Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Become a member

FAADA denuncia la tenencia de leones por parte de particulares

Our action Barcelona, october 17, 2009

FAADA denuncia la tenencia de leones por parte de particulares
FAADA informa de la aparición de una leona libre por los bosques de Catalunya podría ser posible.

La Fundació FAADA informa que l’aparició d’una lleona lliure pels boscos de Catalunya podria haver estar possible.

Encara que en el recent cas de la suposada lleona que vagava per la localitat de La Sènia va resultar que l’animal es tractava d’un gos, FAADA adverteix que no hagués estat estrany que es tractés realment d’un lleó ja que nombrosos particulars a Catalunya mantenen grans felins, i d’altres animals salvatges i potencialment perillosos, en els seus domicilis particulars.

En els darrers mesos, la Fundació ha rebut diversos avisos de particulars que posseeixen lleons i els mantenen en instal·lacions privades. En algun cas la possessió es legal, tot i que no compleixen les mínimes normes de benestar animal , en d’altres no disposaven dels permisos, llicencies i segurs obligatoris per a la tinença d’aquest tipus d’animals .

El primer d’aquests casos (juny 2009) es troba a la comarca del Berguedà i després de la visita de FAADA, acompanyats per una patrulla del Seprona i d’un Etòleg especialista en Fauna Salvatge, es procedí a comissar l’animal. De moment, i fins que FAADA trobi una nova llar per a la lleona, aquesta romandrà en el mateix lloc. En el moment de la inspecció es trobava bé de salut tot i que les instal·lacions eren del tot insuficients i se li havien extirpat les urpes.

La lleona procedia d’un Safari parc que l’havia cedit a un circ i aquest li havia regalat a l’actual propietari.

Al mes de juliol, els agents dels mossos d’esquadra informen a la Fundació de la tinença d’un cadell de lleó , que passejava un home a la població de Salou. FAADA recomana posar el cas en coneixement del Departament de Medi Natural. Aquest cadell va ser regalat també per un circ, i després de passar per mans de tres particulars, una hípica i dues protectores, ha pogut ser enviat a la Fundació AAP, a Holanda, que en breu l’enviarà al santuari Lion Rock a Sud-àfrica.

En el passat mes de setembre se’ns passa l’avís d’un altre cas de lleó també en mans d’un particular, al Baix Llobregat. En aquest cas, el propietari disposava de les llicències i permisos necessaris. La lleona havia estat cedida fa 12 anys pel zoo de Barcelona i també se li havien extirpat les urpes. Aquest mateix propietari havia tingut també un exemplar de macaca sylvana que va morir.

A més d’aquests tres darrers casos, comprovats i inspeccionats, FAADA rep contínuament avisos i informació de nombrosos casos d’animals salvatges, sovint protegits, i moltes vegades provinents del tràfic il·legal. La majoria d’aquests casos son exemplars de felins i, sobretot, primats, inclosos els simis.

FAADA informa que com a animals altament perillosos que son, sovint en perill d’extinció com en el cas dels primats, i degut a que en captivitat és impossible cobrir les seves necessitats, sobretot les socials, hi hauria d’haver molt més control per part de les administracions, que actualment desconeixen el nombre d’animals salvatges mantinguts per particulars .

Sovint aquests casos no han estat mai inspeccionats, tot i que la seva existència sigui coneguda. Aquests animals sovint son portadors de malalties infeccioses i en la majoria dels casos son animals agressius, com a animals salvatges que son, amb el pertinent risc que comporta això per a les persones.

FAADA reclama una major investigació i control per part de les autoritats sobre la facilitat de transacció d’aquests animals, donat que està comprovat que provenen de la manca de control sobre la reproducció de circs i zoològics, i alertem sobre l’ambigüitat de les lleis que ho regulen i que, sovint, no permeten defensar els drets dels animals, sinó els dels seus propietaris.