Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Projecte Shanaan

L'origen

El projecte Shanaan neix arrel del rescat de Shanaan (2017), una egua que vivia en una finca de Sant Pere de Vilamajor (Barcelona) en un veritable infern. Ella i els altres cavalls amb els que compartia l'espai només menjaven quan hi havia pastura, i si no, es veien obligats a escapar-se a les finques dels veïns, saltant tanques i creuant carreteres, amb el consegüent risc per als animals i les persones. Els cavalls anaven criant i morint sense que el seu propietari ni tan sols es prengués la molèstia de enterrar-los. La finca era un antic càmping, plena de ferros i ferralla per tot arreu, construccions a mig caure i una infinitat de perills per als animals. I en aquest entorn van acabar morint diversos d'ells.

Des de FAADA vam trigar 2 anys de llargues gestions per aconseguir treure a la rajada de la finca. La Shanaan va ser duta al refugi d'ADE (Associació per a la Defensa dels Èquids) i allí es va iniciar el seu procés de recuperació, dur i lent. Després d'uns mesos de teràpies de socialització i en néixer el seu poltre Shakar, l'egua va recuperar la confiança i la seguretat que li havien estat arrabassades. Mare i poltre van ser adoptats i duts a la seva nova llar en una finca del Parc Natural del Montseny, on la Shanaan va morir aquest any.

El projecte, que en els seus inicis va ser impulsat per la Fundació DAINA i que ara és en la seva totalitat una iniciativa de FAADA, gràcies a la inestimable col·laboracio de La Finestra Sul Cielo, vol ser el punt de partida per seguir ajudant a aquells cavalls que al nostre país estan vivint situacions de maltractament.

 

Objectius del projecte

 • Rehabilitar aquells èquids que després de ser rescatats segueixen ancorats en els seus traumes anteriors per tornar-los la confiança en l'ésser humà i en els altres animals de la seva mateixa espècie.
 • Conscienciar, educar i transmetre coneixements i experiències de tot el referent al benestar i protecció dels èquids, perquè cada persona, adoptant o centre, pugui oferir el major nivell de benestar possible en els seus espais. També ho aconseguim gràcies a un dels nostres col·laboradors habituals, la revista Equisens i la seva directora, que també es membre de l'equip Shanaan.
 • Crear un model de rehabilitació i transmetre-ho perquè moltes més persones puguin rehabilitar èquids, tant del projecte Shanaan com en el marc d'altres iniciatives.
 • Oferir formació sobre benestar i rehabilitació dels èquids.

 

Un projecte per ajudar a cavalls en situacions de maltractament. 

 

 

Com treballem

REHABILITACIÓ

El procés de rehabilitació dels animals té lloc en els nostres centres col·laboradors. Un mateix èquid pot ser tractat com a màxim per a dues persones, un professional i un voluntari o dos professionals, que treballen coordinadament.

Davant la demanda per part d'un refugi els professionals de l'equip visitaran l'èquid i faran una valoració. Es decidirà llavors si se'l pot acollir, depenent de si hi ha plaça en els centres col·laboradors, i segons el diagnòstic o valoració, si es veu possible la seva recuperació. Un cop feta la valoració es començarà la rehabilitació pròpiament dita.

L'èquid s'allotjarà primer individualment, però tindrà contacte visual amb altres èquids. Durant la primera setmana s'observarà el seu comportament i les seves reaccions amb altres èquids i amb els humans. Després s'elaborarà un pla de treball. Aquest tindrà com a objectiu la rehabilitació de l'animal des de tots els punts de vista perquè la recuperació sigui integral.

 • Veterinari: un veterinari valorarà l'estat de l'èquid; malalties, problemes que pugui presentar (problemes de pell, fongs, etc.) vacunació, desparasitació, etc.
 • Nutricional: el veterinari o nutricionista valorarà l'estat de l'èquid i se li aportaran els nutrients necessaris per al seu benestar i recuperació. Es farà una dieta adaptada a les seves necessitats, sempre introduint-la a poc a poc i progressivament.
 • Físic: ens podem trobar diversos casos; cavalls amb problemes de coixeres, articulacions, inflamacions, cavalls que per l'estat de desnutrició en què es troben no tenen musculatura, o les dues coses alhora. En tots els casos es faran exercicis per millorar el seu estat físic i per eliminar el dolor, acompanyat de les cures veterinàries necessaris.
 • Etològic: l'objectiu primordial és aconseguir que l'animal pugui tornar a comportar-se (o fer-ho per primera vegada) com un veritable èquid, reproduint al màxim les conductes que tindria en llibertat. En la majoria dels casos, els èquids que arriben al projecte han estat maltractats per l'ésser humà. Això comporta cavalls amb molta por, manca de seguretat, dificultats per expressar-se, per decidir, comunicar-se, etc. Per tot això caldrà també la rehabilitació emocional.
 • Maneig: es treballarà amb l'objectiu que l'animal estigui física i emocionalment bé per poder tenir un mínim maneig que li permeti al seu propietari comunicar-se amb ell sense dificultat. Caminar bé del ramal, aixecar cascs, accés a la dutxa, passar obstacles sense por, etc.

Tot aquest procés de rehabilitació té lloc a la centre veterinari Eguisof, on els seus veterinaris col·laboren amb el projecte desinteressadament. A Eguisof disposem d'un espai on podem portar a terme tot el procés de rehabilitació amb els nostres voluntaris i professionals que ofereixen el seu temps i coneixements sense cap despeses econòmiques.

ADOPCIÓ

Un cop rehabilitat l'animal, s'iniciarà el procés d'adopció, que implicarà una selecció, per part dels experts de FAADA, de les famílies interessades. Amb l'objectiu que les adopcions tinguin èxit, mai es donarà en adopció un animal abans que hagi finalitzat completament el seu procés de rehabilitació.

Requisits mínims que s'exigiran als possibles adoptants:

 • Vida en llibertat o semillibertat: s'entén per llibertat un espai prou ampli com perquè l'animal pugui córrer i jugar amb altres èquids.
 • Companyia: l'animal haurà de viure almenys amb la companyia d'un altre èquid, però com més millor.
 • Alimentació: la seva alimentació estarà basada principalment en fenc o civada en flor, podent anar acompanyada de complements nutricionals o pinso.
 • Els diners de l'adopció anirà destinat al projecte.

L'èquid es lliurarà xipat, desparasitat i vacunat. En el cas dels mascles també castrat.

Fotos d'Antuà Blonde Barcelona

COL·LABORACIONS

El projecte es nodreix de voluntaris i col·laboradors en diferents àmbits, tant de professionals del món equí com de principiants que vulguin aprendre i col·laborar. Diferents maneres de col·laborar:

 

Centres col·laboradors

Poden ser tant centres equins professionals (hípiques, centres de coaching, teràpia assistida amb cavalls, etc.), com particulars. Poden col·laborar únicament acollint a un èquid del projecte en el seu centre, o portant també a terme la seva rehabilitació.

 

Professionals del món equí

Necessitem professionals de tots els àmbits: podòlegs, veterinaris, transportistes, nutricionistes, que vulguin col·laborar. S'acordarà amb cadascun la col·laboració desinteressada i les despeses que el Projecte Shanaan pugui cobrir.

 

Col·laboradors voluntaris

Els que tinguin alguna base i formació en maneig d'èquids, comunicació equina o doma natural podran, si es requereix, ajudar al professional que dugui a terme la rehabilitació. La resta de voluntaris realitzaran tasques diverses i necessàries per dur a terme el projecte: recaptació de fons, preparació de material, ajuda en fires, congressos i cursos, etc. També es comptarà amb ells per a tasques d'higiene i passeig per als cavalls, sempre sota supervisió.

 

Empreses Solidàries i donants

Necessitem l'ajuda de tots els particulars i empreses que vulguin ajudar-nos econòmicament a dur a terme el projecte.


Para més informació o col·laborar amb el projecte, contactar amb l'Àrea d'Èquids al nostre formulari de contacte:

Contactar

 

Amb la col·laboració de:  

 

Notícies relacionades