Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Convivivència respectuosa - Viatjar

Animals implicats

Gossos, Gats

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

Cada vegada més, la gent decideix viatjar amb els seus animals, bé per vacances o perquè se’n van a viure a un altre lloc. Abandonar-lo no és una opció. Som responsables de l’animal que hem acollit des del moment de la decisió, així que veurem tot el que es necessita per viatjar amb animals. És molt important conèixer bé tots els passos per fer-ho correctament. Així evitarem problemes.

A l’hora de viatjar amb el nostre animal és molt important tenir en compte si és una espècie que s’adapta bé als viatges i canvis. Evidentment, no és el mateix un gos que un gat. Viatjar amb un animal considerat “de companyia” requereix planificació i ser conscient de prendre algunes precaucions.

En el cas dels gossos, si per algun motiu important no te’l pots endur, el millor és que algú el cuidi a casa teva, per no afegir més estrès al fet de separar-se de tu. Hi ha professionals que també acullen animals a casa seva a mode de cangur i com a última opció, hi ha les residències.

Contràriament, un gat està unit al seu territori. No és aconsellable que el canviïs de lloc, perquè només aconseguiràs estressar-lo. L’ideal és deixar-lo a casa, amb menjar i aigua en abundància i amb algun veí, amic o familiar encarregat d’anar a casa teva a fer-li les atencions necessàries i canviar-li la sorra per a les seves necessitats. Deixa també a la persona responsable el número del veterinari en un lloc ben visible per si passa alguna cosa inesperada.

Segons l’Institut de Turisme a Espanya, a l’hora de planejar un viatge hi ha cada vegada més possibilitats per a les persones que tenen animals. Tant al nostre país com a nivell internacional, va creixent el número d’establiments i mitjans de transports que els accepten.

Davant d’aquesta demanda creixent, el sector ha incrementat l’oferta i cada vegada hi ha més hotels, cases rurals, hostals, càmpings, etc. que accepten animals, tal com podem comprovar en les nombroses guies que es poden trobar per internet. Tot i això, sempre és recomanable trucar abans per assegurar-nos i no trobar-nos amb una desagradable sorpresa.

Encara que l'oferta creixi, Espanya encara està molt lluny e disposar de la quantitat d’opcions que ofereixen altres països europeus, on viatjar amb el teu animal i poder entrar a qualsevol bar o restaurant és una situació totalment habitual.

Per viatjar a l’estranger, segons el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona, s'ha de tenir en compte:

  1. Identificació i vacuna de ràbia: el principal requisit per viatjar a qualsevol país, tant si pertany a la Unió Europea com si no, és que l’animal estigui degudament identificat i posteriorment vacunat de la ràbia: primovacunació, mínim 21 dies abans de viatjar –confirma-ho amb el país de destí– i amb l’edat mínima de l’animal de 12 setmanes. En cas de revacunacions, s’aplica la vacuna dins del període d’immunitat establert per al fabricant). Aquestes dades s’han de fer constar a la cartilla i/o passaport o certificat de salut de l’animal.
  2. Consulteu amb l’ambaixada o consolat del país de destí: cada país estableix els requisits que han de complir els animals que viatgen (com per exemple un model de certificat d’importació específic del país, o de certificat oficial d’exportació visat per l’ambaixada o consolat).
  3. Passaport. És el document necessari per tal que els animals de companyia puguin viatjar per la Unió Europea o accedir des d’altres països. El 29 de desembre de 2014 va entrar en vigor el nou model de passaport, aprovat pel Parlament Europeu, que substitueix els passaports emesos amb anterioritat.
  4. Certificat de salut de l’animal. És necessari per viatjar fora de la Unió Europea i és emès per un veterinari clínic col·legiat, que certifica que l’animal no presenta símptomes de malalties infecto-contagioses, que està vacunat de la ràbia, i que està en condicions de realitzar el viatge, així com qualsevol altre punt que exigeixi el país de destí. Normalment té una validesa màxima de 10 dies, segons el país de destí.
  5. Certificat oficial d’exportació. Caldrà acompanyar el certificat de salut de l’animal amb un certificat oficial d’exportació. Es tracta d’un document expedit pels serveis veterinaris oficials presents a les Àrees d’Agricultura de les Delegacions i Subdelegacions del Govern. Aquest document oficial s’haurà d’expedir de forma diferent en funció dels procediments establerts pel país de destí.
  6. Retorn a Espanya amb l’animal “de companyia” (gossos, gats i fures). Les condicions de tornada depenen del país des d'on s'està efectuant la tornada. En concret, si és un país amb risc de ràbia, cal fer-li a l'animal un test serològic davant d'aquesta malaltia, on el resultat ha de constar al seu passaport. Aquest test és recomanable que es faci abans del viatge inicial. En qualsevol cas, si es viatja amb algun d’aquests animals en un país no pertanyent a la Unió Europea, s’ha de tenir en compte els protocols establerts de cara al seu retorn a Espanya. És important que els professionals informin amb antelació d’aquest punt per evitar molèsties a l’hora de tornar tant als propietaris com als animals, ja que necessitaran tenir feta una analítica d’anticossos de la ràbia, com a mínim 21 dies després de posar-li la vacuna.

Per a més informació, es pot consultar l’enllaç d’importació de CEXGAN o parlar amb el consolat o ambaixada espanyola del país que visitaràs.

D'aquesta manera, recorda que cada animal ha de tenir la seva documentació en regla per viatjar. Dins la UE, es necessita un passaport internacional (que només pot emetre el teu veterinari) on consti que:

  • Ha estat identificat amb microxip i donat d’alta en alguna base de dades oficial. És molt important comprovar que les dades que constin a l’arxiu són actuals i correctes.
  • Ha estat objecte d’una vacunació o revacunació antiràbica.

En el cas del Regne Unit, Malta, Irlanda, Finlàndia i Noruega, els animals s'han de tractar contra Echinococcus multilocularis 24-120 hores abans de l'entrada al país.

Si no vols complicar-te la vida amb les gestions, pots encarregar una empresa especialitzada que es faci càrrec dels tràmits. Una altra de les coses a valorar abans de fer un viatge amb un animal o animals, és el mitjà de transport:

En avió

Les companyies aèries en general (tret d’algunes low cost) admeten animals de companyia de fins a 7-8 kg sempre que vagi dins d’una cistella de transport. Els més grans van a la bodega de càrrega, també en una cistella de transport, per la qual cosa des de FAADA només aconsellem emportar-te l’animal en avió en cas d’un viatge molt llarg i en el qual no hi hagi un altre mitjà de transport alternatiu.

El millor consell que et podem donar és que valoris molt bé si val la pena que el teu animal passi per aquesta experiència i consulta la web de la companyia aèria escollida per informar-te abans de reservar bitllet.

En vaixell

En la majoria dels ferris s’admeten animals. Hi sol haver uns espais habilitats  i la tarifa varia segons la companyia. Necessites tenir els papers del gos en regla (cartilla sanitària o passaport internacional) i l’animal ha de disposar de targeta d’embarcament. Cada companyia té les seves pròpies condicions i requeriments (consulta amb Balearia, Trasmediterránea, Grimaldi, Iscomar, Fred Olsen, etc.).

En tren

A Espanya, Renfe només accepta animals de fins a 10 kg en AVE i trajectes de llarg recorregut. Poden ocupar una plaça i han d’anar dins d’una cistella de transport. Als trens de rodalies, no hi ha límit de pes i els animals han d’anar amb corretja i morrió, i sota la teva supervisió i responsabilitat.

En cotxe

Abans d’emprendre un viatge llarg, seria interessant habituar el gos al vehicle (si no n’està). Uns dies abans, fes petits trajectes a destinacions agradables, un parc, un passeig, etc. La seva ment funciona per associació, no ha de recordar que només puja al cotxe per anar al veterinari, a la perruqueria o a algun lloc que no li suposi un bon record.

Finalment, abans de sortir de casa per fer el viatge, recorda:

Ben identificat

Assegura’t que l’animal porti un collar resistent amb plaques identificatives amb la teva adreça i números de telèfon permanents així com les dades de contacte (teves o de la persona que se’n faci càrrec) que tindràs durant el viatge i, per descomptat, identificat amb microxip. Verificar que les dades que consten a l’arxiu siguin correctes. Porta també una foto actualitzada pel cas que es perdés.

Menjar abans de sortir?

Si el teu animal no hi està acostumat, és aconsellable no donar-li de menjar com a mínim durant unes 5 hores abans de sortir. Evitaràs vòmits i marejos. Si és un animal que es mareja molt, valora amb el teu veterinari donar-li alguna pastilla antimareig.

On viatjarà?

A l’hora de viatjar, tingues en compte que l’animal ha d’anar segur.  Si és de mida petita, el millor és una cistella de transport al seient de darrere i la cistella de transport assegurada amb un cinturó de seguretat, per tal que no es pugui desplaçar.

Si és un gos gran, pot anar amb un arnés de doble subjecció al seient (ocupa el lloc d’una persona) o al maleter si has posat una reixa de separació o va a la cistella de transport. S’ha de vigilar que vagi lliure d’objectes que amb el moviment puguin provocar que quedin sepultats. Només ha d’anar al maleter si es tracta d’un cotxe amb el maleter integrat. Tingues en compte que pot ser que l’aire condicionat no arribi al maleter, amb la qual cosa serà aconsellable viatjar a la nit o en hores de poca calor i parar cada dues hores per tal que l’animal es refresqui, begui i es desencaparri.

Durant el viatge

Si pots, viatja a les hores de menys calor. També és important respectar els bioritmes de l’animal i parar durant el trajecte per tal que pugui estirar les potes i beure. Per això, mantingues a mà el bol d’aigua.

Si el teu gos és nerviós, pots posar música relaxant i suau. Si lladra, no l’escridassis, demostra-li que estàs al seu costat i dóna-li contacte, sense angoixar-lo ni ignorar-lo.

Si el teu gos mostra una fòbia molt evident al cotxe, un estat molt angoixant o no para de lladrar, consulta-ho amb un educador caní o un etòleg. El motiu del seu comportament sempre té una explicació lògica.

La maleta

  • Cartilla sanitària i si vas a l’estranger, passaport europeu.
  • Collar i corretja.
  • Abeurador i menjadora.
  • El seu menjar habitual (els canvis bruscos a l’alimentació són poc aconsellables).
  • Raspall i estris de neteja.
  • Bossa d’excrements.
  • La seva manta o jaç (per tal que no se senti estrany al destí).
  • Algunes de les seves joguines.
  • Una farmaciola de primers auxilis.
  • Els seus medicaments (si en pren).
  • Telèfons dels veterinaris més propers al nostre destí.
  • Al cotxe, un recipient amb aigua per beure.

 

Actuació FAADA

  • Informem i conscienciem per tal que la gent conegui com millorar les condicions de vida de l’animal amb el qual conviuen.
  • Pressionem i col·laborem amb les administracions per tal que realitzin campanyes de tinença responsable.
  • Publiquem articles amb informació i consells útils per tal que qualsevol pugui posar en pràctica allò après.
  • A la nostra web Sóc Responsable publiquem durant tot l’any una llista de centres veterinaris que ofereixen preus reduïts.
  • Realitzem una campanya anual d’identificació i esterilització amb la qual s’ha aconseguit actuar a favor de més de 122.000 animals en 9 anys (del 2012 al 2021).

Què pots fer tu?

  • Informa't abans de viatjar amb el teu animal de companyia.
  • Difon aquesta informació a tots aquells que viatjaran per vacances i tenen animals de companyia.

 

Altres fonts

Turisme i animals de companyia
Viatjar a l'estranger amb animals de companyia (COVB)
Viatjar amb animals de companyia (MAPAMA)

Causes relacionades