria alimentària, suposa un 90% del consum total, i del 10% restant, un 8% correspon a pells d’espècies criades en granges amb l’objectiu principal d’obtenir la pell i el 2% restant de pells d’origen salvatge (més de 50 espècies).

Per la importància de la producció i el dany causat als animals, en aquest epígraf veurem més en profunditat quatre productes principalment: la llana, les plomes, el cuir i les pells; i què podem fer per utilitzar materials alternatius que no siguin pells d’origen animal.

Cada any es crien i es maten més de 75 milions d’animals per la moda.

Actualment el cuir, principalment obtingut dels animals estabulats per al consum humà, segueix sent encara molt utilitzat en la vestimenta, mentre que la popularitat de les peces de pell ha patit un important descens en els últims anys a causa de la conscienciació creixent de la societat de protegir algunes espècies d’animals (normativa CITES).

A part de la pell dels animals, les plomes de les aus també són molt utilitzades a la roba d’abric i la roba de llit, degut al seu poder d’aïllament.

 

Actuació FAADA

  • Des de FAADA, conscienciem i divulguem material educatiu sobre la problemàtica relacionada amb l’ús de pells, pèls i plomes d’animals.

Què pots fer tu?

  • Transmetre i difondre la problemàtica relacionada amb l’ús de pells d’animals, pèls i plomes. Com viuen els animals, el patiment que pateixen i les alternatives que hi ha.
  • Escull sempre no comprar roba ni complements fets de pell, cuir, etc. així com qualsevol objecte (catifa, sofàs, etc.) fet amb pell animal. Mirar les etiquetes o preguntar abans sempre és una bona opció. Hi ha nombroses alternatives de teixits sintètics que protegeixen tant o més de les baixes temperatures, són més lleugers i no impliquen la mort injustificada dels animals.
  • Llegeix bé les etiquetes dels productes rivetejats amb pell. Si no indica clarament l’origen i no en pots estar segur, no ho compris. No pensis que perquè la peça de roba és econòmica ha de ser de pell sintètica. Els venedors no sempre saben si el pèl és real o no, assegura-te’n que no ho sigui.
  • Demana a les botigues que venen productes de pèl que deixin de fer-ho o que com a mínim separin la real de la sintètica i indiquin clarament l’origen.
  • Si reps catàlegs d’empreses que venen productes de pell, expressa el teu rebuig de forma educada però rotunda.
  • Si disposes de productes de pell, fes-los arribar a un refugi d’animals que ho utilitzaran per mantenir les cries calentes. 

Causes relacionades