Utilizamos cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Si continúas navegando, estás aceptando nuestra política de cookies. Pero puedes cambiar la configuración en cualquier momento. Más información

Aceptar

Fes-te'n soci/a

Audiovisual - Legislació

Animals implicats

Aus, Rčptils, Felins, Primats, Amfibis, Cetacis, Elefants, Óssos, Llops, Girafes, Foques, Zebres, Lleons marins

Abast de la problemàtica

Internacional

Àmbit d'actuació de FAADA

Espanya

Descripció

En els articles 337.1 fins a 337.4, al Codi Penal, s’hi estableix penes de pressó i inhabilitació per a l’exercici de la professió, ofici o comerç que tingui relació amb els animals, si es maltracta un animal causant-li la mort o lesions que n’agreugin la salut.

Per altra banda, cada comunitat autònoma té la seva pròpia Llei de Protecció Animal. A grans trets, les lleis autonòmiques de protecció dels animals prohibeixen:

  • L’ús d’animals en activitats que els puguin suposar la mort, maltractaments, patiment o en què estiguin subjectes a tractes vexatoris.
  • L’ús d’animals en activitats en què se’ls imposin la realització de comportaments impropis de la seva condició o que puguin ferir la sensibilitat de l’espectador.
  • Els maltractaments físics i psicològics a animals.
  • Mantenir els animals en condicions inadequades des del punt de vista higiènico-sanitari, o inadequades segons les necessitats fisiològiques i etològiques de raça i espècie. A Catalunya, per exemple, inclús s’especifica la prohibició de mantenir-los en locals públics o privats en condicions de qualitat ambiental, lluminositat, sorolls, fums i similars que els puguin afectar tan físicament com psicològicament.
  • L’administració de qualsevol tipus de producte o substància farmacològica per modificar el comportament natural dels animals utilitzats per treballs fotogràfics, així com de substàncies estimulants no permeses.
  • La filmació d’escenes de crueltat, maltractament o mort d’animals. La filmació d’escenes simulades de crueltat, maltractament i mort d’animals sense autorització prèvia.
  • Sotmetre’ls a treballs inadequats per a les seves característiques, la utilització abusiva i el patiment innecessari.
  • Practicar mutilacions a animals (incloent activitats tan freqüents com l’extracció de les urpes o les dents).

Tant la Llei 32/2007, de 7 de novembre, per a la cura dels animals, en la seva explotació, transport, experimentació i sacrifici, com les legislacions autonòmiques, tipifiquen com a infracció molt greu la filmació d’escenes amb animals per al cine, televisió i publicitat que comportin crueltat, maltractament o patiment que no siguin simulats, així com també la mort.

Encara que des de FAADA ens agradaria pensar que no hauria de ser necessari incloure aquest punt, encara hi ha produccions que intencionadament maltracten i maten animals com és el cas de la pel·lícula “Blancaneu” , de Pablo Berger, per a la filmació del qual es van torejar i matar diversos toros. I a sobre, la pel·lícula va arrasar a la cerimònia dels Goya de 2013, malgrat la denúncia incoada per les principals organitzacions de defensa animal espanyoles unides a la Plataforma La Tortura No és Cultura.

També existeix una Llei Nacional d’Animals Potencialment Perillosos (Llei 50/1999, de 23 de desembre), sobre el règim jurídic de la tinença d’animals potencialment perillosos) i, a la vegada, cada Comunitat autònoma en té una de pròpia, que en algunes comunitats inclou, a més dels gossos de certes races i característiques físiques, animals exòtics i salvatges i que generalment estableix les següents prohibicions:

  • La tinença d’animals perillosos en recintes no degudament tancats o de manera que no es garanteixin les mesures de seguretat necessàries.
  • La seva exhibició o circulació a la via pública o en locals oberts al públic o que no disposin de llicència de nucli zoològic.
  • La seva tinença sense llicència.
  • Ensinistrar-los qui no tingui certificat de capacitació.
  • No disposar de pòlissa d’assegurances de responsabilitat civil.

En general, per a l’ús d’animals en la publicitat, es requerirà una autorització per part de l’òrgan competent de la comunitat autònoma, ja sigui el de Medi Ambient o el de Sanitat Animal. Per aquestes autoritzacions, es requereixen, en línies generals:

  • Certificats sanitaris per segons quines espècies.
  • Certificats dels Serveis Veterinaris Oficials per al trasllat d’animals.
  • Informació de les instal·lacions previstes per l’allotjament dels animals.
  • Certificació d’un veterinari que faci constar que amb el fet que els animals es mantindran en condicions correctes i en instal·lacions que compleixin els requisits establerts per la legislació de protecció d’animals. A més, la certificació també haurà de garantir que els animals no seran sotmesos a cap situació que els pugui ocasionar dolor, angoixa o por.

D’aquesta manera, tota instal·lació que allotgi, fins i tot de manera temporal, un exemplar de fauna salvatge perillosa, com són elefants o grans felins, necessitarà disposar d’una llicència de nucli zoològic o una autorització atorgada per l’autoritat competent. Segons l’espècie i l’origen, alguns animals només poden allotjar-se en centres autoritzats per la directiva europea Balai (que regula els intercanvis intracomunitaris i importacions de certs animals i el seu esperma, òvuls i embrions).

El transport d’aquest tipus de fauna, s’ha de realitzar adoptant les condicions necessàries per garantir-ne la protecció i benestar en vehicles autoritzats i amb la guia sanitària de transport corresponent.

Pel que fa als primats, el Reial decret 1881/1994, de 16 de setembre, n’impedeix la tinença en mans de particulars.

Les lleis de protecció de la fauna autòctona de cada comunitat autònoma estableixen limitacions sobre l’ús d’animals d’espècies de la fauna local protegida i en alguns casos, indistintament de l’origen de l’animal que es pretén utilitzar.

Així doncs, per exemple, a través del Decret legislatiu 2/2008 del 15 d’abril, pel qual s’aprova el  Text refós de la llei de protecció dels animals a Catalunya, queda prohibit l’ús en produccions comercials d’ossos bruns, dofins nas d’ampolla o linxs boreals, entre altres.

També hi ha legislació internacional relativa a la fauna salvatge, com és el Conveni sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre, i que tots aquells interessats en treballar amb un animal salvatge haurien de conèixer en profunditat. En l’actualitat, l’aplicació a la UE, i per tant a Espanya,  del Conveni CITES (Conveni sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre) es porta a terme mitjançant el Reglament (CE) 338/97 del Consell, de 9 de desembre de 1996, relatiu a la protecció d’espècies de la fauna i flora silvestres mitjançant el control del seu comerç, i mitjançant un Reglament d’execució més detallat: el Reglament (CE) 865/2006 de la Comissió de 4 de maig de 2006, pel qual s’estableixen disposicions d’aplicació del Reglament (CE) 338/97.

 

Actuació FAADA

A nivell estatal

  • A través del nostre projecte ADnimalsfree conscienciem sobre les problemàtiques relacionades amb l’ús d’animals en el sector audiovisual.
  • Organitzem xerrades a universitats especialitzades.
  • Ajudem econòmicament a santuaris nacionals d’animals rescatats de la indústria audiovisual.
  • Realitzem acció legal a Espanya.
  • Oferim assessorament a empreses nacionals del sector audiovisual.

Entre els èxits de la iniciativa destaquen els següents:

  • Premi a la “Millor Campanya Online 2014” als GOLIADS per a la campanya “Wild Advertising Awards” realitzada en col·laboració amb l’agència CONTRAPUNTO BBDO.
  • Col·laboració amb la Fundació Mundo Ciudad que deixa d’acceptar obres protagonitzades per animals salvatges als seus 8 festivals i des de 2013 entrega els premis “Adnimalsfree” a la gala del Publifestival, Festival Internacional de Publicitat Social.
  • Retirada de les imatges d’un tigre blanc a l’anunci de Nivea “Experiencias increïbles bajo la ducha de Nivea”.
  • TT a Espanya amb el hashtag #ApagónVayaFauna l’any 2015.
  • Compromís per part de Unilever de no tornar a utilitzar animals salvatges a produccions audiovisuals europees l’any 2016.
  • Or als Premios Eficacia 2016 a la categoria “Responsabilitat Social ONG” per la campanya #ElCastingMásBestia realitzada en col·laboració amb l’agència CONTRAPUNTO BBDO i que supera el milió i mig de visualitzacions en RRSS.

 

Què pots fer tu?

  • Informa’t del que implica l’ús d’animals salvatges en produccions audiovisuals. Ajuda’ns a difondre el nostre projecte i a sensibilitzar més persones.
  • Si necessites contractar una agència de publicitat o un professional del sector, fes-ho amb una de les agències que han firmat el compromís de FAADA per a empreses responsables.
  • Si ets un professional del sector, demana’ns assessorament sobre les alternatives digitals que existeixen i firma el nostre compromís.

Causes relacionades