Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Festes - Cavalcades i desfilades

Animals implicats

Aus, Bovins, Ovelles, Cabres, Cavalls, Dromedaris, Camells, Ases, Elefants, Óssos, Zebres

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Catalunya

Descripció

A tota Espanya s’organitzen festes municipals que impliquen danses populars, desfilades, disfresses i carrosses nadalenques. En aquestes celebracions és comú trobar animals disfressats o servint de mitjà de transport o tracció per alguna de les comparses o carrosses. Dromedaris, cavalls, cabres, burros, ovelles, oques i bous poden veure’s desfilar entre les persones, i fins i tot zebres, óssos i elefants són forçats a recórrer els carrers per determinades celebracions.

Aquest tipus de desfilades va sempre acompanyat de música, de llums i fins i tot de petards o focs artificials. A més, les grans quantitats de persones assistents acostumen a fer fotos utilitzant el flaix. Tots aquests factors espanten i estressen els animals implicats, ja que pertanyen a espècies que no estan acostumades a aquest tipus d’estímuls, que no es troben al seu hàbitat i que han de caminar massa temps sobre un terreny al qual no estan naturalment habituats: l’asfalt. Tampoc tenen la possibilitat de parar, ja que tenen més carrosses darrere d’ells, per la qual cosa, malgrat estiguin cansats, són obligats a seguir caminant.

Els animals d’altres municipis o països, a més, han de ser traslladats, de vegades durant moltes hores, en remolcs en espais molt reduïts. Durant la desfilada, els animals han de carregar o arrossegar càrregues que excedeixen fins i tot el pes màxim recomanat, i l’esgotament i falta d’accés a aigua els pot ser molt perjudicial per la salut. Els lligams amb què se’ls manipula provoquen lesions i ferides a la pell.

Aquests problemes afecten tots els animals, siguin d’espècies domèstiques o salvatges. Quan es tracta d’animals salvatges, s’hi ha d’afegir el greu risc al qual s’exposa el públic, ja que són animals que, encara que hagin nascut en captivitat, tenen comportaments imprevisibles i característiques físiques que els converteixen en potencialment perillosos. També s’ha de tenir en consideració la quantitat d’animals salvatges que provenen del comerç i captures il·legals al seu hàbitat natural. I durant aquestes celebracions s’han pogut observar animals salvatges realitzant comportaments totalment artificials per fer riure el públic, com per exemple óssos tocant la trompeta.

A pesar que a Espanya molts municipis, i fins i tot comunitats autònomes senceres s’han posicionat ja en contra dels circs amb animals (per les condicions ambulants i falta de benestar de la fauna, per la falta de seguretat cap a les persones i per manca de qualsevol component educatiu), encara es permeten aquest tipus de desfilades que tenen les mateixes característiques negatives que qualsevol circ amb animals.

Les persones que observen la desfilada desconeixen l’origen dels animals, com han sigut entrenats o com viuen la resta de l’any. No se’ls explica a quina espècie pertanyen, quin és el seu hàbitat natural o el seu comportament normal. És a dir, els animals s’exhibeixen només per cridar l’atenció del públic, però no s’ensenya res sobre ells. De fet, el missatge que s’ofereix permetent aquestes activitats, la finalitat de les quals és purament l’entreteniment, és l’oposat a la conservació de les espècies i al respecte pels animals.

Per sort, cada vegada són més els ajuntaments que decideixen no donar permís per tal que a les seves desfilades i cavalcades apareguin animals, ni salvatges ni domèstics. Tot i que encara queden queden persones que critiquen aquestes decisions i que desconeixen els informes tècnics i veterinaris en els quals es basen les autoritats.

 

Actuació FAADA

A nivell estatal

  • Difonem campanyes de conscienciació que pretenen acabar amb aquestes pràctiques.
  • Conscienciem les persones per tal que vegin la crueltat que hi ha darrere d’aquest tipus d’entreteniment.

Què pots fer tu?

  • Escull no assistir a festes o espectacles on s’utilitzi el patiment animal com a entreteniment.
  • Escriu el teu ajuntament per demanar que no permeti l’ús d’animals a les festes i demana el suport de familiars, amics o veïns.
  • Difon les campanyes dirigides a acabar amb aquestes pràctiques a les xarxes socials.

Causes relacionades