Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Uneix-te a FAADA

Programa RAI

La problemàtica

La violència contra els altres animals és una problemàtica greu a l'estat que requereix una resposta multidimensional. El maltractament animal no només afecta els éssers vius directament implicats, sinó que també té repercussions negatives sobre la societat en general, incloent-hi la desensibilització envers la violència i una possible correlació amb altres formes de comportament antisocial.

Les causes del maltractament animal poden ser diverses, com ara la poca consideració moral envers els animals, la manca d'educació i conscienciació, problemes psicològics de les persones infractores, i de vegades, la manca de recursos per cuidar adequadament els animals. Les conseqüències són múltiples i van des de la mort i el patiment físic i emocional dels animals fins a l'impacte social negatiu, com ara la promoció de la insensibilitat envers la violència.

Finalitat

Les mesures alternatives a la presó aborden les arrels del comportament delictiu, promouen la rehabilitació i s'alineen amb els valors ètics contemporanis i el compliment de la legislació nacional i europea.

El programa ha estat dissenyat per produir un canvi en els comportaments, actituds i pensaments de les persones que han comès delictes violents contra els animals i que han estat condemnades a presó i se'ls commuta la pena per una formació específica com a mesura alternativa a la privació de llibertat. El programa RAI pretén educar aquestes persones condemnades perquè s'hi puguin relacionar des del respecte i la comprensió, per prevenir reincidències.

OBJECTIUS GENERALS

  • Prendre consciència del que significa una conducta violenta.
  • Comprendre que els animals són éssers que senten.
  • Facilitar l'adquisició d'habilitats i coneixements.
  • Potenciar l'autocontrol.

Fonaments

Amb el propòsit de promoure un tracte més respectuós i just cap als animals i alinear les sancions amb els valors ètics de la societat, aquesta proposta consisteix en la implementació d'un programa formatiu com a mesura alternativa a la presó per a casos de maltractament animal basat en els següents fonaments:

  • Rehabilitació i prevenció: En lloc de simplement castigar les persones infractores, es busca abordar les causes subjacents del seu comportament, oferint oportunitats per a la rehabilitació. Això és important en el context del maltractament animal, ja que pot ajudar a abordar problemes de conducta i actuar com a mesura preventiva per a futurs abusos.
  • Enfocament educatiu: La formació com a mesura alternativa a la presó proporciona a les persones infractores, així com als i les professionals involucrades en l'aplicació de la llei i la justícia, les eines necessàries per comprendre les implicacions ètiques i legals del maltractament animal. Això pot ajudar a crear una societat més conscient i compromesa amb el benestar dels animals.
  • Alternativa a l'empresonament: La presó no sempre és la resposta més efectiva per a delictes relacionats amb el maltractament animal. La justícia restaurativa i la formació en empatia ofereix una alternativa que pot ser més humanitària, econòmica i pot conduir a una reducció de la reincidència.
  • Eficàcia de la Rehabilitació: Les investigacions indiquen que les mesures punitives com la presó no sempre són les més eficaces per prevenir la reincidència en delictes de maltractament animal. Un programa formatiu pot oferir una oportunitat per educar les persones infractores sobre l'impacte dels seus actes, promoure l'empatia envers els animals i reduir la probabilitat de futures infraccions.
  • Beneficis socials i econòmics: La implementació d'alternatives a la presó pot tenir beneficis econòmics significatius, reduint els costos associats amb el sistema penitenciari. A més, un enfocament educatiu pot contribuir positivament al desenvolupament de la consciència social i el respecte pels animals.
  • Conscienciació i Canvi Cultural: A través de la formació, es pot fomentar un canvi en la mentalitat social, on el respecte pels drets dels animals es converteixi en una norma cultural acceptada. Això és especialment rellevant en un país on la protecció dels animals està guanyant cada cop més reconeixement social i polític.

Com treballem

Es treballa des del paradigma de l'educació humanitària i la perspectiva psicològica integradora orientada al trauma. L'equip educatiu està integrat per una educadora i una psicòloga com a formadores i les tècniques d'educació de FAADA.

El projecte es focalitza a identificar i analitzar les arrels i les conseqüències del comportament violent, tant cap a animals com cap a éssers humans, mitjançant l'ús de materials didàctics, estudis científics i activitats pràctiques. Es pretén desenvolupar la noció que els animals són éssers amb capacitat per sentir dolor, alegria i altres emocions, i que per tant mereixen respecte i dignitat. Les diferents activitats que s'hi desenvolupen estan destinades a proporcionar les eines necessàries per interactuar de manera respectuosa i amable amb els altres animals i fomentar la presa de consciència. A través de tècniques de gestió emocional i resolució de conflictes, les persones participants aprendran a controlar els seus impulsos, assumir-ne la responsabilitat i a gestionar-ne el comportament de forma efectiva.

El Programa RAI consta d'una formació online, en modalitat sincrònica, combinant el treball en grup i l'atenció individualitzada. Té una durada de 25 hores, distribuïdes al llarg de tres mesos. Es dediquen tres hores a l'atenció individual repartides estratègicament en tres moments de la formació i 22 hores de treball en grup en sessions de dues hores setmanals. Levolució de les persones participants s'avalua en tres moments del desenvolupament de la formació amb diferents instruments de valoració psicoeducatius.

El Programa RAI s'emmarca dins les col·laboracions que la Fundació FAADA duu a terme amb les administracions públiques de l'estat espanyol. Desenvolupat a instàncies de l'Àrea de Mesures Penals Alternatives a la Direcció, Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, aquest programa integra principis de la justícia restaurativa, adaptats específicament per abordar la violència contra els animals. El projecte reflecteix les tendències contemporànies a l'àmbit legal i social, que prioritzen solucions educatives en lloc de punitives.

Contactar

Si treballes en l'àmbit de la Justícia, i estàs interessat/da en obtenir més informació, escriu-nos a educacion@faada.org.

Contactar