Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Caça - Evolució

Animals implicats

Gossos, Conills, Guineus, Porcs senglars, Cérvols, Cabirols, Daines, Llebres

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

L’espècie humana ha practicat la caça des de la prehistòria. De fet, les dades que es coneixen indiquen que els primers grups humans se servien de la caça, juntament amb la pesa i la recol·lecció, per tal de poder subsistir. Sortien a buscar aliment, iniciaven una persecució i encalçaven l’animal. Aquest animal servia després per alimentar a diversos membres del grup durant un període de temps bastant llarg. De fet, aquesta forma de subsistència segueix estant present a l’actualitat en algunes poblacions molt concretes, que viuen allunyades de la societat moderna i que, per tant, tenen accés limitat a certs aliments.

Però aquesta és la situació d’una mínima part dels considerats caçadors. La resta, a Europa i al món, han convertit la caça fonamentalment en una activitat lucrativa, en moltes ocasions descontrolada i irregular (l’any 2013 a Espanya es van realitzar gairebé 1.700.000 soltes d’espècies cinegètiques, i d’aquestes només 142.173 van ser realitzades per l’administració), i que sembla presentar-se a la societat majoritàriament de dues formes: la de “eina única” per poder gestionar les poblacions de fauna salvatge, sobretot de les urbanes i periurbanes, “que suposen tant perill com inconvenients per a la societat”, i la d’activitat lúdica, esport i entreteniment, en les àrees de caça, i que amaga un sector milionari.

L’any 2013 es van criar més de 1.150.000 individus d’espècies cinegètiques a granges intensives.

La realitat és que la caça s’ha convertit en una gran indústria i un enorme lobby, capaç d’exercir una important pressió sobre les administracions públiques, i capaç, per tant, d’obtenir grans privilegis i concessions.

Actuació FAADA

A Catalunya

  • Formem part de la coalició La veritat de la cacera que preten assenyalar i regular els riscos que representa l'activitat de la caça.
  • Fem lobby a l’administració pública en tot el que es refereix a la caça.
  • Dialoguem i ens reunim amb les autoritats competents per proposar alternatives als mètodes de gestió actuals.
  • Investiguem experiències d’altres països i proposem alternatives ètiques per a la gestió de poblacions.
  • Col·laborem amb altres institucions per promoure l’aplicació de mesures ètiques a la caça.
  • Treballem per promoure una modificació de la llei que estableixi mesures de control a la caça lúdica.
  • Publiquem articles i informes sobre la caça i les seves múltiples conseqüències.
  • Oferim assessorament a ajuntaments de Catalunya que acudeixen a nosaltres.
  • Participem en campanyes de conscienciació contra la caça.

Què pots fer tu?

  • Informa’t a través de La veritat de la cacera de les reals implicacions de la caça per a persones, animals i medi ambient.
  • Ajuda’ns a difondre el nostre material informatiu i campanyes entre els teus coneguts i a les xarxes socials.
  • Escriu a l’alcalde o a l’ajuntament sobre la teva disconformitat pel que fa a l’organització de batudes de caça al teu territori.
  • Si has sigut víctima d’algun tipus d’accident, directament o indirectament provocat per la caça, denuncia el que hagi passat a l’administració.
  • Si treballes en un ajuntament de Catalunya i necessites informació per a la posada en marxa de projectes de gestió ètica de poblacions, posa’t en contacte amb nosaltres.

Causes relacionades