Els Puppy Mills, granges o fàbriques de cadells, són instal·lacions de cria de gossos i gats que produeixen animals de manera industrial a preus molt per sota del mercat i sense prestar cap atenció al seu benestar. Solen estar situades a països de l’est, on el control dels estàndards de benestar és menor i proveeixen tot el mercat espanyol.
Ningú sap quants Puppy Mills hi ha a Europa, ni quants animals es transporten, però els accidents de camions en autopistes i controls rutinaris de trànsit han tret a la llum animals procedents d’Hongria, Romania, Eslovàquia, Polònia i la República Txeca. Tanmateix, el número més gran de Puppy Mills de què es té constància es troba als EUA, on es calcula que hi ha aproximadament 10.000 centres de cria de gossos.
La fàbrica de cadells funciona de la següent manera: les mares són mantingudes per a tota la vida en gàbies petites, de naus industrials on gairebé no hi ha llum, en condicions higiènico-sanitàries molt deficient i amb prou feines sense atenció veterinària. Són forçades de forma contínua en el moment que tenen el zel, encadenant un part amb l’altre. Els cadells són separats de les mares de forma prematura, i amb pocs mesos, són transportats confinats en camions per tota Europa. Molts moren al camí o arriben malalts o amb malalties com parvovirus, coronavirus panleucopènia o malalties hereditàries.
La falsificació de la documentació de viatge dels animals és una pràctica bastant comuna. La normativa europea recull que els cadells han de tenir més de tres mesos per ser transportats però, segons informes de la Guàrdia Civil, s’han detectat nombroses il·legalitats com el transport en vehicles inadequats o la falsificació de passaports, certificats i exàmens veterinaris per fer creure que tenen més edat.
En una escala més petita de cria purament comercial, hi tenim el que es coneix com a Back Yard Breeding (cria al pati del darrere). Es tracta de venedors sense escrúpols que crien en funció de les races que més es venen. Solen tenir al seu poder diverses femelles i un o dos mascles als quals els obliguen a reproduir-se sense parar fins que s’esgoten, amb l’objectiu de maximitzar els beneficis. Pot ser qualsevol, fins i tot criadors amb aparents bones intencions. Fins i tot poden tractar les seves parelles reproductores com animals de la família. Tanmateix, la cria d’animals de forma continuada durant anys per produir camades posa en perill el benestar dels animals i omple els centres de recollida d’animals abandonats.
A més, molts criadors d’aquest tipus no estan ben informats sobre el que comporta la reproducció d’animals de companyia i, entre altres negligències, no fan proves per a la detecció de defectes genètics. Malgrat que avui dia és més que discutible la figura del criador, per descomptat, ser-ho implica molt més que ajuntar dos gossos per lucrar-se’n.
Per últim, quan els animals procedents de les Puppy Mills inunden el mercat, redueixen les llars disponibles per als animals de les protectores i centres d’acollida.
A Europa, només el 45,17% dels moviments de transport de gossos estan registrats legalment.
Segons un estudi de la Comunitat Europea durant l’any 2014, 20.770 gossos i 2.287 gats es van registrar al TRACES (sistema que permet l’intercanvi d’informació relatiu a les importacions i moviments dins de la UE/EEE d’animals vius, facilitant a les autoritats l’emissió dels certificats veterinaris). Hongria, Eslovàquia i Espanya són els països d’origen que comptabilitzen el 68% i el 71% del comerç de gossos i gats.
Els requisits legals en referència a la cria de cadells són:
Han d’estar identificats amb microxip norma ISO 11784 i tecnologia HDX o FDXB, vacunació antiràbica (si es tracta d’una primovacunació s’ha d’esperar 21 dies abans de realitzar el viatge).
Passaport amb tota la informació sanitària requerida: l’animal ha de tenir mínim tres mesos, amb examen clínic realitzat 24 hores abans del viatge per un veterinari autoritzat per l’autoritat competent a l’estat membre d’origen.
Foto: Copyright 2016. The American Society for the Prevention
of Cruelty to Animals (ASPCA). All Rights Reserved.
A Catalunya
Wiki FAADA
Altres fonts
Les fàbriques de gossos (The Dog Factory, documental de la BBC, Gran Bretanya)
Europa té un problema amb les màfies de cadells (Europe has a puppy mafia problem, Mint news, Alemanya)
A l'interior del cruel món de venta de cadells (Inside the cruel world of puppy dealing. The Mirror, Gran Bretanya)
Acabem amb les granges de gossos (Stop puppy farming, The Kennel Club, Gran Bretanya)