Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Audiovisual - Retir

Animals implicats

Aus, Rèptils, Felins, Primats, Amfibis, Cetacis, Elefants, Óssos, Llops, Girafes, Foques, Zebres, Lleons marins

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

Arriba un moment en què aquells animals que no han mort abans d’arribar a l’edat adulta, ja no són rendibles o resulten massa perillosos. Aleshores són descartats i les seves vides es tornen, si és possible, encara més miserables.

L’any 2011, Tato Peralta de l’empresa Fauna y Acción declarava a l’article “Animales de Oscar” del diari El Mundo: “Quan ja no serveixen et van avisant a poc a poc... Un dia te’n vas de vacances i quan tornes ja no hi ha qui entri a la gàbia”. En un altre article titulat “Un ximpanzé pot cobrar 15.000 euros per un dia de rodatge”, Tato Peralta deia: “senzillament, amb freqüència passa que un animal salvatge, malgrat l’hagis criat tu, a partir d’un moment deixa de servir. Un tigre sap que és un tigre”.

En arribar a la maduresa sexual i al màxim de la seva força, els instints i les dimensions els fa potencialment molt perillosos i fins i tot agressius. Els animals són de manteniment costós, així que acostuma a resultar necessari trobar-los algun tipus de sortida. En la major part dels casos són venuts a zoològics o altres centres de captiveri, però també poden ser utilitzats pels seus propis propietaris per a la reproducció.

La vida “útil” de molts dels animals salvatges utilitzats per a l’audiovisual és, de fet, limitada a uns pocs anys. Els ximpanzés, per exemple, tenen una vida “artística” útil d’uns 8 anys però en poden arribar a viure fins a 60.

Animals que han servit de reclam per a grans empreses i multinacionals han acabat els seus dies reclosos en petites gàbies durant anys. Només en el millor dels casos, han sigut rescatats per fundacions, santuaris i centres de rescats privats. Però aquests, malauradament són molt pocs  i disposen d’una capacitat i recursos limitats.

 

Actuació FAADA

A nivell estatal

  • A través del nostre projecte ADnimalsfree conscienciem sobre les problemàtiques relacionades amb l’ús d’animals en el sector audiovisual.
  • Organitzem xerrades a universitats especialitzades.
  • Ajudem econòmicament a santuaris nacionals d’animals rescatats de la indústria audiovisual.
  • Realitzem acció legal a Espanya.
  • Oferim assessorament a empreses nacionals del sector audiovisual.

Entre els èxits de la iniciativa destaquen els següents:

  • Premi a la “Millor Campanya Online 2014” als GOLIADS per a la campanya “Wild Advertising Awards” realitzada en col·laboració amb l’agència CONTRAPUNTO BBDO.
  • Col·laboració amb la Fundació Mundo Ciudad que deixa d’acceptar obres protagonitzades per animals salvatges als seus 8 festivals i des de 2013 entrega els premis “Adnimalsfree” a la gala del Publifestival, Festival Internacional de Publicitat Social.
  • Retirada de les imatges d’un tigre blanc a l’anunci de Nivea “Experiencias increïbles bajo la ducha de Nivea”.
  • TT a Espanya amb el hashtag #ApagónVayaFauna l’any 2015.
  • Compromís per part de Unilever de no tornar a utilitzar animals salvatges a produccions audiovisuals europees l’any 2016.
  • Or als Premios Eficacia 2016 a la categoria “Responsabilitat Social ONG” per la campanya #ElCastingMásBestia realitzada en col·laboració amb l’agència CONTRAPUNTO BBDO i que supera el milió i mig de visualitzacions en RRSS.

 

Què pots fer tu?

  • Informa’t del que implica l’ús d’animals salvatges en produccions audiovisuals. Ajuda’ns a difondre el nostre projecte i a sensibilitzar més persones.
  • Si necessites contractar una agència de publicitat o un professional del sector, fes-ho amb una de les agències que han firmat el compromís de FAADA per a empreses responsables.
  • Si ets un professional del sector, demana’ns assessorament sobre les alternatives digitals que existeixen i firma el nostre compromís.

Causes relacionades